ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΛΑΙΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

🇬🇧 CENTRE FOR EARLY MUSIC

Το Κέντρο Παλαιάς Μουσικής (ΚΠΜ) ιδρύθηκε το 2015 μετά από πρωτοβουλία των Άρη Χριστοφέλλη και Δημήτρη Κούντουρα με στόχο τη μελέτη της μουσικής από τον Μεσαίωνα μέχρι το Μπαρόκ.

Στη μέχρι τώρα πορεία του το ΚΠΜ έχει συνεργαστεί με σημαντικούς φορείς πολιτισμού όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Γαλλικό Ινστιτούτο, η Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη, το Τρίτο Πρόγραμμα κ.α.

Το ΚΠΜ έχει παρουσιάσει θεματικά προγράμματα και αφιερώματα για τον Guillaume de Machaut, την Αναγεννησιακή Φλωρεντία, τον Heinrich Schütz στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στη Γερμανική Εκκλησία, στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, στη σειρά “Παλαιά Μουσική στον Άγιο Παύλο”. Επίσης, έχει δημιουργήσει μια σταθερή συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Μουσικής της Γενεύης ενώ έχει οργανώσει σεμινάρια και διαλέξεις με διάφορους καλεσμένους: Florence Malgoire (μπαρόκ ορχήστρα και μπαρόκ βιολί), Francie Biggi (μουσική της Αναγέννησης), Daniele Bragetti (φλάουτο με ράμφος), Φλώρα Παπαδοπούλου (άρπα και μουσική του 17ου αι.) κ.α.

Στο Κέντρο Παλαιάς Μουσικής λειτουργούν Τμήματα Πλήρους και Ελεύθερης Φοίτησης.

Έφορος Κέντρου Παλαιάς Μουσικής: Δημήτρης Κούντουρας

 

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ & ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΩΔΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Κέντρο Παλαιάς Μουσικής (κατεβάστε το σε αρχείο PDF)

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Δημήτρης Κούντουρας, KΙΝ: 6944 766896, E: dkountouras@athensconservatoire.gr

Στο Κέντρο Παλαιάς Μουσικής του Ωδείου Αθηνών λειτουργούν τρία Τμήματα Πλήρους Φοίτησης.

1. ΚΥΚΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ “ΦΩΝΗΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΣΤΟ ΜΠΑΡΟΚ”

Ο κύκλος σπουδών εστιάζει στο φωνητικό ρεπερτόριο του Μεσαίωνα, της Αναγέννησης, του Μπαρόκ και εκτείνεται μέχρι τον Μότσαρτ ενώ απευθύνεται σε προχωρημένους σπουδαστές τραγουδιού καθώς και σε νέους επαγγελματίες τραγουδιστές οι οποίοι επιθυμούν να εμβαθύνουν στο σχετικό ρεπερτόριο και στην ιστορική ερμηνεία.

Διδάσκουν:

  • Ερμηνεία φωνητικής μουσικής: Άρης Χριστοφέλης, Θεοδώρα Μπάκα
  • Ενάριθμο βάσιμο και συνοδεία στο τσέμπαλο: Πάνος Ηλιόπουλος
  • Μουσική του Μεσαίωνα, σύνολα, ιστορική ερμηνεία: Δημήτρης Κούντουρας

2. ΦΛΑΟΥΤΟ ΜΕ ΡΑΜΦΟΣ

Το φλάουτο με ράμφος υπάγεται στο Κέντρο Παλαιάς Μουσικής αλλά ακολουθεί το πρόγραμμα σπουδών των υπόλοιπων ξύλινων πνευστών σε ό,τι αφορά τα έτη σπουδών και τα υποχρεωτικά μαθήματα. Οι στόχοι και οι βασικές επιδιώξεις της διδασκαλίας του οργάνου είναι η υψηλή κατάρτιση των σπουδαστών ως προς την τεχνική, την μουσική κατανόηση και την μουσική έκφραση. Όπως σε όλα τα πνευστά όργανα, παράλληλα με την μελέτη του οργάνου, ο σπουδαστής εξοικιώνεται με τη διαφραγματική αναπνοή από τα πρώτα χρόνια της φοίτησης ενώ κατά τη διάρκεια των σπουδών του έρχεται σε επαφή με όλα τα μεγέθη του φλάουτου με ράμφος, από σοπρανίνο μέχρι μπάσο, καθώς και με τα διάφορα ήδη αναγεννησιακών και μπαρόκ οργάνων.

Το φλάουτο με ράμφος διδάσκεται από τον Δημήτρη Κούντουρα.

3. ΤΣΕΜΠΑΛΟ

Οι σπουδές στην ειδίκευση του τσέμπαλου ακολουθούν την διδακτέα ύλη και το πρόγραμμα των απολυτήριων εξετάσεων που ορίζονται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η ειδίκευση του τσέμπαλου στο Κέντρο Παλαιάς Μουσικής διδάσκεται από τον Πάνο Ηλιόπουλο.

4. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Οι σπουδές πλήρους φοίτησης για τις ως άνω ειδικεύσεις πλαισιώνονται από τα εξής υποχρεωτικά μαθήματα του Κέντρου Παλαιάς Μουσικής.

  1. ΣΥΝΟΛΑ ΜΠΑΡΟΚ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
  2. ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ
  3. ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ / ΠΗΓΕΣ: ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1800
  4. ΜΕΛΕΤΗ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟΥ / ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΣΤΟ ΤΣΕΜΠΑΛΟ
  5. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΝΑΡΙΘΜΟΥ ΒΑΣΙΜΟΥ

Διδάσκοντες: Δημήτρης Κούντουρας, Πάνος Ηλιόπουλος

Στο Κέντρο Παλαιάς Μουσικής του Ωδείου Αθηνών παρέχεται η δυνατότητα σε ενδιαφερόμενους σπουδαστές να επιλέξουν ένα από τα ακόλουθα Τμήματα Σπουδών Ελεύθερης Φοίτησης του ΚΠΜ.

  • ΦΛΑΟΥΤΟ ΜΕ ΡΑΜΦΟΣ: Διδασκαλία: Δημήτρης Κούντουρας
  • ΜΠΑΡΟΚ ΦΛΑΟΥΤΟ: Διδασκαλία: Δημήτρης Κούντουρας
  • ΜΠΑΡΟΚ ΒΙΟΛΙ: Διδασκαλία: Φανή Βοβώνη
  • ΤΣΕΜΠΑΛΟ: Διδασκαλία: Πάνος Ηλιόπουλος
  • ΕΝΑΡΙΘΜΟ ΒΑΣΙΜΟ (BASSO CONTINUO): Διδασκαλία: Πάνος Ηλιόπουλος
  • ΣΥΝΟΛΑ ΠΑΛΑΙΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ: Διδασκαλία: Δημήτρης Κούντουρας
  • ΜΠΑΡΟΚ ΟΡΧΗΣΤΡΑ: Διδασκαλία: Καθηγητές ΚΠΜ
    Το μάθημα της μπαρόκ ορχήστρας επικεντρώνεται στη μελέτη του ορχηστρικού ρεπερτορίου της εποχής και είναι ανοιχτό σε σπουδαστές και νέους επαγγελματίες μουσικούς εγχόρδων, πνευστών και πληκτοφόρων οργάνων. Το τμήμα λειτουργεί εφόσον υπάρξει ικανή συμμετοχή σπουδαστών.
  • SCOLA CANTORUM: Διδασκαλία: Καθηγητές ΚΠΜ

 


 

© 2016-2020 ΩΔΕΙΟN ΑΘΗΝΩΝ - All rights reserved | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | Mindcrafted by Scicada.eu