Δρ. Γεώργιος-Ιούλιος Παπαδόπουλος | Διάλεξη «Το κωμικό στη μουσική» | Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023

Ενημέρωση: Σαν αποτέλεσμα της πανελλαδικής απεργίας της 8ης Μαρτίου, η διάλεξη του διευθυντή του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης Δρ. Γ.-Ι. Παπαδόπουλου, αναβάλλεται.

 

Δρ. Γεώργιος-Ιούλιος Παπαδόπουλος | Διάλεξη «Το κωμικό στη μουσική» |8.3.23

 

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023

Ώρα 18:00

Αίθουσα 18-19

 

ΤΟ ΚΩΜΙΚΟ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Χιούμορ, Πνεύμα, Παρωδία, Ειρωνεία, Σάτιρα

 

Υπάρχει χιούμορ στη μουσική; Αυτό το ερώτημα που έχει προβληματίσει γενιές μουσικών, φιλοσόφων και κριτικών θέτει εκ νέου ο Δρ. Γεώργιος-Ιούλιος Παπαδόπουλος, Διευθυντής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.

Στην πολυμεσική παρουσίασή του με πολλά οπτικοακουστικά παραδείγματα, οι ακροατές θα ταξιδέψουν στις θεωρίες και τις κατηγορίες του κωμικού και στους τρόπους με τους οποίους εκδηλώνονται στη μουσική, από την Αναγέννηση ως τον 20ο αιώνα. Μελετώντας τις απόψεις φιλοσόφων, κριτικών και μουσικών, θα περάσουν από τη θεωρία στην πράξη αναλύοντας κωμικά μουσικά στιγμιότυπα.

«Στόχος είναι να συνειδητοποιήσουμε τις προθέσεις των συνθετών και να μεγεθύνουμε την απόλαυση του μουσικού αποτελέσματος. Καθώς διανοίγουμε σταδιακά νέα ερμηνευτικά μονοπάτια, εμείς – ως ενημερωμένοι ακροατές κι εκτελεστές – θα προσθέσουμε νέα στρώματα ερμηνείας σε γνωστά και λιγότερο οικεία έργα της κλασικής μουσικής» Δρ. Γ.-Ι. Παπαδόπουλος

 

Δρ. Γεώργιος-Ιούλιος Παπαδόπουλος, Μουσικολόγος – Πιανίστας

Αποφοίτησε από το Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης με Πτυχίο Αρμονίας και Α΄ Βραβείο στο Πιάνο, έχοντας γίνει δεκτός στο μεταπτυχιακό τμήμα της Royal Academy of Music του Λονδίνου με υποτροφία. Σπούδασε επίσης τσέμπαλο και διεύθυνση ορχήστρας, και ολοκλήρωσε με το Master in Piano Performance στο King’s College του Λονδίνου ως υπότροφος του Ιδρύματος “Λίλιαν Βουδούρη”, του Ιδρύματος Σκυλίτση και του Βρετανικού Συμβουλίου.

Το 1996 ξεκίνησε διδακτορικές σπουδές μουσικολογίας με υποτροφία του University of Washington στο Σηάτλ, όπου δίδαξε επί 6 χρόνια, προτάθηκε για το Αριστείο Διδασκαλίας και βραβεύτηκε για την καλύτερη μουσικολογική εργασία του 2003. Αποφοίτησε το ίδιο έτος με Διδακτορικό Ιστορικής Μουσικολογίας, αφού η American Brahms Society βράβευσε ομόφωνα τη διδακτορική διατριβή του με χρηματικό έπαθλο. Ειδικεύεται στην ζωή και το έργο του Johannes Brahms και στην Αισθητική της Μουσικής, και έχει παρουσιάσει εργασίες σε διεθνή συνέδρια στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Διετέλεσε επί 11 έτη καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας και επί 7 έτη του Διεθνούς Φεστιβάλ «Γιάννη Α. Παπαϊωάννου». Τον Σεπτέμβριο του 2019 ανέλαβε την διεύθυνση του Νέου Ωδείου Θεσσαλονίκης, ενώ τον Ιούνιο του 2020 του ανατέθηκε η διεύθυνση του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.

Αποφοίτησε με Α΄ Βραβείο στο Πιάνο από το Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στη Royal Academy of Music του Λονδίνου. με υποτροφίες της Ακαδημίας, του Βρετανικού Συμβουλίου και άλλων ιδρυμάτων. Είναι κάτοχος Master of Music από το King’s College του Λονδίνου και Διδακτορικού στην Ιστορική Μουσικολογία από το University of Washington του Σηάτλ, όπου σπούδασε με υποτροφία και δίδαξε επί έξι χρόνια. Η διδακτορική του διατριβή, με θέμα τη μουσική του Γερμανού συνθέτη Γιοχάνες Μπραμς, κέρδισε το βραβείο και χρηματικό έπαθλο της American Brahms Society το 2003. Διετέλεσε επί 11 χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας και στη συνέχεια του Νέου Ωδείου Θεσσαλονίκης, ενώ τον Ιούνιο του 2020 ανέλαβε τη διεύθυνση του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.

Share to:

Comments are closed.

© 2016-2020 ΩΔΕΙΟN ΑΘΗΝΩΝ - All rights reserved | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | Mindcrafted by Scicada.eu