Το Αρχείο του Γιάννη Χρήστου στο Ωδείο Αθηνών

Το Αρχείο του σπουδαίου συνθέτη της πρωτοπορίας και στοχαστή της μουσικής Γιάννη Χρήστου (1926-1970) μεταφέρθηκε στο Ωδείο Αθηνών μετά από παραχώρηση των απογόνων του και θα στεγάζεται στον χώρο του Κέντρου Ερευνών και Τεκμηρίωσης του Ωδείου Αθηνών (ΚΕΤΩΑ).

Το Αρχείο Γιάννη Χρήστου, που αποτελεί έναν πλούσιο θησαυρό για μουσικολόγους ερευνητές, ερμηνευτές, μουσικούς αλλά και ερευνητές από άλλα πεδία της Τέχνης και της Επιστήμης, απαρτίζεται συνοπτικά από:

  • Περισσότερες από 1500 χειρόγραφες σελίδες: σημειώματα, δακτυλόγραφα, προσχέδια, ιδέες (οι περίφημες «stimulating ideas» του συνθέτη), ημερολόγια εργασίας, ιδιόχειρα λιμπρέτα, φιλοσοφικές σκέψεις, σημειώσεις για τα ανολοκλήρωτα Projects και την Ορέστεια, αλλά και για την πορεία δημιουργίας όλων των γνωστών έργων από τη σύλληψη μέχρι την εκτέλεσή τους.
  • Πάνω από 350 διαφορετικά τεκμήρια με παρτιτούρες: πλήρη scores, πάρτες, προσχέδια, διορθώσεις, τυπογραφικά δοκίμια, διαφάνειες (calque), αλλά και ένα σώμα αλληλογραφίας με 600 επιστολές.
  • Περιλαμβάνει επίσης περίπου 900 δημοσιεύματα στον Τύπο (άρθρα, κριτικές, συνεντεύξεις κ.α.) – τα περισσότερα των οποίων είχε συλλέξει και αρχειοθετήσει ο ίδιος ο συνθέτης – φωτογραφίες, προγράμματα συναυλιών από το 1950 μέχρι σήμερα, ενώ συμπληρώνεται με πτυχιακές εργασίες, διδακτορικές διατριβές, ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις, αφιερώματα και εκδόσεις.
  • Τέλος, στο Αρχείο περιέχονται όλες οι μαγνητοταινίες από το προσωπικό στούντιο του συνθέτη, με υλικό από ηχογραφήσεις εκτελέσεων έργων μέχρι ηλεκτρονικούς ήχους, και από θεατρικές δοκιμές και παραστάσεις μέχρι ιδιόχειρες λούπες και συνεντεύξεις.

Το Αρχείο Γιάννη Χρήστου έχει ήδη ψηφιοποιηθεί από το ΚΕΤΩΑ και θα είναι διαθέσιμο σε ερευνητές, μουσικούς και σε κάθε ενδιαφερόμενο. Στόχος του ΚΕΤΩΑ είναι η ανάδειξη και η διάδοση του έργου και της σκέψης της σπάνιας αυτής μουσικής φυσιογνωμίας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο archives@athensconservatoire.gr

Με αφορμή και τη μεταφορά του Αρχείου στο Ωδείο, σχεδιάζεται μια σειρά εκδηλώσεων για να τιμηθεί ο πρωτοπόρος Έλληνας συνθέτης.

 

 

 


 

Share to:

Comments are closed.

© 2016-2020 ΩΔΕΙΟN ΑΘΗΝΩΝ - All rights reserved | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | Mindcrafted by Scicada.eu