Αναζήτηση

ΟΠΕΡΑ ΣΤΙΓΜΗΣ

Το Ωδείο Αθηνών σε συνεργασία με την καθηγήτρια της Σχολής Μονωδίας του Ωδείου, κ. Μάτα Κατσούλη, εγκαινιάζει ένα πιλοτικό πρόγραμμα προτείνοντας τη μέθοδο του ταυτόχρονου φωνητικού και θεατρικού αυτοσχεδιασμού με βάση το συναισθηματικό φορτίο που φέρει ο κάθε ρόλος που θα υποδύεται ο σπουδαστής.

Η Όπερα Στιγμής βασίζεται στις αρχές του φωνητικού και σκηνικού αυτοσχεδιασμού χωρίς να υπάρχει η απαίτηση κάποιου είδους μουσικής γνώσης παρά μόνο η όρεξη για μουσική έκφραση μέσω του τραγουδιού.

Η εφαρμογή γίνεται σε ένα δεδομένο θεατρικό κείμενο καμβά -ανάλογο της κάθε ηλικίας- κι αφού μοιραστούν οι ρόλοι οι συμμετέχοντες ερμηνεύουν το ρόλο τους τραγουδιστά σε δικό τους αυτοσχέδιο στυλ.

Στις μικρές ηλικίες το έργο αυτό θα είναι ή ένα γνωστό παραμύθι ή μια αλληγορία σαν τους μύθους του Αισώπου ή ένα ήδη γνωστό λογοτεχνικό έργο όπως  π.χ.  Ο Μάγος του Οζ.

Στις μεγαλύτερες ηλικίες που υπάρχει ήδη η δυνατότητα ανάγνωσης κειμένου μπορεί να είναι ένα οποιοδήποτε κείμενο σε μορφή διαλόγων.

Το έργο στήνεται κομμάτι – κομμάτι μουσικά και το παζλ των προσωπικών αυτοσχεδιασμών αποτελεί ένα καινούργιο αυτοτελές μουσικό έργο όπου παρουσιάζεται στο κοινό ως μια τελειωμένη παράσταση όπερας επινόησης των ίδιων των ηθοποιών-τραγουδιστών.

Ο σκοπός αυτής της ιδέας είναι να προσεγγίσουν όλες οι ηλικίες τη μουσική καθώς και τη θεατρική δημιουργία μέσα από το ψυχικό και συναισθηματικό υλικό του ίδιου του ερμηνευτή καθώς ο ίδιος θα μπορεί να δημιουργεί και να αναπλάθει λίγο λίγο την ίδια του τη μελωδία.

Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Κι όλα μπορούν να ανατραπούν κάθε φορά που θα έρχεται η σειρά του προσώπου που ενσαρκώνουν να πάρει το λόγο -δηλαδή τη μελωδία του- . Ακόμη και το κείμενο μπορεί να αλλάξει και να ανατραπεί όλη η αρχικά δεδομένη ιστορία.

Τα τμήματα που θα δημιουργηθούν ανάλογα με τις ηλικιακές ομάδες θα χωριστούν ως εξής: Τμήμα για παιδιά 4 με 6 χρονών – Μεικτό για 15 με 18 χρονών –  19 χρονών και άνω.

© 2016-2017 ΩΔΕΙΟN ΑΘΗΝΩΝ - All rights reserved | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | Mindcrafted by Scicada.eu