Αμφι-Θεατρικό Opening Δραματικής Σχολής | 23.01.2024

ΑΜΦΙ-ΘΕΑΤΡΙΚO OPENING
Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Ωδείου Αθηνών

Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2024, 20:00  |  Αμφιθέατρο Ιωάννης Δεσποτόπουλος


Η Δραματική Σχολή, σε συνεργασία με τις Σχολές Μουσικής του Ωδείου Αθηνών, γιορτάζει την πρώτη εμφάνισή της στο Κέντρο Τεχνών και στο Αμφιθέατρο Ιωάννης Δεσποτόπουλος του Ωδείου Αθηνών, με την παρουσίαση δύο παραστάσεων από τους τελειόφοιτους σπουδαστές της.

Ο ΛΑΜΠΡΟΣ

του Διονυσίου Σολωμού

Οι τελειόφοιτοι σπουδαστές της Δραματικής και Μουσικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών αναμετριούνται με το αποσπασματικό αριστούργημα του Διονυσίου Σολωμού, συνθέτοντας μια πολυεπίπεδη αφήγηση.

Ο Διονύσιος Σολωμός ονομάζει τον Λάμπρο «το ποίημα των μικρών νόθων» και τολμά να σκιαγραφήσει έναν ήρωα της επανάστασης χωρίς να τον εξιδανικεύει, να μιλήσει για τη θέση της γυναίκας, την αγωνία των νόθων παιδιών, την υποκρισία της κοινωνίας.

Οι τρεις ήρωες: ο Λάμπρος, η Μαρία και η κόρη τους Μαρία, μέσα στη δίνη της εποχής, θα παλέψουν με τα τέρατα. Η κόρη Μαρία αναζητώντας την ταυτότητά της, θα οδηγηθεί, ως άλλος Οιδίποδας, στην αγκαλιά του πατέρα της. Εκείνος εν αγνοία του, θα διαπράξει την αιμομιξία ενώ η μητέρα Μαρία αδυνατώντας να πράξει, θα τραγουδά περιμένοντας. Τα πρόσωπα θα περιπλανηθούν μέσα στην Ποίηση και τη Μουσική εωσότου επιβεβαιώσουν την τραγική τους Μοίρα.

Στην παράσταση του Ωδείου Αθηνών, τη δραματουργία συνθέτουν τα ποιητικά σπαράγματα, οι σημειώσεις των χειρογράφων στην ελληνική και την ιταλική γλώσσα, τα λυρικά νεανικά τραγούδια και οι σημειώσεις του Ιάκωβου Πολυλά. Καθοριστικά συμβάλλουν η πρωτότυπη μουσική σύνθεση και η χορογραφία.

Οι ηθοποιοί κρατούν τα νήματα μιας συλλογικής αφήγησης. Περνώντας από τη θέση του αφηγητή στην υπόκριση του ρόλου βουτούν στον κόσμο του μεγάλου Ποιητή. Η μουσική σύνθεση εκπροσωπώντας τους τρεις ήρωες, μέσα από το πιάνο, το τσέλο και το κλαρινέτο ακολουθεί τις ψυχικές τους διαδρομές. Η σκηνογραφία δημιουργεί το τοπίο μιας σκοτεινής λίμνης όπου μέσα της οι ήρωες θα καταποντιστούν αναζητώντας  έναν άλλο κόσμο, καλύτερο από ετούτον.

Η παράσταση αποτελεί την συνέχεια της πρωτότυπης ραδιοφωνικής εκδοχής του έργου “Ο Λάμπρος” που μεταδόθηκε από το Γ’ Πρόγραμμα στις 27 Μαρτίου 2023 (Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου). Η ραδιοφωνική παραγωγή πραγματοποιήθηκε με την πρωτοβουλία-ιδέα του Άγη Γυφτόπουλου και σε συνεργασία του Γ’ Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας με το Ωδείο Αθηνών.

Σκηνοθεσία-Δραματουργική επεξεργασία
Ρηνιώ Κυριαζή (Καθηγήτρια φωνής της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών)

Μουσική σύνθεση
Γιάννης Μποκέας (Δίπλωμα και Α’ βραβείο Σύνθεσης της Μουσικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών)

Κίνηση
Άλκηστις Πολυχρόνη (Καθηγήτρια κίνησης της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών)

Σκηνογραφία
Μαριάννα Νικολάου (Καθηγήτρια σκηνογραφίας της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών)

Εικόνες προβολής
Σοφία Χουλιαρά

Φωτισμοί
Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης (Διευθυντής της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών)

Ηθοποιοί
Σπουδαστές & Σπουδάστριες του Δ’ έτους της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών:

Καλλιόπη Ανταμπούφη, Άρτεμις Βαλτζάκη, Δανάη Γεωργούλα, Αγγελική Δεληθανάση, Βασίλης Ζαφειρόπουλος, Μαργαρίτα Κλάγκου, Κονδυλία Κωνσταντελάκη, Θωμάς Μακρυγιάννης, Χρήστος Μαρκόπουλος, Νάντια Μπαϊμπά, Άγγελος Παππάς, Σόλωνας Πετρακόπουλος, Πέτρος Πίγκας, Αλεξάνδρα  Ρουβέλα,  Πέννυ Σακελλαριάδη,  Γιάννης Σιάμπαλιας,  Αλίνα Τσιαμπούλα, Γιώτα Χνάρη

Μουσικοί
Σπουδαστές & Σπουδάστριες των Μουσικών Σχολών του Ωδείου Αθηνών:

