Απονομή Τιμητικής Διάκρισης «Μενέλαος Παλλάντιος» στον Αρχιμουσικό Βύρωνα Φιδετζή

Απονομή Τιμητικής Διάκρισης «Μενέλαος Παλλάντιος» στον Αρχιμουσικό Βύρωνα Φιδετζή

 

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022
19.00 μ.μ. Ωδείο Αθηνών,
Αίθουσα «Άρης Γαρουφαλής».

 

Μενέλαος Παλλάντιος
Φωτογραφία από το αρχείο του Γιώργου Αρβανιτάκη

Με πρωτοβουλία του Διευθυντή των Μουσικών Σχολών του Ωδείου Αθηνών Φίλιππου Τσαλαχούρη  εγκαινιάζεται από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος (2021-2022) ο θεσμός απονομής Τιμητικής Διάκρισης στο όνομα του συνθέτη, ακαδημαϊκού, παιδαγωγού, Διευθυντή του Ωδείου Αθηνών και προέδρου του «Μουσικού & Δραματικού Συλλόγου, Ωδείο Αθηνών 1871» Μενέλαου Παλλάντιου.

Η Διάκριση «Μενέλαος Παλλάντιος» θα απονέμεται κάθε χρόνο σε μία προσωπικότητα του μουσικού χώρου ως αναγνώριση του έργου και της προσφοράς στην πρόοδο και την ανάπτυξη της μουσικής στην Ελλάδα. Οι ΜΣΩΑ οφείλουν, με ευθύνη στην ιστορία και το κύρος του Ωδείου Αθηνών, να παρεμβαίνουν με δημιουργικό τρόπο στην μουσική μας ζωή.

Πρώτος τιμώμενος θα είναι ο Αρχιμουσικός κ. Βύρων Φιδετζής ως αναγνώριση στην ακάματη εργασία του για την αποκατάσταση και ανάδειξη της νεοελληνικής μουσικής δημιουργίας.

Η απονομή θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022, στις 19.00, στο Ωδείο Αθηνών, Αίθουσα «Άρης Γαρουφαλής».

Θα μιλήσουν ο Πρόεδρος του ΜΣΔΣΩΑ Νίκος Τσούχλος, ο Αρχιμουσικός και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Λουκάς Καρυτινός, ο Ομότιμος Καθηγητής Ι.Π. και Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών και Τεκμηρίωσης Ωδείου Αθηνών (ή ΚΕΤΩΑ) Χάρης Ξανθουδάκης καθώς και ο μουσικολόγος καθηγητής στο ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Ορχήστρας Φιλαρμόνια, Νίκος Μαλιάρας.

Η εκδήλωση θα κλείσει με την παρουσίαση έργων των Καρρέρ, Μητρόπουλου, Σαμάρα, Παλλάντιου κ.α. που θα ερμηνεύσουν σπουδαστές του Ωδείου Αθηνών.

Η είσοδος είναι ελεύθερη

 

Βιογραφικό Σημείωμα

Βύρων Φιδετζής

Ο Βύρων Φιδετζής γεννήθηκε και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη. Απέκτησε το δίπλωμα του σολίστ του βιολοντσέλου το 1975 και της διεύθυνσης ορχήστρας το 1977 από τη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης. Εχει εμφανιστεί ως σολίστ και ως διευθυντής ορχήστρας με όλες τις ελληνικές συμφωνικές ορχήστρες και με ξένα συγκροτήματα στην Ελλάδα, στις σημαντικότερες αίθουσες και σε φεστιβάλ όπως το Φεστιβάλ Αθηνών, «Δημήτρια» Θεσσαλονίκης κ.ά. Έχει διευθύνει πάνω από 70 ορχήστρες στο εξωτερικό (Ευρώπη, Ασία, Άπω Ανατολή, Αμερική, Βόρεια Αφρική), προβάλλοντας πάντα τη νεοελληνική δημιουργία.

Υπήρξε μόνιμος αρχιμουσικός της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (1985-1992), επικεφαλής αρχιμουσικός της Κρατικής Φιλαρμονικής του Αικατερίνμπουργκ της Ρωσίας (1990-1992), προσκεκλημένος αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας του Πάζαρτζικ της Βουλγαρίας (1990-1999) και καλλιτεχνικός διευθυντής της (1999-2001), καλλιτεχνικός υπεύθυνος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης (2000-2005). Διετέλεσε μόνιμος αρχιμουσικός της ΚΟΑ από το 1987 και χρημάτισε και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της την περίοδο 2004-2011. Το 2016 ανέλαβε τη δημιουργία και την εν συνεχεία καλλιτεχνική διεύθυνση της Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών (ΦΟΑ) ύστερα από πρόταση του καθηγητή του ΕΚΠΑ κ. Νίκου Μαλιάρα. Με την ΦΟΑ εμπλούτισε την ήδη μεγάλη δισκογραφία του (άνω των 60 cd). Έχει συνεργαστεί κατ΄ επανάληψη με τις μεγάλες διεθνείς εταιρείες BIS και NAXOS.

Ενορχήστρωσε τα κάτωθι έργα: Μ. Καλομοίρη, Ραψωδία για πιάνο αρ. 2, Σπ. Σαμάρα, την ημιτελή όπερα Tigra, τον Ύμνο στον Βάκχο και το πρελούδιο και την πρώτη πράξη της όπερας Lionella, A. Dvořák, Τρία Νεοελληνικά Τραγούδια, Π. Καρρέρ, τις πλήρεις όπερες Μάρκος Μπότσαρης και Fior di Maria, Μ. Μουρτζόπουλου, Καντάτα Επαρχία.

Δίδαξε στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθώς και στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής των Μουσικών Σχολείων της χώρας (1994-2005), και επί σειρά ετών μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου. Τον Οκτώβριο του 2012 εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Η διεθνής κριτική εκθείασε τις ερμηνείες του και ιδίως την προσπάθειά του για την προβολή της ελληνικής μουσικής. Για την καλλιτεχνική του δράση η Ακαδημία Αθηνών τον τίμησε το 1975 με το βραβείο Σπύρου Μοτσενίγου. Τιμήθηκε μεταξύ άλλων από την Εθνική Λυρική Σκηνή, τη Διεθνή Έκθεση και το Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Για την προσφορά του στην ελληνική μουσική εξελέγη ομοφώνως επίτιμο μέλος της Ενώσεως Ελλήνων Μουσουργών το 1986. Η Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής του απένειμε τιμητική διάκριση για το δισκογραφικό του έργο το 1998 και το Μέγα Βραβείο Μουσικής το 2016, «για τα μαθήματα μουσικής πατριδογνωσίας που παρέδωσε», μέσω του θεσμού των Ελληνικών Μουσικών Γιορτών που ο ίδιος δημιούργησε το 2005. Το 2010 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών για την πολυετή και ουσιαστική προσφορά του στη μουσική.

 

Share to:

Comments are closed.

© 2016-2020 ΩΔΕΙΟN ΑΘΗΝΩΝ - All rights reserved | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | Mindcrafted by Scicada.eu