Αθανάσιος Ζέρβας, Χρύσα Γρένδα | Ρεσιτάλ με έργα για σαξόφωνο και πιάνο Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Αθανάσιος Ζέρβας, Χρύσα Γρένδα | Ρεσιτάλ με έργα για σαξόφωνο και πιάνο 

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Ώρα 20:00

 

Ο σαξοφωνίστας και συνθέτης Αθανάσιος Ζέρβας συναντά την πιανίστα Χρύσα Γρένδα και παρουσιάζουν στο Ωδείο Αθηνών ένα ρεσιτάλ με ελληνικά και ξένα έργα για σαξόφωνο και πιάνο.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα υψηλής δεξιοτεχνίας των Θόδωρου Αντωνίου, Ντίνου Κωνσταντινίδη, Ιωσήφ Παπαδάτου, Nickitas Demos, Sebastian Huydts, Αθανάσιου Ζέρβα που προβάλλουν αριστοτεχνικά τον συνδυασμό και την ηχοχρωματική ευελιξία του σαξοφώνου με το πιάνο. Ένα πολυστιλιστικό πρόγραμμα με έργα γραμμένα εντός ενός σχετικά περιορισμένου χρονικού πλαισίου -μεταξύ 1990 και 2020- που αντανακλούν διαφορετικές αισθητικές τάσεις όπως του μοντερνισμού, της τροπικότητας και της νεοτονικότητας. Τα υπαινικτικά δάνεια μουσικά στοιχεία από την ελληνική παράδοση, που κοσμούν την ηχητική επιφάνεια αλλά και τα βαθύτερα επίπεδα δομής στα έργα, δημιουργούν αλλεπάλληλες διακυμάνσεις μεταξύ ενός διάχυτου λυρισμού και δραματικών ξεσπασμάτων κατά την ροή του προγράμματος.  

Γενική είσοδος 12€

Μειωμένο εισιτήριο 6€

 

Ο Αθανάσιος Ζέρβας είναι Διδάκτωρ Σύνθεσης (DM) του Πανεπιστημίου Northwestern (ΗΠΑ) και κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου (ΜΜ) στο σαξόφωνο από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Είναι Πτυχιούχος Μουσικής (BA-Music) του Chicago State University με ειδικεύσεις στο σαξόφωνο, στη σύνθεση και στη τζαζ μουσική. Είναι Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών και Καθηγητής Θεωρητικών και Μουσικής Δημιουργίας στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθώς και  Φιλοξενούμενος Καλλιτέχνης (Σαξόφωνο) στο Ωδείο Αθηνών. Επισκέπτης καθηγητής θεωρητικών, σύνθεσης και σαξοφώνου και clinician σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων στο University of Chicago, Harvard, University of Illinois Urbana, Boston University, Loyola University, Chicago State University, University of Florida, Louisiana State University, Columbia College Chicago, Lakehead University Canada, κ.α. Συμμετοχή σε συνέδρια στην Ελλάδα, Κύπρο, Γαλλία, Κροατία, ΗΠΑ. Είναι υπεύθυνος σύνταξης του mus-e-journal (www.muse.gr) και ιδρυτικό μέλος του Κουαρτέτου Σαξοφώνων Αθήνας. Εκδόσεις έργων, μονογραφίας και κειμένων του από τους οίκους Jeanne Inc (ΗΠΑ), Παπαγρηγορίου-Νάκας, Μ. Νικολαΐδης. Συνεργασίες ως σολίστ, μαέστρος, ή συνθέτης με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, Ορχήστρα Σύγχρονης (Ποικίλης) Μουσικής και Big Band της ΕΡΤ, Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής, Δημοτική Ορχήστρα Αθηνών, Big Band Δήμου Αθηναίων, Σύνολο Πνευστών Δήμου Αθηναίων, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής ΕΕΜ, Ορχήστρα Δωματίου Θεσσαλονίκης, Constanta Symphony Orchestra-Romania, Louisiana Sinfonietta, Chicago Jazz Philharmonic, Chicago Symphonic Wind Ensemble, Van Nir Chamber Orchestra, Chicago Jazz Ensemble, κ.α. Αναρίθμητες εμφανίσεις ως σολίστ σε ρεσιτάλ στην Ελλάδα, Κύπρο, Γαλλία, Γερμανία, Ρουμανία, Καναδά, ΗΠΑ. Τακτικές εμφανίσεις στο Carnegie Hall Νέας Υόρκης, στο Schubert Theater Βοστόνης, στο Pick Staiger Concert Hall Σικάγου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στο Ηρώδειο, κτλ. Ηχογραφήσεις έργων του ή ως σολίστ με: BMG, Centaur, EMI, FM, Libra, Phasma-Naxos, Magni, Mercury/Universal, Aristotelian University Studio και ανεξάρτητες παραγωγές.   

Η Χρύσα Γρένδα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε πιάνο στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία ‘Hanns Eisler’ Βερολίνου, έχοντας προηγουμένως ολοκληρώσει τις σπουδές της στη Θεσσαλονίκη με το δίπλωμα πιάνου και σύνθεσης. Έχει κερδίσει 2ο βραβείο στο διαγωνισμό ‘Hanns Eisler’ για ερμηνεία σύγχρονης μουσικής.   

Ως συνθέτης συμμετείχε με έργα της σε συναυλίες του ΜΜΑ και της Κρατικής Όπερας Βερολίνου, ενώ ως πιανίστα εμφανίζεται σε ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε σημαντικές αίθουσες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διδάσκει πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο Ν. Σμύρνης και το Ορφείο Αθηνών. Διετέλεσε διδάσκουσα του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑΜΑΚ. Έχει συνεργαστεί με τη Μουσική Ακαδημία στην Κέρκυρα και τις Σπέτσες, το φεστιβάλ Ticino Musica στην Ελβετία και το Studio Όπερας της Μουσικής Εβδομάδας Λευκάδας.  

  

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  

Legend II for alto saxophone and piano (1988, rev. 2006) Ντίνος Κωνσταντινίδης

Cathedrals of Air for alto saxophone and piano (2012) Nickitas Demos  

Oracle for solo saxophone (2018) Αθανάσιος Ζέρβας  

For Saxophone and Piano (2007) Θόδωρος Aντωνίου  

Cutting Through / Immediate Crossing for alto saxophone (2012) Ιωσήφ Παπαδάτος  

Sonata for alto saxophone and piano I, II (1990) Sebastian Huydts  

Share to:

Comments are closed.

© 2016-2020 ΩΔΕΙΟN ΑΘΗΝΩΝ - All rights reserved | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | Mindcrafted by Scicada.eu