  • Κλαρινέτο: Kατερίνα Mουστάκη
  • Πιάνο: ο συνθέτης, Γιάννης Μποκέας
  • Τσέλο: Έλενα Γκίκα

Διδασκαλία προφοράς Ιταλικών: Δημήτρης Βεζύρογλου (Μουσικός προετοιμαστής [co-repetitor] σε όπερες και ορατόρια στο Ωδείο Αθηνών)

Ευχαριστούμε τον Χαράλαμπο Γωγιό για τη συμβολή του στη μουσική διδασκαλία της Ψυχούλας.(Καθηγητής Μουσικής της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών)


Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ (ΣΚΗΝΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ)

του Imre Madách

Στο Ουγγρικό έπος “Η Τραγωδία του Ανθρώπου” ο  Imre Madách παρουσιάζει την πτώση από τον Παράδεισο μέσα από τα μάτια του Εωσφόρου και των πρωτόπλαστων. Ο Αδάμ και η Εύα θέτουν τα ερωτήματα “Ποιο είναι το νόημα της ζωής;” και “Ποια είναι θέση του ανθρώπου στην κοινωνία”, καθρεφτίζοντας έτσι την αιώνια πάλη του ανθρώπου για ένα κόσμο καλύτερο από τον προηγούμενο.

Ο Εωσφόρος βάζει τον Αδάμ και την Εύα σε όνειρο και τους ταξιδεύει στο μέλλον. Ξεκινώντας από την αρχαία Αίγυπτο, το ζευγάρι περνάει στην αρχαία Αθήνα, τη Ρώμη, την Κωνσταντινούπολη, τη Γαλλική Επανάσταση, την Πράγα, το Λονδίνο της βιομηχανικής επανάστασης και στο τέλος του πολιτισμού. Εκεί, ο γέρος πλέον Αδάμ ζητά να ξυπνήσει από τον εφιάλτη – όμως η Εύα έχει ένα νέο να του ανακοινώσει.

Στην παράσταση του Ωδείου Αθηνών οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών και η σκηνοθέτις προσεγγίζουν τη Σκηνή της Αθήνας όλοι μαζί σαν μια φωνή, εξερευνώντας τις έννοιες της χορικότητας και της αφούγκρασης. Δοσμένοι ρόλοι δεν υπάρχουν: όλη η ομάδα είναι σε εγρήγορση ώστε να αφηγηθεί το ίδιο όνειρο, έναν εφιάλτη που τελειωνει με μια κραυγή. Η δραματουργία έχει προσαρμοστεί στο σήμερα, με την προσθήκη πρωτότυπων κειμένων και μουσικής, καθώς και γνωστών ποιημάτων.

“Η Σκηνή της Αθήνας” στήθηκε από την Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και παρουσιάστηκε στη Βουδαπέστη τον Ιούνιο του 2023 στο πλαίσιο της 10ης Διεθνούς Θεατρικής Ολυμπιάδας μετά από την σχετική πρόσκληση της διοργάνωσης. Εν συνεχεία, η Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών προσκλήθηκε από την WTEA (World Theater Education Alliance) της οποίας είναι μέλος, και ανέβηκε στην Κινεζική Ακαδημία Θεάτρου του Πεκίνου και στο Φεστιβάλ του Γουιλίν της Κίνας.

Σκηνοθεσία
Αλεξάνδρα Καζάζου (Καθηγήτρια Υποκριτικής της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών)

Δραματουργική επεξεργασία
Γιώτα Χνάρη, Αλεξάνδρα Καζάζου, Θωμάς Μακρυγιάννης, Χρήστος Μαρκόπουλος, Πέτρος Πίγκας

Μουσική σύνθεση
Άγγελος Παππάς, Δανάη Γεωργούλα, Αλίνα Τσιαμπούλα

Ηθοποιοί

Σπουδαστές & Σπουδάστριες του Δ’ έτους της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών:

Καλλιόπη Ανταμπούφη, Άρτεμις Βαλτζάκη, Δανάη Γεωργούλα, Αγγελική Δεληθανάση, Βασίλης Ζαφειρόπουλος, Μαργαρίτα Κλάγκου, Κονδυλία Κωνσταντελάκη, Θωμάς Μακρυγιάννης, Χρήστος Μαρκόπουλος, Νάντια Μπαϊμπά, Άγγελος Παππάς, Σόλωνας Πετρακόπουλος, Πέτρος Πίγκας, Αλεξάνδρα  Ρουβέλα,  Πέννυ Σακελλαριάδη,  Γιάννης Σιάμπαλιας,  Αλίνα Τσιαμπούλα, Γιώτα Χνάρη

Μουσικοί

  • Κιθάρα: Άγγελος Παππάς
  • Τσέλο: Δανάη Γεωργούλα

Μπεντίρ: Αλίνα Τσιαμπούλα


ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)

Η διανομή των δελτίων εισόδου θα ξεκινήσει την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου.

Για κρατήσεις θέσεων, οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με το Γραφείο της Δραματικής Σχολής, T. 210 7223 464 | Καθημερινές 10.00 – 20.00

Μαρία Όλγα Παρασύρη | Ε. moparasiri@athensconservatoire.gr
Κατερίνα Αυγουστάτου | Ε. kavgoustatou@athensconservatoire.gr

 


 

 

a

 

 

 

 

 

 

 

 

Share to:

Comments are closed.

© 2016-2020 ΩΔΕΙΟN ΑΘΗΝΩΝ - All rights reserved | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | Mindcrafted by Scicada.eu