«Aντιγόνη» του Σοφοκλή – Παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής

Η ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Είκοσι νέοι καλλιτέχνες –σπουδαστές του τρίτου έτους της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών– δοκιμάζουν να συναντηθούν στο δικό μας παρόν με την «Αντιγόνη», σε δύο παραστάσεις, τη Δευτέρα 4 και την Τρίτη 5 Οκτωβρίου στις 9 το βράδυ.
Η σπουδαία τραγωδία του Σοφοκλή ανεβαίνει στο Υποσκήνιο Β΄ Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών σε μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη, σκηνοθεσία Μαρίας Σαββίδου, κοστούμια του Αντώνη Βολανάκη, φωτισμούς του Αλέκου Αναστασίου, μουσική του Μιχάλη Λατουσάκη και χορογραφία-κίνηση της Χριστίνας Σουγιουλτζή.

«Aντιγόνη» του Σοφοκλή
Δευτέρα 4, Τρίτη 5 Οκτωβρίου | 21:00
Υποσκήνιο Β΄ Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη
Συμπαραγωγή
Ωδείο Αθηνών – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μπορείτε να βρείτε το πρόγραμμα της παράστασης εδώ

Σκηνοθετικό σημείωμα για την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή

Στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, ο χορός, ένα σύνολο πολιτών δηλαδή, έρχεται αντιμέτωπος, μετά από έναν πόλεμο, με νόμους και γεγονότα που τον οδηγούν σε μια διαδρομή σκέψης και Λόγου, προκειμένου να βρει μια βάση συνύπαρξης. 

Ο νόμος του κράτους από τον βασιλιά Κρέοντα και η αίσθηση καθήκοντος απέναντι στην οικογένεια από την Αντιγόνη συγκρούονται και οδηγούν σε διλλήματα δυσεπίλυτα, αν όχι αδιέξοδα. 

Πέρα ωστόσο από αυτήν καθαυτή την υπόθεση του έργου, αυτό που υπήρξε αποκαλυπτικό για μας, ήταν ο τρόπος που ο χορός έρχεται αντιμέτωπος με  αυτά τα διλλήματα. Δεν τα προσπερνά αλλά αντιθέτως τα υιοθετεί ,τα μεγεθύνει και μπροστά στα μάτια μας τα μετατρέπει σε αντικείμενο συλλογικού προβληματισμού για το πολίτευμα και για το τί είναι δίκαιο.

Κι ήταν αυτό που καθόρισε τελικά τη ματιά μας πάνω στο έργο. Όρισε και άνοιξε την έρευνα εργαλείων της δικής μας τέχνης, του θεάτρου, και μας οδήγησε σε μια παράσταση που μετατρέπει την «Αντιγόνη» σε ένα συλλογικό αφήγημα για το τέλος μιας εποχής, χωρίς να αλλάζει τη δομή του έργου. Οι ηθοποιοί αλλά και οι συντελεστές, ως ένα σύνολο νέων ανθρώπων, νέων πολιτών, νέων καλλιτεχνών, δοκιμάζουν να συναντηθούν με το μύθο, προτάσσοντας ως βασική ανάγκη σήμερα, το να καταφέρουν να αναδείξουν και να θέσουν όσα προκύπτουν ως σημαντικά ερωτήματα. 

Ποιο είναι το όριο όταν συγκρούεται η ιδιότητα του ανθρώπου ως Ατόμου με την ιδιότητά του ως Πολίτη; Πού σταματά η ατομική ελευθερία και πότε υποτάσσεται -αν πρέπει να υποτάσσεται -στους νόμους του κράτους; Και τελικά πώς δημιουργείται ένας νόμος του κράτους αν όχι για να υπηρετεί τη φύση και την ανάγκη του ανθρώπου αλλά και της ανθρώπινης κοινωνίας;

Η πορεία μας προς την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, στη σύγχρονη μετάφραση του σπουδαίου Δ.Μαρωνίτη, υπήρξε για όλους μας πολύ απαιτητική σε πολλά επίπεδα. Άνοιξε και φώτισε τη σκέψη και την ψυχή μας προς μια έννοια συλλογικότητας που νιώθουμε ανάγκη όσο ποτέ. 

Μαρία Σαββίδου
Ηθοποιός- Σκηνοθέτις

 Λίγα λόγια για την παράσταση  

Μια Πόλη, ένα σύνολο πολιτών δηλαδή, αφηγείται από κοινού το τέλος του βασιλικού της οίκου και, με αυτό ως αφορμή, συνδιαλέγεται, στην πραγματικότητα, με την έννοια του δικαίου, το ταυτίζει με το κοινό συμφέρον και, ως εκ τούτου, προσδιορίζει και διαμορφώνει το ίδιο το πολίτευμά της, τη Δημοκρατία. Προτάσσοντας τον «χορό», την Πόλη, ως το κύριο πρόσωπο του δράματος, οι ηθοποιοί ενσαρκώνουν σκηνικά όλα τα πρόσωπά του, τα «αφηγούνται» και τα υπερασπίζονται ως αυτοί που είναι, δηλαδή ως ένα σύνολο νέων ανθρώπων. Δοκιμάζουν να ανακαλύψουν τη δική τους, σύγχρονη θεατρική γλώσσα διατηρώντας παράλληλα στο ακέραιο τη δομή αυτού του εμβληματικού για τον δυτικό πολιτισμό έργου.

 

«Αντιγόνη» του Σοφοκλή 

Μετάφραση: Δημήτρης Μαρωνίτης  

Σκηνοθεσία: Μαρία Σαββίδου  

Κοστούμια: Αντώνης Βολανάκης  

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου, Ναυσικά Χριστοδουλάκου   

Μουσική: Μιχάλης Λατουσάκης 

Χορογραφία-κίνηση: Χριστίνα Σουγιουλτζή  

Βοηθός σκηνοθέτη: Ζαχαρίας Γουέλα, Βασίλης Ζαφειρόπουλος  

Εικαστικά: Κώστας Κουαλιαρέλλας 

Δραματουργική επεξεργασία: Μαρία Σαββίδου, ομάδα ηθοποιών 

Φωτογραφίες: Σοφία Κιρκιλή, Ελίνα Αστραπέλλου 

 

ΠΑΙΖΟΥΝ: 

Γιάννης Βάρσος, Ασημίνα Βουλιώτη, Μιχάλης Μάριος Γεωργίου, Τίτος Γρηγορόπουλος, Αλίκη Κακολύρη, Πάνος Κλάδης, Άννα Λουϊζίδη, Γεωργία Μεσαρίτη, Δένια Μιμερίνη, Μαρίνα Νικητοπούλου, Δημήτρης Οικονομίδης, Δέσποινα Παυλίδη, Ναταλία Νεκταρία Πήδουλα, Σπυρίδων Σουρβίνος, Λυδία Στέφου, Γιάννης Σύριος, Χριστιάνα Τόκα- Ματέλσκα, Δημήτρης Τουτζιαράκης, Χαρά Φιούρη, Ηρώ Χαλκίδη

 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Share to:

Comments are closed.

© 2016-2020 ΩΔΕΙΟN ΑΘΗΝΩΝ - All rights reserved | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | Mindcrafted by Scicada.eu