ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

Από το 2014, στο Ωδείον Αθηνών λειτουργεί το Τμήμα Ελληνικής Λαϊκής Μουσικής Παράδοσης, υπό την εποπτεία και καθοδήγηση του γνωστού συνθέτη και δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Θανάση Πολυκανδριώτη.

 

Μέσω επιτυχημένων μεθόδων και προγραμμάτων διδασκαλίας, οι σπουδαστές του Τμήματος Ελληνικής Λαϊκής Μουσικής Παράδοσης έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα ειδίκευσης σε ένα ή και περισσότερα από τα ακόλουθα μουσικά όργανα τα οποία διδάσκονται από τον Θανάση Πολυκανδριώτη και τους συνεργάτες του.

 

 • Μπουζούκι τρίχορδο/τετράχορδο
 • Μπαγλαμάς
 • Τζουράς
 • Λαϊκή κιθάρα
 • Λαϊκό ακορντεόν
 • Λαϊκό βιολί
 • Κανονάκι
 • Κρουστά

 

Οι ενδιαφερόμενοι σπουδαστές που έχουν ήδη γνώσεις σε ένα από τα ανωτέρω μουσικά όργανα, γίνονται δεκτοί κατόπιν ακρόασης και κατατάσσονται στο ανάλογο επίπεδο σπουδών του οργάνου που επιλέγουν. Οι ακροάσεις πραγματοποιούνται την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου σε ημερομηνία που ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του Ωδείου Αθηνών.

 

Το συνολικό πρόγραμμα σπουδών, με σύστημα και μεθοδολογία, (αρμονικές και δεξιοτεχνικές ασκήσεις, ρυθμοί και δρόμοι λαϊκών τραγουδιών, μελέτη γνωστού λαϊκού ρεπερτορίου, αυτοσχεδιασμοί, ταξίμια κ.α.) εξασφαλίζει στους νέους μουσικούς την άρτια κατάρτισή τους που μαθαίνουν την ιστορία, την τεχνική και την εξέλιξη του οργάνου τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Θανάσης Πολυκανδριώτης έχει εκδόσει σειρά εκπαιδευτικών βιβλίων και μεθόδων που καλύπτουν ένα μεγάλο κενό στον τομέα διδασκαλίας της ελληνικής λαϊκής μουσικής. Κατά την διάρκεια της φοίτησης, οι σπουδαστές

 

Ο πλήρης κύκλος φοίτησης στα τμήματα των μουσικών οργάνων είναι επτά (7) έτη και τα μαθήματα διεξάγονται κατά την περίοδο Οκτωβρίου-Ιουνίου. Το πρακτικό μάθημα εκμάθησης του οργάνου είναι ατομικό, διάρκειας 60’ και πραγματοποιείται μία φορά την εβδομάδα. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής σε ομαδικά μαθήματα λαϊκών μουσικών οργάνων σε group 2-4 ατόμων, διάρκειας 60’, μία φορά την εβδομάδα.

 

Εκτός από την πρακτική εκμάθηση του οργάνου, οι σπουδαστές παρακολουθούν παράλληλα τα υποχρεωτικά μαθήματα Μουσικής Θεωρίας και Λαϊκής Αρμονίας, συνολικής διάρκειας τεσσάρων ετών. Το μάθημα είναι ομαδικό με 8-10 σπουδαστές, διάρκειας 60’ και πραγματοποιείται μία φορά την εβδομάδα.

ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ
ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ ΤΡΙΧΟΡΔΟ & ΤΕΤΡΑΧΟΡΔΟ Θανάσης Πολυκανδριώτης
ΜΠΑΓΛΑΜΑΣ Θανάσης Πολυκανδριώτης
ΤΖΟΥΡΑΣ Θανάσης Πολυκανδριώτης
ΛΑΪΚΗ ΚΙΘΑΡΑ Γιάννης Λιονάκης
ΛΑΪΚΟ ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ Μάνος Γρυσμπολάκης
ΛΑΪΚΟ ΒΙΟΛΙ Γιάννης Θεριανός
ΚΑΝΟΝΑΚΙ Γιάννης Δριμάλας
ΟΥΤΙ
Ταξιάρχης Γεωργούλης
ΚΡΟΥΣΤΑ Ανδρέας Παππάς
ΛΑΪΚΗ ΘΕΩΡΙΑ & ΑΡΜΟΝΙΑ Γιάννης Λιονάκης

Κατά την διάρκεια του κύκλου φοίτησης, οι σπουδαστές έχουν την δυνατότητα να συμμετάσχουν:

 • Στον κύκλο των μουσικών σεμιναρίων που πραγματοποιούνται στο Ωδείο Αθηνών κατά την διάρκεια του διδακτικού έτους με την συμμετοχή καθηγητών-σολίστ των ελληνικών λαϊκών οργάνων.
 • Στις πρόβες και συναυλίες του λαϊκού μουσικού συνόλου «ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ», είτε ως ενεργά μέλη είτε ως ακροατές.

 

Μετά την ολοκλήρωση του κύκλου σπουδών, οι σπουδαστές λαμβάνουν Βεβαίωση Φοίτησης του Ωδείου Αθηνών.

‘Εφορος Τμήματος Ελληνικής Λαϊκής Μουσικής Παράδοσης: Θανάσης Πολυκανδριώτης

 

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ & ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΩΔΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Τμήμα Ελληνικής Λαϊκής Μουσικής Παράδοσης (κατεβάστε το σε αρχείο PDF)

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 • Για εγγραφές, δίδακτρα, ωράρια κ.ά. επικοινωνήστε με τηνΚεντρική Γραμματεία του Ωδείου Αθηνών.
 • Για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Ελληνικής Λαϊκής Μουσικής Παράδοσης: Θανάσης Πολυκανδριώτης, ΚΙΝ: 6977 444499

Ε: thpolikandriotis@athensconservatoire.gr

 


 

© 2016-2020 ΩΔΕΙΟN ΑΘΗΝΩΝ - All rights reserved | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | Mindcrafted by Scicada.eu