Νέα Διοικητική Δομή στο Ωδείο Αθηνών

Από το Σεπτέμβριο 2019 τη Γενική Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Μουσικού και Δραματικού Συλλόγου ‘Ωδείον Αθηνών’ αναλαμβάνει ο αρχιμουσικός, συνθέτης και πιανίστας Νίκος Αθηναίος, ενώ η Διεύθυνση των Μουσικών Σχολών του Ωδείου Αθηνών ανατίθεται στο συνθέτη Φίλιππο Τσαλαχούρη. Σε συνέχεια των αλλαγών αυτών, η διοίκηση του Ωδείου Αθηνών και των σχολών του διαμορφώνεται ως εξής:

Μουσικός και Δραματικός Σύλλογος ‘Ωδείον Αθηνών – 1871’

Νίκος Τσούχλος: Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου

Νίκος Αθηναίος: Γενικός Καλλιτεχνικός Διευθυντής

Χάρης Ξανθουδάκης: Διευθυντής Κέντρου Eρευνών και Τεκμηρίωσης

Δημήτρης Μαρίνος: Διοικητικός Διευθυντής 

Σχολές:

Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης: Διευθυντής της Δραματικής Σχολής

Λίλα Ζαφειροπούλου: Διευθύντρια της Ερασιτεχνικής και της Επαγγελματικής Σχολής Χορού

Φίλιππος Τσαλαχούρης: Διευθυντής των Μουσικών Σχολών

….

Ο Μαέστρος, συνθέτης και πιανίστας Νίκος Αθηναίος  γεννήθηκε στο Χαρτούμ του Σουδάν. Σπούδασε πιάνο, σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρας στην Αθήνα, Κολωνία και Ντύσσελντορφ. Έχει μακρόχρονη θητεία ως μαέστρος σε διάφορα σημαντικά Μουσικά Θέατρα (Όπερες) στην Γερμανία και την Ελβετία. Από το 1990 ως το 2001 ήταν Γενικός Μουσικός Διευθυντής στην Φρανκφούρτη του Όντερ και Καλλιτεχνικός Διευθυντής και Αρχιμουσικός της Κρατικής Ορχήστρας του Βραδεμβούργου. Έχει κάνει περιοδείες σε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη και συναυλίες στα σημαντικότερα μουσικά κέντρα (Βερολίνο, Βιέννη, Μόναχο, Παρίσι, Μόσχα, Άμστερνταμ κ.α.) καθώς και ηχογραφήσεις μίας μεγάλης σειράς CD, οι οποίες έλαβαν εξαιρετικές κριτικές και βραβεία που καταξιώνουν τον ίδιο και την ορχήστρα διεθνώς. Έχει διευθύνει επανειλημμένα πολλές σημαντικές ορχήστρες του εξωτερικού και όλες τις σημαντικές ελληνικές ορχήστρες. Από το 2000 ως το 2010 υπήρξε ο πρώτος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Έως τον Σεπτέμβριο 2019 ήταν Διευθυντής των Μουσικών Σχολών του Ωδείου Αθηνών και από το 2013 μόνιμος αρχιμουσικός της Oρχήστρας Academica Αθηνών.

 

Ο Φίλιππος Τσαλαχούρης είναι ένας από τους πλέον δραστήριους συνθέτες της γενιάς του. Ανάμεσα στα περισσότερα από εκατό έργα του ξεχωρίζουν έξη Συμφωνίες, η δραματική καντάτα «Ιούλιος Καίσαρας», μονόπρακτες όπερες, Κοντσέρτα, έργα μουσικής δωματίου, χορωδιακά, τραγούδια κ.α. Έργα έχουν παρουσιαστεί σε περισσότερες από είκοσι χώρες από κορυφαία σύνολα και εκτελεστές. Εργάστηκε στο Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν», από το 1991 μέχρι το 2005 και παράλληλα συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους θεατρικούς οργανισμούς της Ελλάδας. Εξελέγη τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών το Μάιο του 1996. Είναι μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη. Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το Βραβείο Παπαϊωάννου το 2008.

 

Comments are closed.

© 2016-2020 ΩΔΕΙΟN ΑΘΗΝΩΝ - All rights reserved | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | Mindcrafted by Scicada.eu