📌 Εγκαίνια Κέντρου Τεχνών Ωδείου Αθηνών | 12.12.2022

Το Ωδείο Αθηνών, με οικοδεσπότη τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσικού και Δραματικού Συλλόγου, κο Νίκο Τσούχλο, εγκαινίασε τους νέους χώρους του σε μία λαμπερή τελετή, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου (εδώ ο χαιρετισμός της Προέδρου).

Με την αποπεράτωση των νέων χώρων του εμβληματικού κτιρίου του αρχιτέκτονα Ιωάννη Δεσποτόπουλου, ολοκληρώθηκε ένα μεγάλο μέρος των πολιτιστικών υποδομών του σχεδίου Δεσποτόπουλου, που στο εξής θα συναποτελούν αυτό που θα αποκαλείται Κέντρο Τεχνών του Ωδείου Αθηνών.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας:
«Μετά από πολύχρονες διαδικασίες, το ιστορικό Ωδείο Αθηνών, χάρη στο πάθος και την ενεργητικότητα του Διοικητικού του Συμβουλίου, δεν περνά απλώς σε μια νέα φάση, αλλά ουσιαστικά ανασυστήνεται ως πολιτιστικός πόλος».

Όπως επεσήμανε ο κος Τσούχλος:
«Η ολοκλήρωση των υποδομών πολιτισμού, ισοδυναμεί για μας με μια πραγματικά μεγάλη ανάσα ανακούφισης, και ταυτόχρονα μια μεγάλη νέα πρόκληση» καθώς «το έργο αυτό ανοίγει το δρόμο για την ευόδωση ενός πολιτιστικού οράματος, το οποίο βρισκόταν από δεκαετίες σε λανθάνουσα μορφή ενσωματωμένο στο αρχιτεκτόνημα  του Ιωάννη Δεσποτόπουλου».
(ολόκληρη η ομίλα του κ. Ν. Τσούχλου εδώ: https://bit.ly/Omilia-Tsouchlos )

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, κος Γιώργος Πατούλης, ανέφερε στην τοποθέτησή του πως «για τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής και προσωπικά για εμένα, η σημερινή ημέρα αποτελεί ένα ξεχωριστό ορόσημο στη συστηματική προσπάθειά μας να αναδείξουμε το πολύτιμο πολιτιστικό προϊόν της Αττικής».

Το έργο αποπεράτωσης και εκσυγχρονισμού των κτιριακών εγκαταστάσεων του Ωδείου Αθηνών, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) Αττικής και περιλαμβάνει πέντε νέους χώρους:

  • Νέα Σκηνή: ένα νέο υπόγειο πειραματικό πολυμορφικό χώρο εκδηλώσεων, που μπορεί να υποδιαιρείται εύκολα σε επιμέρους συνεδριακές αίθουσες
  • Φουαγιέ Τεχνών: μπορεί να λειτουργήσει ως χώρος εκθέσεων, κοινωνικών εκδηλώσεων και παρουσιάσεων
  • Café/Εστιατόριο:  χώρος εστίασης στο ισόγειο του κτιρίου προς την οδό Ρηγίλλης που απευθύνεται τόσο στην εκπαιδευτική κοινότητα του Ωδείου όσο και στους επισκέπτες
  • Κέντρο Τεχνολογίας Κ3: χώροι υποστήριξης της ανεξάρτητης νεανικής πολιτισμικής επιχειρηματικότητας στο υπόγειο της βορειοανατολικής πλευράς του κτιρίου
  • Αμφιθέατρο Ιωάννης Δεσποτόπουλος: αποπεράτωση του εμβληματικού αμφιθεάτρου δυναμικότητας 600 θέσεων, που μπορεί να φιλοξενήσει πολλαπλά καλλιτεχνικά, εκπαιδευτικά και συνεδριακά γεγονότα

(φωτογραφίες των νέων χώρων βρίσκονται εδώ)

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υφ. Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και πλήθος επισήμων.

Η εκδήλωση των εγκαινίων περιελάμβανε πανηγυρική συναυλία με τις Μικτές Χορωδίες Ωδείου Αθηνών και ΟΤΕ υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Μπουζάνη και την Ορχήστρα Φιλαρμόνια Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του Νίκου Αθηναίου, με την οποία θα ακολουθήσει μία σε βάθος συνεργασία (το πρόγραμμα της συναυλίας εδώ σε pdf).

To Ωδείο Αθηνών ευχαριστεί από καρδιάς όλους/ες τους εκλεκτούς συναδέλφους μουσικούς που συμμετείχαν αφιλοκερδώς ως μέλη της ορχήστρας & της χορωδίας και τους διακεκριμένους σολίστ:
Τίτο Γουβέλη (πιάνο), Μυρσίνη Μαργαρίτη (σοπράνο), Βάσια Αλάτη (σοπράνο), Αγγελική Καθαρίου (μετζοσοπράνο), Γιάννη Χριστόπουλο (τενόρο), Διονύση Μελογιαννίδη (τενόρο) Χριστόφορο Σταμπόγλη (μπάσο) και φυσικά τους Νίκο Αθηναίο και Δημήτρη Μπουζάνη.

Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών και του καλλιτεχνικού προγράμματος ο Περιφερειάρχης Αττικής και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ωδείου Αθηνών υπέγραψαν Σύμφωνο Συνεργασίας και Συναντίληψης, με στόχο την ανάπτυξη κοινών δράσεων και συνεργειών των δύο φορέων σε θέματα αναβάθμισης της πολιτιστικής δραστηριότητας στην Αττική.

Τέλος, ανακοινώθηκε η εγκατάσταση του έργου του Γιώργου Λάππα “Κόκκινος άνθρωπος” στους νέους χώρους εισόδου του Ωδείου Αθηνών, παραχώρηση με τη μορφή δανείου μεγάλης διάρκειας του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου από την καλλιτεχνική του συλλογή.

H βραδιά ολοκληρώθηκε με ξενάγηση και δεξίωση στους νέους χώρους του Ωδείου Αθηνών, το Φουαγιέ Τεχνών και τη Νέα Σκηνή, κατά τη διάρκεια της οποίας συμμετείχαν σπουδαστές των μουσικών σχολών σε καλλιτεχνικά δρώμενα.

 

ΒΙΝΤΕΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΕΡΓΟΥ

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΕΣ ΑΠΌ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ  |  ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022

 

 

ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΘΗΝΑΙΚΟ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Comments are closed.

© 2016-2020 ΩΔΕΙΟN ΑΘΗΝΩΝ - All rights reserved | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | Mindcrafted by Scicada.eu