Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας (ΚΣΥΜΕ) – Ετήσιο Σεμινάριο: «Ηλεκτρoακουστική Μουσική Δημιουργία»

Το Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας (ΚΣΥΜΕ) για το ακαδημαϊκό έτος 2022-23, έχει προγραμματίσει το ετήσιο σεμινάριο ηλεκτρονικής μουσικής, διάρκειας 8 μηνών (Νοέμβριος 2022 – Ιούνιος 2023), με θέμα την «Ηλεκτρoακουστική Μουσική Δημιουργία». Διδάσκουν οι Στέλιος Γιαννουλάκης και Νίκος Χαριζάνος.

Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου, θα μελετηθεί η φύση του ήχου και οι διάφοροι τρόποι διαμόρφωσης των χαρακτηριστικών του στο χρόνο μέσω αναλογικών και ψηφιακών συστημάτων, όπως: Digital Audio Workstations με plug-ins, MIDI, το VCV-Rack, Pure Data, hardware synthesizers, DIY audio devices, κ.α. Θα διερευνηθούν οι ιδιαιτερότητες που εμφανίζουν οι διάφοροι τρόποι δουλειάς με τον ήχο σαν υλικό τέχνης και θα διδαχθούν διάφορες τεχνικές σύνθεσης και επεξεργασίας ήχου, στοιχεία μουσικού προγραμματισμού και τεχνικές ζωντανής παρουσίασης.  Επίσης, θα χρησιμοποιηθεί και το EMS Synthi100, το ιστορικό αναλογικό synthesizer – εργαστήριο ηλεκτρονικής σύνθεσης – του ΚΣΥΜΕ.

 

Μέσα από στοχευμένες ασκήσεις, οι σπουδαστές θα ασχοληθούν με την τυπολογία και τις διαστάσεις του ήχου, τη φασματική μορφολογία και την πλαστική του ηχητικού αντικειμένου. Τα θέματα διδασκαλίας περιλαμβάνουν την μουσική δόμηση, την θεματική διαπραγμάτευση, το μοτίβο, το διάλογο ανάμεσα στην υφή και την κίνηση, την ιδιωματική διαχείριση ηχητικού υλικού, τον ηχητικά οδηγούμενο συνειρμό, την τονική και ρυθμική λειτουργία, την γενικευμένη έννοια της αντίστιξης, την ενσωμάτωση ακουστικών οργάνων, τη χρήση γραφικής παρτιτούρας, κ.α.

 

Τα μαθήματα του σεμιναρίου θα αρχίσουν τον Νοέμβριο, θα είναι εβδομαδιαία, διάρκειας δύο ωρών και θα λάβουν χώρα στους νέους χώρους του Κέντρου Τεχνολογίας Κ3 του Ωδείου Αθηνών. Οι ακριβείς ημερομηνίες και οι ώρες των μαθημάτων θα ανακοινωθούν σε όλους τους συμμετέχοντες με mail μετά από την ολοκλήρωση των εγγραφών.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ & ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

 • Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους στην on line αίτηση εγγραφής μέχρι την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου. Ακολουθήστε τον σύνδεσμο για την εγγραφή σας: ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ
 • Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης. 
 • Η παρακολούθηση όλων των μαθημάτων του σεμιναρίου είναι υποχρεωτική για όλους τους συμμετέχοντες.
 • Θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης, εφόσον οι συμμετέχοντες δεν ξεπεράσουν τις 5 απουσίες κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

 

ΔΙΔΑΚΤΡΑ 

 • Τα μηνιαία δίδακτρα είναι €140.
 • Τα ετήσια δίδακτρα καταβάλλονται  σε 3 δόσεις. 
 • Α’ Δόση έως 31.10.22 (€280), Β’ Δόση έως 15.12.22 (€420), Γ’ Δόση έως 15.03.23 (€420).
 • Τα δίδακτρα της Α’ δόσης προκαταβάλλονται με την υποβολή της αίτησης εγγραφής.
 • Σε περίπτωση απουσιών ή διακοπής της παρακολούθησης κατά την διάρκεια της φοίτησης, δεν επιστρέφεται μέρος ή το συνολικό ποσό των διδάκτρων που έχουν καταβληθεί.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Για αιτήσεις εγγραφών, δίδακτρα: επικοινωνήστε με την Γραμματεία του Ωδείου Αθηνών.

