ΠΡΩΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΛΙΝΤ

Γερμανικό Λιντ
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μυρσίνη Μαργαρίτη

 

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα το Λιντ, ως είδος τραγουδιού, έχει παραμεληθεί αρκετά και σε συναυλιακό και σε εκπαιδευτικό επίπεδο. Γίνονται κάποια μεμονωμένα ρεσιτάλ και σεμινάρια, χωρίς όμως κάποια συνέχεια και χωρίς μακροπρόθεσμους στόχους. Το Ωδείο Αθηνών, ως ένας από τους σοβαρότερους μουσικούς εκπαιδευτικούς οργανισμούς, ξεκινά το “Αφιέρωμα στο Λιντ” στοχεύοντας στη θέσπιση ενός θεσμού, που έρχεται να καλύψει αυτό το κενό, να δημιουργήσει αποτελέσματα σε βάθος χρόνου, και ως προς την δημιουργία κοινού για την συγκεκριμένη μουσική και ως προς την εκπαίδευση των νέων μονωδών, που έχουν πολύ λίγες ευκαιρίες να  διδαχθούν και να ακούσουν αρκετό ρεπερτόριο στον συγκεκριμένο τομέα, στην ιδιαίτερη αυτή φόρμα τραγουδιού, όπου ως σπουδαίο είδος μουσικής δωματίου, η φωνή και το πιάνο βρίσκονται σε πλήρη ισοτιμία και προσπαθούν να αποδώσουν όσο το δυνατό καλύτερα τους μελοποιημένους στίχους σπουδαίων ποιημάτων.

 

Στο πλαίσιο του αφιερώματος, το οποίο φέτος εστιάζει στο γερμανικό Lied μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, προβλέπεται τριήμερο σεμινάριο τόσο σε τραγουδιστές όσο  και σε πιανίστες ταυτόχρονα, έτσι  ώστε και οι μεν και οι δε να ακούν τις παρατηρήσεις και των δύο και να επωφελούνται από την γνώση αυτή, μιας και στη μουσική αυτή το πιάνο δεν έχει συνοδευτικό απλώς ρόλο και έτσι είναι πολύ βασικό και για τον τραγουδιστή να καταλάβει την δομή της πιανιστικής  γραφής. Αντίστοιχα και ο πιανίστας δεν μπορεί να υποστηρίξει τον τραγουδιστή και την ίδια μουσική αν δεν κατανοήσει  την τραγουδιστική γραμμή και ιδιαίτερα την ποίηση, η οποία είναι ειδικά στο γερμανικό λιντ υψηλότατου επιπέδου.

 

Οι διδάσκοντες είναι:

Μυρσίνη Μαργαρίτη – Υψίφωνος

Τάσης Χριστογιαννόπουλος – Βαρύτονος

Μαρία Παπαπετροπούλου – πιανίστα

 

Στο αφιέρωμα συμπεριλαμβάνονται δύο Βραδιές Τραγουδιού (Liederabende), μία συναυλία  των καθηγητών και μία τελική συναυλία με τους ενεργά συμμετέχοντες του σεμιναρίου, πιανίστες και τραγουδιστές.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

 

Πέμπτη, 31/10/2019

Πρωί  – απόγευμα: Σεμινάριο

Βράδυ, 20.30: Συναυλία καθηγητών

Είσοδος: 10€ γενική, 5€ μειωμένη.

Για συμμετέχοντες στο σεμινάριο η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

Παρασκευή, 1/11/2019

Ολοήμερο σεμινάριο

 

Σάββατο, 2/11/2019

 

Πρωί  – απόγευμα: Σεμινάριο και δοκιμές

Βράδυ, 20.30: Συναυλία μαθητών

Είσοδος ελεύθερη

 

Προϋποθέσεις συμμετοχής: οι τραγουδιστές και οι πιανίστες πρέπει να είναι τελειόφοιτοι ή απόφοιτοι Σχολών Μονωδίας και Πιάνου. Οι αιτήσεις, στις οποίες θα συμπεριλαμβάνεται ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα και μία λίστα με τα έργα τα οποία θα ήθελαν οι υποψήφιοι να μελετήσουν, θα πρέπει να έχουν κατατεθεί το αργότερο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: myrsini@margaritis.eu.

 

Δίδακτρα: Τα δίδακτρα ορίζονται σε 80€ για ενεργά συμμετέχοντες και 15€ για ακροατές. Για μαθητές του Ωδείου Αθηνών τα ποσά είναι αντίστοιχα 40€ για την ενεργή συμμετοχή και δωρεάν για την ακρόαση. Τα δίδακτρα θα πρέπει να έχουν καταβληθεί στην Γραμματεία του Ωδείου Αθηνών πριν την έναρξη του Αφιερώματος.

 

Βιογραφικά:

Μυρσίνη Μαργαρίτη

Μαρία Παπαπετροπούλου

Τάσης Χριστογιαννόπουλος

 

 

Comments are closed.

© 2016-2020 ΩΔΕΙΟN ΑΘΗΝΩΝ - All rights reserved | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | Mindcrafted by Scicada.eu