Ιάννης Ξενάκης. 100 χρόνια από τη γέννησή του.

Ο Ιάννης Ξενάκης είναι αναμφίβολα ένα μεγάλο κεφάλαιο για την ευρωπαϊκή διανόηση και για την Ελλάδα. Επαναπροσδιόρισε τη σύγχρονη μουσική του 21ου αιώνα με νέους και δικούς του όρους και στοχάστηκε δημιουργικά πάνω στην τομή μεταξύ μουσικής, μαθηματικών, επιστήμης και τεχνολογίας. Ειδικότερα, η πρωτοποριακή του σκέψη, εξερευνώντας ουσιαστικά τη σχέση μεταξύ αρχιτεκτονικής και μουσικής σημάδεψε το έργο του με τρόπο μοναδικό.

Το Ωδείο Αθηνών δεν θα μπορούσε να λείψει από τον παγκόσμιο εορτασμό για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, ένα γεγονός που προσφέρει την ευκαιρία και σε μια νεώτερη γενιά να ανακαλύψει το έργο και τη σκέψη του μεγάλου έλληνα στοχαστή.

Γι αυτό, στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία και κάθε ευκαιρία που θα δοθεί σε σπουδαστές, καθηγητές, μελετητές και το ευρύτερο κοινό να συμμετέχει στις ποικίλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα μας, ενώ κι εμείς σχεδιάζουμε τη δική μας συμβολή στη γιορτή αυτή, την οποία σταδιακά θα ανακοινώνουμε από τα μέσα μας.

Άλλωστε, στο πλαίσιο αυτό, μια πρώτη σημαντική πρωτοβουλία στην οποία ήδη συμμετέχουμε ενεργά, είναι και το διεθνές project meta-Xenakis:

META-XENAKIS. Τι είναι.

Το Meta-Xenakis μια αποτελεί διεθνή συνένωση ιδρυμάτων και φορέων με στόχο τον εορτασμό της επετείου των 100 χρόνων από την γέννηση μεγάλου Έλληνα συνθέτη και στοχαστή  Ιάννη Ξενάκη (1922-2001).

mxΗ πρωτοβουλία ανήκει στην στενή συνεργάτιδα του Ξενάκη και προέδρου του CIX (Centre Iannis Xenakis) Sharon Kanach και ξεκίνησε με την συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων που είχε ιδρύσει ο Ξενάκης, το CIX (διάδοχος του CeMAMU) στη Γαλλία και το ΚΣΥΜΕ (Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας) στην Ελλάδα. Σύντομα προστέθηκαν και το Ωδείον Αθηνών, ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής, ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής/Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδας, και σε διεθνές επίπεδο, τα Xenakis Project of the Americas (ΗΠΑ), Universidad Nacional Autonoma de Mexico (Mεξικό) και Nagoya City University (Ιαπωνία).

Οι εκδηλώσεις, που θα διατρέχουν ολόκληρο το έτος 2022, περιλαμβάνουν διεθνές υβριδικό συνέδριο, συναυλίες, εκθέσεις, διαλέξεις, σεμινάρια, ντοκυμανταίρ, διαγωνισμό σύνθεσης, κ.ά., και θα προβάλλονται από τον κοινό ιστότοπο https://meta-xenakis.org. Εκτός από τις βασικές δράσεις που διοργανώνουν τα βασικά μέλη του consortium, στο Meta-Xenakis εντάσσονται και δράσεις συνεργαζόμενων φορέων.

Το ΚΣΥΜΕ το κέντρο του Ξενάκη στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Κέντρο Ερευνών και Τεκμηρίωσης του Ωδείου Αθηνών διοργανώνει έκθεση αρχειακού υλικού. Η έκθεση θα περιλαμβάνει τεκμήρια από το πλούσιο αρχείο του ΚΣΥΜΕ και  θα αναδεικνύει τη δράση του Έλληνα Ξενάκη στην πατρίδα του και το εξωτερικό, το ρόλο που διαδραμάτισε ως ιδρυτής του ΚΣΥΜΕ, τη σχέση του με άλλες σημαντικές προσωπικότητες για τη σύγχρονη μουσική. Στα εκθέματα θα περιλαμβάνεται η μοναδική στην Ελλάδα «Πολυαγωγία», ένα υπολογιστικό σύστημα δημιουργίας ήχου και μουσικής σύνθεσης με βάση τη γραφική αναπαράσταση του ηχητικού σήματος.

 

 

 


 

 

Share to:

Comments are closed.

© 2016-2020 ΩΔΕΙΟN ΑΘΗΝΩΝ - All rights reserved | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | Mindcrafted by Scicada.eu