ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΚΑΙ ΛΕΝΑ

ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΚΑΙ ΛΕΝΑ
10 και 11 Μαρτίου 2023
Αίθουσα Black Box
Ώρα 20:00
Είσοδος Ελεύθερη

Χάνοντας την προθεσμία ενός διαγωνισμού κωμωδίας το 1836, ο Γερμανός συγγραφέας και δραματουργός Γκέοργκ Μπύχνερ αφήνει στο συρτάρι του το έργο Λεόντιος και Λένα. Ένα απ’ τα τρία θεατρικά έργα που πρόφτασε να γράψει πριν πεθάνει από τύφο στα 24 του. Εκείνη τη χρονιά, ο Μπύχνερ βρίσκεται πολιτικός εξόριστος στο Στρασβούργο, αναγορεύεται διδάκτωρ στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, την εποχή όπου ιατρική επιστήμη και φιλοσοφία συμπλέκονταν ως αντικείμενα γνώσης και σπουδής. Ένας άνθρωπος απέναντι σε μια λευκή κόλλα χαρτί, ένα αδιέξοδο.

Ο Λεόντιος και η Λένα είναι δύο φανταστικά πρόσωπα με την κυριολεκτική σημασία, δύο πρόσωπα που δεν ανήκουν στον γήινο δοσμένο κόσμο όπως αυτός του προσφέρθηκε. Αναζητούν το ιδανικό, έναν οποιοδήποτε λόγο, μία αφορμή για να νιώσουν ζωντανοί. Με καθαρή ορμή και καθόλου τρόπους, ψάχνουν τον τρόπο.

Λεόντιος: “Έλα, Βαλέριε, πρέπει να κάνουμε κάτι, να κάνουμε κάτι. Ας βυθιστούμε σε βαθιά περισυλλογή, ας εξετάσουμε γιατί μπορεί μια καρέκλα να σταθεί πάνω σε τρία πόδια και όχι σε δύο. Γιατί σκαλίζει ο άνθρωπος τη μύτη με τα χέρια και όχι με τα πόδια όπως οι μύγες. Έλα, να διαμελίσουμε μυρμήγκια, να μετρήσουμε τους στήμονες των λουλουδιών.”

Ας βρούμε έναν λόγο να επαναστατήσουμε ακόμα και αν είναι για τους στήμονες των λουλουδιών ή για το ταξίδι που τα σύννεφα κάνουν εδώ και τρεις εβδομάδες από την Δύση στην Ανατολή. Ο Μπύχνερ μας ξανασυστήνει τον Κόσμο και μια άλλη θέασή του. Ο καθένας νομίζει ότι ο κόσμος είναι όπως τον καταλαβαίνει ο ίδιος. Αλλά δυστυχώς δεν είναι έτσι. Χρειαζόμαστε μια καινούρια συμφωνία με τον κόσμο, που να μπορεί να χωρέσει τη φαντασία, να χωρέσει κάτι που τον διαπερνά. Πρέπει να αφήσουμε τις φωνές των πιο μικρών, των πιο ασήμαντων πραγμάτων να εισχωρήσουν μέσα μας. Τα μεγάλα υπάρχουν και τελειώνουν, τα μικρά διαρκούν. 187 χρόνια μετά, οι τελειόφοιτοι της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών παρουσιάζουν τον Λεόντιο και την Λένα.

Συγγραφέας: Georg Büchner

Μεταφραστής: Γιώργος Δεπάστας

Σκηνοθέτις: Μαριλένα Κατρανίδου

Κίνηση: Δάφνη Δρακοπούλου

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Δημήτρης Λώλης

Μουσικός συνεργάτης επί σκηνής: Ιάσων Άλυ

Φωτισμοί: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης

Παίζουν με αλφαβητική σειρά σπουδαστές και σπουδάστριες της τάξης ‘23: Ιάσονας Γιανναράς, Πύρρος Θεοφανόπουλος, Στράτος Νταλαμάγκος, Νίκος Κοσώνας, Μαρία Κοραχάη, Αμαλία Μπαμπλέκη, Μαρία Μέντζα

Share to:

Comments are closed.

© 2016-2020 ΩΔΕΙΟN ΑΘΗΝΩΝ - All rights reserved | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | Mindcrafted by Scicada.eu