Αφιέρωμα στον Bernd Alois Zimmermann

Αφιέρωμα στον Bernd Alois Zimmermann

Μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία του αφιερώματος στον Γάλλο συνθέτη Olivier Messiaen, που διοργανώθηκε σε συνεργασία και με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση τον περασμένο Μάρτιο, και σηματοδότησε την εκκίνηση μίας νέας σειράς εκδηλώσεων αφιερωμένων στη μουσική και σε σημαντικούς συνθέτες του 20ου και 21ου αιώνα, το Ωδείο Αθηνών διοργανώνει μεταξύ 13 – 16 Νοεμβρίου 2019, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε, μία αντίστοιχη σειρά εκδηλώσεων, αφιερωμένη στον Γερμανό συνθέτη Bernd Alois Zimmermann. To αφιέρωμα αυτό, στο οποίο συμμετέχει ενεργά και η Bernd-Alois-Zimmermann-Society , υποστηρίζεται από την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών

Την καλλιτεχνική επιμέλεια του αφιερώματος έχει ο Νίκος Αθηναίος, γενικός καλλιτεχνικός διευθυντής του Ωδείου Αθηνών.

Το παρόν αφιέρωμα αποτελεί μέρος του προγράμματος „Side by Side”. Tο „Side by side“ είναι ένα νέο διαγενεακό πρόγραμμα που στοχεύει να φέρει νέους καλλιτέχνες στο πλευρό καταξιωμένων επαγγελματιών, μια ιδέα του Goethe-Institut και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος με την υποστήριξη του Γαλλο-Γερμανικού Πολιτιστικού Ταμείου. 

 

 

 

Ειδικά για το Εργαστήρι Σύνθεσης ισχύουν τα εξής:

Το Εργαστήρι Σύνθεσης με τον συνθέτη Michael Denhoff, απευθύνεται σε φοιτητές και φοιτήτριες Σύνθεσης τόσο του Ωδείου Αθηνών, όσο και άλλων μουσικών ιδρυμάτων, οι οποίοι/-ες ξεκινώντας από μία μελέτη των χαρακτηριστικών και των απόψεων της μουσικής του Bernd Alois Zimmermann, καλούνται να συνθέσουν σύντομα έργα, διάρκειας 3-5 λεπτών,  από σόλο-όργανο ως κουαρτέτο, επιλέγοντας ανάμεσα στα εξής όργανα: κλαρινέτο, βιολί, βιολοντσέλο, πιάνο. 

Το Εργαστήρι Σύνθεσης νοείται ως ομαδικό μάθημα. Παράλληλα με την μελέτη και ανάλυση έργων του Bernd Alois Zimmermann, το ενδιαφέρον του μαθήματος θα επικεντρωθεί στην παρουσίαση των έργων που θα μας έχουν καταθέσει οι συμμετέχοντες νέοι συνθέτες και στην συζήτηση γύρω από αυτά. Τα μαθήματα θα είναι στα Γερμανικά ή/και στα Αγγλικά.

Για προπαρασκευαστική μελέτη και σαν πρόταση ενός προσανατολισμού, συνιστώνται τα εξής έργα του Bernd Alois Zimmermann:

– Présence für Violine, Violoncello und Klavier (1961) 
– Intercommunicazione für Violoncello und Klavier (1967)
– Sonate für Violine solo (1951)
– Vier kurze Studien für Violoncello solo (1970)
– Konfigurationen – Acht Stücke für Klavier (1954/56)

Σημειώνεται εδώ ότι στην Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου των Φίλων της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών βρίσκεται σχεδόν ολόκληρο το έργο του Bernd Alois Zimmermann σε έντυπη, ηλεκτρονική και οπτικοακουστική μορφή.

Το Εργαστήρι Σύνθεσης κορυφώνεται με την τελική συναυλία στις 16/11/2019, ώρα 20:30, με επιλεγμένα έργα από το ίδιο το Εργαστήρι. 

Τα δίδακτρα για την συμμετοχή στο Εργαστήρι Σύνθεσης είναι 40€ για εξωτερικούς συμμετέχοντες και 25€ για μαθητές του Ωδείου. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για συμμετοχή μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2019, μαζί με το έργο τους σε μορφή pdf και ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα 100-120 λέξεων, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: nathineos@athensconservatoire.gr.   

Η επιλογή των μουσικών που θα εκτελέσουν τα έργα των μαθητών του Εργαστηρίου Σύνθεσης στην τελική συναυλία και ενδεχομένως κατά την διάρκεια των μαθημάτων είναι ευθύνη των συμμετεχόντων μαθητών.

Αφιέρωμα στον Bernd Alois Zimmermann – είσοδος ελεύθερη για όλες τις εκδηλώσεις

Το αφιέρωμα θα διεξαχθεί στους χώρους του Ωδείου Αθηνών και διοργανώνεται σε συνεργασία και με χρηματοδότηση του Ινστιτούτου Γκαίτε της Αθήνας.

Η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών υποστηρίζει το Εργαστήρι (Workshop) Σύνθεσης για νέους Έλληνες συνθέτες,  που συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα του αφιερώματος.

