Καποδιστριακές Συναντήσεις με αφορμή το Έτος Κοινής Ιστορίας Ελλάδας & Ρωσίας

Καποδιστριακές Συναντήσεις με αφορμή το Έτος Κοινής Ιστορίας Ελλάδας & Ρωσίας

 

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021
Αίθουσα  «Άρης Γαρουφαλής»
Ωδείο Αθηνών
Ώρα 20.00
Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

 

Οι “Καποδιστριακές Συναντήσεις “ ως θεσμός ξεκίνησαν στο νησί του Πόρου το καλοκαίρι του 2018 με την ευκαιρία εορτασμού των 190 χρόνων από την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Ελλάδας από τη Ρωσία. Η αναγνώριση είχε λάβει χώρα στις 17 Σεπτεμβρίου του 1828, όταν στην Κυβερνητική Οικία  στον Πόρο ο ελληνικής καταγωγής Ρώσος διπλωμάτης Μάρκος Βούλγαρης παρέδωσε στον Ιωάννη Καποδίστρια τα Διαπιστευτήρια της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Λίγες μέρες νωρίτερα με την πρωτοβουλία του Κυβερνήτη οι εκπρόσωποι των τριών Μεγάλων δυνάμεων, Ρωσίας, Αγγλίας και Γαλλίας  είχαν υπογράψει Συνθήκη με την οποία καθορίζονται τα πρώτα σύνορα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Αυτά και πολλά άλλα σημαντικά γεγονότα έχει δρομολογήσει ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο Πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας στον Πόρο τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης του.

Η ανάδειξη των σημαντικών αυτών γεγονότων που συνδέουν την ελληνική και τη ρωσική ιστορία μέσα από καλλιτεχνικής εκδηλώσεις αποτελεί βασική μέριμνα των “Καποδιστριακών Συναντήσεων”, που τα δύο τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται στην Αθήνα: τον Ιανουάριο του 2020 στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Βιβλιοθήκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και φέτος στο Ωδείο Αθηνών. Το 2021 – Αφιερωματικό Έτος κοινής ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας– σηματοδοτεί και τα 150 χρόνια από την ίδρυση του Ωδείου Αθηνών, αποτελώντας την πιο κατάλληλη αφορμή για να τιμήσουμε στο Ωδείο Αθηνών την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021 το καλλιτεχνικό όραμα του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας.

Την προσπάθεια του Καποδίστρια για την εισαγωγή της ρωσικής τετράφωνης εκκλησιαστικής μουσικής στον ελληνικό χώρο (στα σχολεία της Αίγινας) ακολούθησε και ο πρώτος διευθυντής του Ωδείου Αθηνών, Αλέξανδρος Κατακουζηνός (1824-1892), ο οποίος αργότερα θα ήταν ο εισηγητής της τετραφωνίας ελληνική εκκλησία της Οδησσού, ενώ, και ως διευθυντής της ανακτορικής χορωδίας της Αθήνας, είχε συνθέσει πλήθος εκκλησιαστικών έργων κατά τον ρωσικό τρόπο. Στην ιστορία των 150 χρόνων της λειτουργίας του Ωδείου Αθηνών δεν ήταν λίγοι οι καθηγητές που ή είχαν σπουδάσει στη Ρωσία, όπως ο σημαντικός παιδαγωγός Δημήτριος Μαρής (1905-1964) που είχε σπουδάσει στο Ωδείο του Κιέβου ή ο ηγέτης της Ελληνικής Εθνικής Σχολής Μανώλης Καλομοίρης (1883-1962), που είχε ως πρότυπο την Εθνική Σχολή της Ρωσίας, αλλά και πολλοί Ρώσοι που μετοίκησαν στην Ελλάδα και εργάστηκαν στο Ωδείο καταδεικνύουν τις ιδιαίτερες σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας στη μουσική. Αλλά και αντιστρόφως,  στα τέλη του 19ου αιώνα ο Ρώσος συνθέτης της Εθνικής Σχολής Alexandr Glazounov (1865-1936) εμπνεύστηκε από έξι ελληνικές μελωδίες (όπως τις συνάντησε στην συλλογή του BourgaultDucoudray) και τις αξιοποίησε στις δύο Ελληνικές Εισαγωγές του.

Αυτές τις αμφίδρομες σχέσεις φιλοδοξεί να παρουσιάσει η εκδήλωση που θα λάβει χώρα στο Ωδείο Αθηνών στις 5 Νοεμβρίου 2021. Η συναυλία θα περιλαμβάνει ρωσικά εκκλησιαστικά έργα που θα ερμηνεύσει η  Χορωδία της Εκκλησίας Αγία Τριάδα στην Αθήνα σε διεύθυνση Valery Oreshkin, θρησκευτικά έργα του Αλέξανδρου Κατακουζηνού από την Χορωδία του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Καρύκη σε διεύθυνση του Νικόλαου Βάλσαμου, μελωδίες από τις καταγραφές του BourgaultDucoudray που ενέπνευσαν τον Glazounov, καθώς και έργα του Δημητρίου Μαρή και του Μανώλη Καλομοίρη, με την σοπράνο Δέσποινα Παναγιώτου και τον πιανίστα Βαλέριο Ισμαγκίλωφ. Το μουσικό μέρος θα προλογίσει ο ομότιμος καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου και Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών και Τεκμηρίωσης, Χάρης Ξανθουδάκης. Η εκδήλωση θα  πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα

 

Κατεβάστε το πρόγραμμα της εκδήλωσης

Σύντομη εισαγωγή και σχόλια Λαρίσα ΙασωνίδουΧάρης Ξανθουδάκης

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από έκθεση τεκμηρίων από το Αρχείο του Ωδείου Αθηνών 

 

 

Share to:

Comments are closed.

© 2016-2020 ΩΔΕΙΟN ΑΘΗΝΩΝ - All rights reserved | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | Mindcrafted by Scicada.eu