Το Μουσικό Αρχείο Διονυσίου Λαυράγκα στο Ωδείο Αθηνών

Το Αρχείο του μεγάλου μουσουργού και πρωτεργάτη της Ελληνικής Εθνικής Σχολής, Διονυσίου Λαυράγκα (1860-1941) μεταφέρθηκε στο Ωδείο Αθηνών μετά από παραχώρηση των απογόνων του.

λΤο Αρχείο απαρτίζεται από τις χειρόγραφες παρτιτούρες συμφωνικών έργων, σκηνικής μουσικής, όπερας, οπερέτας, θρησκευτικής μουσικής, μουσικής δωματίου καθώς και γνωστών τραγουδιών. Ανάμεσα σ’ αυτά περιλαμβάνεται η «Πρώτη Ελληνική Σουίτα», εμβληματικό έργο της Ελληνικής Εθνικής Σχολής, οι περίφημες όπερες «Διδώ» και «Φρόσω», το «Πένταθλον», που παρουσιάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, καθώς και άλλα άγνωστα ακόμη αριστουργήματα της ελληνικής μουσικής φιλολογίας.

O Διονύσιος Λαυράγκας γεννήθηκε στην Κεφαλονιά και σπούδασε μουσική στην γενέτειρά του, στη Νάπολη αλλά και στο Παρίσι, κοντά στους διάσημους συνθέτες Jules Massenet, César Franck και Léo Delibes. Υπήρξε από τους σκαπανείς της Εθνικής Μουσικής Σχολής, καθώς και ο πρώτος Έλληνας συνθέτης που έγραψε μουσική για τον κινηματογράφο. Βασικός θεμελιωτής του «Ελληνικού Μελοδράματος», του πρώτου ελληνικού μελοδραματικού θιάσου, με τον οποίο περιόδευσε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό στις αρχές του 20ού αιώνα, αγωνίστηκε για την καθιέρωση της ελληνικής οπερατικής δραστηριότητας. Οι αγώνες του δικαιώθηκαν με την ίδρυση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής το 1939, δύο χρόνια πριν τον θάνατό του.

Όντας ένας από τους πρώτους Έλληνες καθηγητές θεωρητικών μαθημάτων στο Ωδείο Αθηνών, εξέδωσε θεωρητικά βιβλία μουσικής στα ελληνικά, μερικά από τα οποία γράφονταν για πρώτη φορά στη χώρα μας, όπως το βιβλίο της Αντίστιξης.

Το Αρχείο Λαυράγκα έχει ήδη ψηφιοποιηθεί από το Κέντρο Ερευνών και Τεκμηρίωσης του Ωδείου Αθηνών (ΚΕΤΩΑ) και είναι διαθέσιμο σε ερευνητές, μουσικούς και σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Στόχος του ΚΕΤΩΑ είναι η ανάδειξη και η διάδοση του έργου του μεγάλου αυτού μουσικού δημιουργού και με αφορμή τη μεταφορά του αρχείου του στο Ωδείο, σχεδιάζεται σειρά εκδηλώσεων για να τιμηθεί ο κορυφαίος και πρωτοπόρος αυτός Έλληνας συνθέτης.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο archives@athensconservatoire.gr

λ

Πρώτη Ελληνική Σουίτα

 


 

 

Share to:

Comments are closed.

© 2016-2020 ΩΔΕΙΟN ΑΘΗΝΩΝ - All rights reserved | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | Mindcrafted by Scicada.eu