Η Εταιρία Bernd-Alois-Zimmermann-Gesellschaft e.V.  συμμετέχει στο αφιέρωμα, συνεισφέροντας με την εναρκτήρια διάλεξη και την εισαγωγή στην όπερα «Οι στρατιώτες».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 13/11/19

20:00, αίθουσα Άρης Γαρουφαλής

Χαιρετισμός του γενικού καλλιτεχνικού διευθυντή του Ωδείου Αθηνών, Νίκου Αθηναίου, της διευθύντριας του πολιτιστικού τμήματος του Ινστιτούτου Γκαίτε, Dr. Stefanie Peter και του Αντιπροέδρου της Εταιρείας Bernd-Alois-Zimmermann-Gesellschaft e.V., Dr. Ralph Paland.

Θα ακολουθήσει διάλεξη του κυρίου Ralph Paland, με θέμα: «Η ζωή, το έργο και η σημασία του συνθέτη Bernd Alois Zimmermann στο 2ο μισό του 20ού αιώνα», με παρεμβολές και σχόλια της κόρης του συνθέτη Bettina Zimmermann, με αποσπάσματα από το βιβλίο της „Con tutta forza, Bernd Alois Zimmermann – ein persönliches Portrait“.

ΠΕΜΠΤΗ 14/11/19 

 10:00 – 13:00 και 15:00 – 18:00, Αίθουσα Τάτσης Αποστολίδης

 Εργαστήρι Σύνθεσης με τον Michael Denhoff.

18:30, αίθουσα Black Box: προβολή φιλμ – με ελλ. υπότιτλους: «Καλόγερος και Διόνυσος, ο συνθέτης Βernd Αlois Ζimmermann», φιλμ της Bettina Ehrhart (60΄)

20:30, αίθουσα Άρης Γαρουφαλής: Συναυλία καθηγητών του Ωδείου Αθηνών με έργα για σόλο όργανα και μουσικής δωματίου του Bernd Alois Zimmermann , με σχολιασμό και σύντομες αναλύσεις των έργων από τον Νίκο Αθηναίο.

Πρόγραμμα:

α) Πέντε τραγούδια για φωνή και πιάνο (1946)

     Αγγελική Καθαρίου (μεσόφωνος) – Δημήτρης Μαρίνος (πιάνο)

β) Σονάτα για βιόλα (1955)

    Αντώνης Μανιάς 

γ) Tempus loquendi – Pezzi ellitici per Flauto grande, Flauto in sol, Flauto basso solo (1963)

    Nαταλία Γεράκη  

δ) Μονόλογοι για δύο πιάνα (1960/64)

    Κωνσταντίνος Δεστούνης – Βασίλης Αλεβίζος 

ε) Τέσσερις σύντομες σπουδές για βιολοντσέλο σόλο (1970)

Αλέξης Καραϊσκάκης – Νάστος (βιολοντσέλο)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15/11/19

10:00 – 13:00 και 15:00 – 18:00 Αίθουσα Τάτσης Αποστολίδης

 συνέχιση του Εργαστηρίου Σύνθεσης (όπως την 2η ημέρα).

18:00, αίθουσα Black Box: Εισαγωγή στην όπερα «Οι στρατιώτες» από τον Dr. Ralph Paland,  με παρεμβολές και σχόλια της Bettina Zimmermann.

20:30, αίθουσα Άρης Γαρουφαλής

α) Michael Denhoff: Klaviertrio Nr.3, „Schwarzes Ballet“ 

β) Bernd Alois Zimmermann: “Présence“ – Ballet blanc en cinq scènes pour violon, violoncell et piano“ (1961), σκηνική παρουσίαση.

Τρίο uBu (Γερμανία): Anna Neubert (βιολί) – Esther Saladin (τσέλο) – Christoph Stöber (πιάνο). 

Αφηγητής: Δημήτρης Ναλμπάντης,  

Δον Κιχώτης (βιολί): Μαρία Ιωάννα Σιμάτου, 

Μόλλυ Μπλουμ (βιολοντσέλο): Δανάη Παπαδοπούλου

Βασιλιάς Ουμπού (πιάνο): Βασιλική Ροντογιάννη

Κοστούμια/σκηνικά:  Λίλα Ζαφειροπούλου,  Έλενα Πολυχρονιάδη, Γαρυφαλιά Κοντραφούρη 

Χορογραφία: Λίλα Ζαφειροπούλου

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 16/11/19

18.00, αίθουσα Άρης Γαρουφαλής:

Ανοιχτή συζήτηση με θέμα Bernd Alois Zimmermann, την εποχή του, την επίδρασή του και την σημασία του, με συμμετοχή των  Dr. Ralph Paland, Bettina Zimmermann, Michael Denhoff, Ιωσήφ Παπαδάτου, Μηνά Ι. Αλεξιάδη κ.α. 

Συντονισμός: Νίκος Αθηναίος

20:30, αίθουσα Άρης Γαρουφαλής:

Τελική συναυλία με έργα των φοιτητών του Εργαστηρίου Σύνθεσης και παρουσίαση δύο έργων ηλεκτρονικής μουσικής μέσω τετρακάναλης ηχητικής εγκατάστασης:

Michael Denhoff: “Traumgesicht”

Bernd Alois Zimmermann: “Tratto”

 και παρουσίαση δύο έργων ηλεκτρονικής μουσικής μέσω τετρακάναλης ηχητικής εγκατάστασης:

Michael Denhoff: “Traumgesicht”
Bernd Alois Zimmermann: “Tratto“.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο Ινστιτούτο Γκαίτε, κυρία Ίρις Ασημακοπούλου, τηλ. 210 3661 004, iris.asimakopoulou@goethe.de

Share to:

Comments are closed.

© 2016-2020 ΩΔΕΙΟN ΑΘΗΝΩΝ - All rights reserved | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | Mindcrafted by Scicada.eu