Αφιέρωμα στον Bernd Alois Zimmermann

Αφιέρωμα στον Bernd Alois Zimmermann

Μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία του αφιερώματος στον Γάλλο συνθέτη Olivier Messiaen, που διοργανώθηκε σε συνεργασία και με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση τον περασμένο Μάρτιο, και σηματοδότησε την εκκίνηση μίας νέας σειράς εκδηλώσεων αφιερωμένων στη μουσική και σε σημαντικούς συνθέτες του 20ου  και 21ου αιώνα, το Ωδείο Αθηνών διοργανώνει μεταξύ 13 – 16 Νοεμβρίου 2019, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε, μία αντίστοιχη σειρά εκδηλώσεων, αφιερωμένη στον Γερμανό συνθέτη Bernd Alois Zimmermann. To αφιέρωμα αυτό, στο οποίο συμμετέχει ενεργά και η Bernd-Alois Zimmermann Society, υποστηρίζεται από την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών. 

 

Την καλλιτεχνική επιμέλεια του αφιερώματος έχει ο Νίκος Αθηναίος.

 

Το παρόν αφιέρωμα αποτελεί μέρος του προγράμματος „Side by Side”. Tο „Side by side“ είναι ένα νέο διαγενεακό πρόγραμμα που στοχεύει να φέρει νέους καλλιτέχνες στο πλευρό καταξιωμένων επαγγελματιών, μια ιδέα του Goethe-Institut και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος με την υποστήριξη του Γαλλο-Γερμανικού Πολιτιστικού Ταμείου. 

 

Το λεπτομερές πρόγραμμα του αφιερώματος, στο οποίο περιλαμβάνονται μία σειρά από σημαντικές συναυλίες, διαλέξεις, προβολές φιλμ και ανοικτές συζητήσεις, καθώς και ένα Εργαστήρι Σύνθεσης για νέους συνθέτες, θα ανακοινωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου 2019.

 

Ειδικά για το Εργαστήρι Σύνθεσης ισχύουν τα εξής:

Το Εργαστήρι Σύνθεσης με τον συνθέτη Michael Denhoff, απευθύνεται σε φοιτητές και φοιτήτριες Σύνθεσης τόσο του Ωδείου Αθηνών, όσο και άλλων μουσικών ιδρυμάτων, οι οποίοι/-ες ξεκινώντας από μία μελέτη των χαρακτηριστικών και των απόψεων της μουσικής του Bernd Alois Zimmermann, καλούνται να συνθέσουν σύντομα έργα, διάρκειας 3-5 λεπτών,  από σόλο-όργανο ως κουαρτέτο, επιλέγοντας ανάμεσα στα εξής όργανα: κλαρινέτο, βιολί, βιολοντσέλο, πιάνο. 

Το Εργαστήρι Σύνθεσης νοείται ως ομαδικό μάθημα. Παράλληλα με την μελέτη και ανάλυση έργων του Bernd Alois Zimmermann, το ενδιαφέρον του μαθήματος θα επικεντρωθεί στην παρουσίαση των έργων που θα μας έχουν καταθέσει οι συμμετέχοντες νέοι συνθέτες και στην συζήτηση γύρω από αυτά. Τα μαθήματα θα είναι στα Γερμανικά ή/και στα Αγγλικά.

Για προπαρασκευαστική μελέτη και σαν πρόταση ενός προσανατολισμού, συνιστώνται τα εξής έργα του Bernd Alois Zimmermann:

– Présence für Violine, Violoncello und Klavier (1961) 
– Intercommunicazione für Violoncello und Klavier (1967)
– Sonate für Violine solo (1951)
– Vier kurze Studien für Violoncello solo (1970)
– Konfigurationen – Acht Stücke für Klavier (1954/56)

 

Σημειώνεται εδώ ότι στην Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου των Φίλων της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών βρίσκεται σχεδόν ολόκληρο το έργο του Bernd Alois Zimmermann σε έντυπη, ηλεκτρονική και οπτικοακουστική μορφή.

 

Το Εργαστήρι Σύνθεσης κορυφώνεται με την τελική συναυλία στις 16/11/2019, ώρα 20:30, με επιλεγμένα έργα από το ίδιο το Εργαστήρι. 

 

Τα δίδακτρα για την συμμετοχή στο Εργαστήρι Σύνθεσης είναι 40€ για εξωτερικούς συμμετέχοντες και 25€ για μαθητές του Ωδείου. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για συμμετοχή μέχρι τις 10 Οκτωβρίου 2019, μαζί με το έργο τους σε μορφή pdf και ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα 100-120 λέξεων, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: nathineos@athensconservatoire.gr.   

Η επιλογή των μουσικών που θα εκτελέσουν τα έργα των μαθητών του Εργαστηρίου Σύνθεσης στην τελική συναυλία και ενδεχομένως κατά την διάρκεια των μαθημάτων είναι ευθύνη των συμμετεχόντων μαθητών.

 

Comments are closed.

© 2016-2017 ΩΔΕΙΟN ΑΘΗΝΩΝ - All rights reserved | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | Mindcrafted by Scicada.eu