Αναζήτηση

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

»Κάθε παιδί είναι καλλιτέχνης. Το θέμα είναι πώς θα παραμείνει καλλιτέχνης μεγαλώνοντας» 

P.Picasso

Η Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών συνεχίζει για δεύτερη χρονιά την λειτουργία του Εργαστηρίου Θεατρικής Αγωγής για παιδιά και εφήβους.

Ο γενικός όρος Θεατρική Αγωγή περιλαμβάνει εκπαιδευτικό δράμα, παιχνίδια, ασκήσεις σωματικού θεάτρου και πολλά άλλα επί μέρους εργαλεία.

Πρόκειται για μια ενεργητική εκπαιδευτική διαδικασία όπου, με αφορμή μια ιστορία και με τη βοήθεια του θεάτρου, οι μαθητές ενθαρρύνονται να διερευνήσουν με βιωματικό τρόπο κοινωνικά ζητήματα, ανθρώπινες σχέσεις, ποικίλες καταστάσεις της ζωής.

Η ιστορία/αφορμή  θα μπορούσε να είναι ένα παραμύθι, ένα ποίημα, ένα μυθιστόρημα, μία ταινία, ένα τραγούδι, ένας πίνακας ζωγραφικής, ένα θεατρικό έργο, ένα ιστορικό γεγονός κτλ.

«Μπαίνοντας» στην ιστορία κάποιου άλλου, απαλλαγμένοι από την εμπλοκή που έχουμε με τη δική μας προσωπική ιστορία, βρισκόμαστε σε έναν προστατευμένο χώρο έρευνας της φύσης του ανθρώπου. Εκεί ο χρόνος μας ανήκει, μπορούμε να σταματήσουμε οποιαδήποτε στιγμή και μέσα από στοχευμένες δράσεις να επεξεργαστούμε τα δεδομένα, να θέσουμε ερωτήματα και να προσπαθήσουμε να βρούμε απαντήσεις. Απαντήσεις προσωπικές και συλλογικές.

Παράλληλα, επιτυγχάνονται παράπλευροι στόχοι: η ομαδικότητα και η συνεργασία, η ανάπτυξη των εκφραστικών μέσων, η απελευθέρωση και επικοινωνία του συναισθηματικού κόσμου, καθώς και η εξάσκηση της δημιουργικής φαντασίας, που ανοίγει χώρο πέραν της τρέχουσας καθημερινότητας και οδηγεί σε άπειρες δυνατότητες.

Υπ’ αυτήν την έννοια η Θεατρική Αγωγή είναι ένα πολύτιμο εργαλείο σε αυτό που ονομάζουμε δημιουργική εκπαίδευση. Μία εκπαίδευση με επίκεντρο τον άνθρωπο στο σύνολό του.

Τελικά μια εκπαίδευση που αποβλέπει σε οξυμένα πνεύματα, ενεργοποιημένα σώματα, σε δομημένους, ευαισθητοποιημένους και ελεύθερους ανθρώπους που έχουν απόλυτη συνείδηση του εαυτού τους ως αναπόσπαστο κομμάτι του συνόλου.

Σχεδιασμός / Διδασκαλία : Μαρία – Όλγα Αθηναίου

Η Μαρία – Όλγα Αθηναίου είναι ηθοποιός, απόφοιτη της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης του Θεάτρου Εμπρός. Συνέχισε τις σπουδές της στο εξωτερικό στα εργαστήρια των σκηνοθετών J. Alschitz (ρώσικη σχολή) και P. Zarilli (ψυχοσωματική λειτουργία του ηθοποιού μέσω Ασιατικών πολεμικών τεχνών) και έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων με Έλληνες και ξένους πρακτικούς του Θεάτρου. Έχει εργαστεί ως ηθοποιός και υπήρξε σταθερός συνεργάτης της ερευνητικής ομάδας Σημείο Μηδέν και του σκηνοθέτη Σ. Στρούμπου ( Νέος Χώρος Θεάτρου Άττις). Ειδικεύτηκε στη Θεατρική Αγωγή για παιδιά και εφήβους μετά από διετή φοίτηση στα σεμινάρια του Εργαστηρίου του Θεάτρου Πόρτα. Στο Ωδείο Αθηνών είναι υπεύθυνη σχεδιασμού και διδασκαλίας του Εργαστηρίου Θεατρικής Αγωγής για Παιδιά και Εφήβους, το οποίο λειτουργεί με την συνεργασία της Δραματικής Σχολής από το 2014.

Για περισσότερες πληροφορίες, στο τηλέφωνο (210) 72 23 464 και στο odeioathinondrama @ gmail.com

© 2016-2017 ΩΔΕΙΟN ΑΘΗΝΩΝ - All rights reserved | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | Mindcrafted by Scicada.eu