Μasterclasses σεμιναρίου «Το Πιάνο στον 20ό και 21ο αιώνα» | 6.5.23 & 17.6.23

Δύο masterclasses στο πλαίσιο του σεμιναρίου «Το Πιάνο στον 20ό και 21ο αιώνα»

Στο πλαίσιο του ετήσιου σεμιναρίου «Το Πιάνο στον 20ό και 21ο αιώνα» στο οποίο διδάσκει η πιανίστα και μουσικολόγος Λορέντα Ράμου, PhD, θα πραγματοποιηθούν masterclasses με τους διακεκριμένους πιανίστες Ερμή Θεοδωράκη και Ricardo Descalzo.

Στα δύο masterclasses μπορούν να συμμετάσχουν οι εγγεγραμμένοι σπουδαστές του Σεμιναρίου «Το Πιάνο στον 20ό και 21ο αιώνα».

A. Masterclass Ερμή Θεοδωράκη σε ρεπερτόριο της Δεύτερης Σχολής της Βιέννη | Σάββατο 6 Μαΐου 2023, Ώρα 18:00-21:00

B. Masterclass Ricardo Descalzo (διαδικτυακά) | Σάββατο 17 Ιουνίου 2023, Ώρα 18:00-21:00


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Ο Ερμής Θεοδωράκης γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα. Σπούδασε Πιάνο και Σύνθεση στο Ωδείο Μουσικής Εταιρείας Αθηνών με την Νίλυαν Πέρεζ-Ιωαννίδου και τον Γιάννη Ιωαννίδη αντίστοιχα, καθώς και Μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ακολούθως πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές Πιάνου με τον Håkon Austbø στο Ωδείο του Άμστερνταμ και Σύνθεσης με τον Claus-Steffen Mahnkopf στην Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου της Λειψίας. Το 2016 αναγορεύθηκε σε διδάκτορα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών με την διατριβή του πάνω στο έργο του συνθέτη Μιχάλη Αδάμη.

Απο την αρχή της σταδιοδρομίας του ως ερμηνευτή (1994) εξειδικεύθηκε στην νέα μουσική και ιδίως στις πολυπλοκότερες κατευθύνσεις της· στα πλαίσια της δραστηριότητας αυτής έχει εμφανιστεί σε σόλο ρεσιτάλ στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στις Η.Π.Α., Καναδά, Χιλή, Αργεντινή, Βραζιλία, Γκάνα (Δ. Αφρική). Ως σολίστ έχει επίσης συνεργαστεί με ορχήστρες (όπως η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Ορχήστρα AGON της Πράγας, Φιλαρμονική του Μπουένος Άιρες, Nederlands Kamerorkest) και μουσικά σύνολα (όπως το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, United Instruments of Lucilin – Λουξεμβούργο, Ensemble LINEA – Στρασβούργο, Ensemble SurPlus – Freiburg), υπό την διεύθυνση μαέστρων όπως οι Peter Eötvös, Arturo Tamayo, Jean-Philippe Wurtz, Δημήτρης Χωραφάς, Θόδωρος Αντωνίου, Μίλτος Λογιάδης.

Έχει στο ενεργητικό του πολλές πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις συγχρόνων έργων για πιάνο, ενώ αρκετά έργα έχουν γραφτεί ειδικά για αυτόν. Έχει συνεργαστεί προσωπικά με σημαντικούς συνθέτες όπως οι Ιάννης Ξενάκης, Γιώργος Σισιλιάνος, Μιχάλης Αδάμης, Brian Freneyhough, Claus-Steffen Mahnkopf, Mark Andre, Frank Cox.

Η δισκογραφική του δραστηριότητα περιλαμβάνει οκτώ προσωπικούς δίσκους CD, μεταξύ των οποίων τα πιανιστικά άπαντα των Ιάννη Ξενάκη, Claus-Steffen Mahnkopf, Γιώργου Σισιλιάνου, έργα της Νέας Σχολής της Βιέννης, του Γιάννη Ιωαννίδη, του Dániel Péter Biró, καθώς και διαφόρων Ελλήνων συνθετών. Ηχογραφήσεις μεμονωμένων έργων, όπως τα Ευρυάλη και Συναφάι του Ιάννη Ξενάκη ή το Un-Fini III του Mark Andre, συμπεριλαμβάνονται σε μεγαλύτερες εκδόσεις/συλλογές CD σύγχρονης μουσικής.