 1. 210 7240673 (καθημερινές 11.00 – 19.00), E. info@athensconservatoire.gr

 

Για το πρόγραμμα του σεμιναρίου, επικοινωνήστε με τους καθηγητές του ΚΣΥΜΕ 

 • Νίκος Χαριζάνος, Τ. 210 6518895, Κ.  6942 454420, E. ksyme2@yahoo.com
 • Στέλιος Γιαννουλάκης, Κ. 6978 178180, E. Stgiann@yahoo.com

Κατεβάστε τις πληροφορίες σε μορφή pdf εδώ

ΣΤΕΛΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΚΗΣ 

Ασχολείται με την σύνθεση και παρουσίαση ηλεκτροακουστικής μουσικής, τη δημιουργική μουσική τεχνολογία, το σχεδιασμό ήχου και εικόνας και τον αυτοσχεδιασμό. Συνθέτει μουσική με ψηφιακά και αναλογικά μέσα, αυτόνομα ή μέσα από διάφορες συνεργασίες που περιλαμβάνουν χορό, θέατρο, κινηματογράφο και videogames, όπως και άλλα μουσικά ιδιώματα – jazz, techno, dub και folk. 

 

Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ολοκλήρωσε Master of Arts στην Ψηφιακή Μουσική Τεχνολογία με διάκριση στο πανεπιστήμιο του Keele (UK) και είναι κάτοχος Διδακτορικού στην Ηλεκτροακουστική Σύνθεση με υποτροφία από το πανεπιστήμιο του Bangor (UK). Έργα του έχουν παιχτεί σε πολλά φεστιβάλ ανά τον κόσμο, έχει κερδίσει residencies και βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς σύνθεσης. 

Είναι Ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Συνδέσμου Συνθετών Ηλεκτροακουστικής Μουσικής (ΕΣΣΗΜ).  http://steliosgiannoulakis.wordpress.com

 

ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΙΖΑΝΟΣ 

Σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά στην Αθήνα (1992-1999). Στην συνέχεια απέκτησε Μεταπτυχιακό Τίτλο στη Σύνθεση (Master in Composition) (MMus) από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε 34 χώρες σε όλες τις ηπείρους και έχουν βραβευτεί σε Διεθνείς, Ευρωπαϊκούς και Κρατικούς Διαγωνισμούς. Είναι Γενικός Γραμματέας του Κέντρου Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας, μέλος του Ελληνικού Συνδέσμου Συνθετών Ηλεκτρο-ακουστικής Μουσικής (ΕΣΣΗΜ). 

Έργα του έχουν εκδοθεί από τους μουσικούς εκδοτικούς οίκους Schott (Γερμανία), Musica Ferrum (Μεγάλη Βρετανία), Tetractys Publishing (Μεγάλη Βρετανία), Taukay Edizioni (Ιταλία), Les Pdoductions d’Oz (Καναδάς), Arcomis (Μεγάλη Βρετανία) και Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας (ΚΣΥΜΕ) (Ελλάδα) και έχουν ηχογραφηθεί από τις δισκογραφικές εταιρείες Naxos (Μεγάλη Βρετανία), WDR (Γερμανία), Fly Note (ΗΠΑ), Taukay (Ιταλία), Musica Ferrum (Μεγάλη Βρετανία), Sheva (Ιταλία), Subways Music (Ελλάδα) και ΕΣΣΗΜ (Ελλάδα). www.nickosharizanos.com

Share to:

Comments are closed.

© 2016-2020 ΩΔΕΙΟN ΑΘΗΝΩΝ - All rights reserved | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | Mindcrafted by Scicada.eu