Ως συνθέτης δραστηριοποιείται από το 1996, έχοντας γράψει έργα για σόλο όργανα και μουσική δωματίου. Έργα του έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα, Κύπρο, Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία και Χιλή.

Έχει προσκληθεί για σεμινάρια, διαλέξεις, workshops και reading sessions πάνω σε ζητήματα ερμηνείας της σύγχρονης μουσικής από διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Χιλή, Βραζιλία και Καναδά. Από το 2017 διδάσκει Ερμηνεία της Νέας Μουσικής στην Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου της Λειψίας.

Για τις επιδόσεις και την δραστηριότητά του έχει τιμηθεί με διάφορες υποτροφίες και βραβεία (Υποτροφίες του Ιδρύματος Ωνάση, Βραβείο Δισκογραφίας της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, Βραβείο Εθνικού Συμβουλίου Μουσικής – UNESCO). Ο Ιάννης Ξενάκης έχει δηλώσει ότι θεωρεί τον Ερμή Θεοδωράκη ιδανικό ερμηνευτή της μουσικής του

//

Ο πιανίστας Ricardo Descalzo, τα τελευταία χρόνια εργάζεται εντατικά σε ένα οπτικοακουστικό πρότζεκτ, το Contemporary Piano Video Library, όπου ηχογραφεί έργα από το σύγχρονο ρεπερτόριο για σόλο πιάνο σε ελεύθερη πρόσβαση.

Η αφοσίωσή του σε αυτό το ρεπερτόριο τον οδήγησε να κερδίσει πολλά διαφορετικά βραβεία σε διεθνείς μουσικούς διαγωνισμούς, όπως στους Xavier Montsalvatge στη Girona, Valentino Bucchi στη Ρώμη, Ettore Pozzoli στο Μιλάνο, στον Διεθνή Διαγωνισμό Σύγχρονης Μουσικής στη Sitges,τρία ειδικά βραβεία στο Διαγωνισμό της Ορλεάνης και ειδικό βραβείο σύγχρονης μουσικής στον διαγωνισμό José Iturbi στη Βαλένθια και στον Jaen International Piano Competition.

Σπούδασε με τη Margarita Sitjes στο Αλικάντε, τον Alexander Hrisanide στο Sweelinck Conservatorium Amsterdam, την Ana Guijarro στο Sevilla Conservatory και τον Josep Colom στο Πανεπιστήμιο Alcalá de Henares.

Έχει παίξει στο Auditorium της Zaragoza, στη March Foundation στη Μαδρίτη, το Palau de la Música και το Auditorium της Βαρκελώνης, το Carré Saint-Vincent στην Ορλεάνη, το Ωδείο του Παρισιού, το Manoel Theatre στη Μάλτα και το Benaroya Hall στο Σιάτλ και σε φεστιβάλ όπως το Διεθνές Φεστιβάλ στην Ίμπιζα, το Quincena Musical στο Σαν Σεμπαστιάν, το Φεστιβάλ Forfest στην Τσεχία, το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής στο Αλικάντε και το Φεστιβάλ Ensems στο Βαλένθια.Έχει επίσης συμπράξει με τη Sinfonietta της Βαρκελώνης, την Ορχήστρα Δωματίου l’Empordá, τη Συμφωνική Ορχήστρα Ciutat d’Eix, την Παγκόσμια Ορχήστρα, τη Sinfónica de Chile και τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ορλεάνης.

Δίδαξε για πολλά χρόνια στο Conservatorio Superior de Murcia, το Conservatorio Profesional de Alicante και το Musikene Conservatory στο Σαν Σεμπαστιάν, όπου ειδικότερα δίδαξε το σύγχρονο ρεπερτόριο για 17 χρόνια. Τώρα διδάσκει στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής Esmar στη Βαλένθια. https://ricardodescalzo.com/

 


 

Share to:

Comments are closed.

© 2016-2020 ΩΔΕΙΟN ΑΘΗΝΩΝ - All rights reserved | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | Mindcrafted by Scicada.eu