Παράσταση χορού EmitTime και ημερίδα “Χρόνος” – 20 Ιανουαρίου 2023

Παράσταση χορού EmitTime 

20 Ιανουαρίου 2023, 21:00

Αμφιθέατρο Ιωάννης Δεσποτόπουλος
ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ ΩΔΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ 

Μουσική • Steve Reich 

Χορογραφία, Διδασκαλία • Λίλα Ζαφειροπούλου 

Κοστούμια • dassios 

Φωτισμοί • Αλέκος Γιάνναρος 

Χορεύουν 

Απόφοιτοι/ες και τελειόφοιτοι/ες της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού του Ωδείου Αθηνών, μέλη της ομάδας Corporis Miracula, συνόλου in residence στο Ωδείο Αθηνών. 

Η χορογραφική σύνθεση “EmitTime” δημιουργήθηκε από την χορογράφο Λίλα Ζαφειροπούλου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια των Σχολών Χορού του Ωδείου Αθηνών και του συνόλου in residence στο Ωδείο Αθηνών Corporis Miracula, σε συνεργασία με τους χορευτές του οι οποίοι είναι απόφοιτοι και  τελειόφοιτοι της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού του Ωδείου Αθηνών.  

Η χορογραφία επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με σκοπό να  εγκαινιάσει τις καλλιτεχνικές δράσεις των νέων χώρων του Ωδείου. Εξαιτίας της πανδημίας του  covid19, η δημιουργία της συνέπεσε με την καραντίνα. Η παράσταση βασίστηκε πάνω σε μια  ιδέα/πρόταση του Δημήτρη Δεσύλλα και κινηματογραφήθηκε από τον σκηνοθέτη Σπύρο  Χριστοφοράτο, είναι δε η πρώτη καλλιτεχνική εκδήλωση μετά την πανηγυρική συναυλία εγκαινίων  του Κέντρου Τεχνών του ΩΑ και η πρώτη παράσταση Χορού που πραγματοποιείται στο νέο  Αμφιθέατρο Ιωάννης Δεσποτόπουλος ενώ εντάσσεται στις εκδηλώσεις καλλιτεχνικών εγκαινίων του  Κέντρου Τεχνών του Ωδείου Αθηνών 

Η χορογράφος δημιουργεί, συνομιλώντας με το έργο του εμβληματικού μινιμαλιστή συνθέτη Steve Reich. Ο κορυφαίος αμερικανός συνθέτης σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Cornel και  σύνθεση στη Σχολή Juilliard. Στους δασκάλους του συμπεριλαμβάνονται οι Darius Milhaud και Luciano  Berio. Ο Reich, απορρίπτοντας τα μέχρι τότε κλασικά μέσα, τονικότητα και αρμονία, άντλησε  έμπνευση από την μουσική τζαζ καθώς και από τις εθνοτικές και αρχαίες παραδόσεις, σε μια εποχή  ανοίγματος της Δύσης σε «εναλλακτικούς» μη δυτικούς πολιτισμούς. 

Η χορογραφία διαρθρώνεται και οριοθετείται σε τρία μέρη/έργα του συνθέτη: “Music for pieces of  wood”, “Music for mallet instruments, Voices and Organ”, “Drumming” καθώς και από τις μεταξύ τους  σιωπές. Οι αρχικές ψηφίδες/pixels, καθώς εναλλάσσουν και διαφοροποιούν ρυθμό και κατεύθυνση,  συνθέτουν μέσα από κυματισμούς μια συνολικότερη κίνηση-δράση, αντιθετική της φοράς του  ρολογιού. Σε μια εικόνα χορογραφικού συμβολισμού, ο χρόνος “Time” αναποδογυρίζει και διαλύεται,  μεταβάλλεται και επαναδιατυπώνεται σε έναν αλληγορικό αναγραμματισμό “Emit” (εκπέμπω).

Το πλήθος των «ελάχιστων» χορευτικών συμβάντων τείνει σε μία νέα συνάρτηση-σύνθεση, μία ακόμη  εικονοποιημένη αλληγορία. Τα σώματα σχηματίζουν έναν κώνο, ίσως «ηφαίστειο», ένα «φόρεμα  τελετουργικό» ή ένα «δέντρο ευχών και επιθυμιών». Στις ρίζες του θάλλει ένα αρχετυπικό ζευγάρι «πρωτοπλάστων». Η δράση του εμπνέει και κατευθύνει, γονιμοποιώντας ιστορίες επάλληλες και  απροσδόκητες. Η συνείδηση της χρονικότητάς τους αντιπαραθέτει τα πρόσωπα με τα πλαίσια που  τίθενται. Μία διαρκής πάλη-αντιπαράθεση ανάμεσα σε έναν εορταστικό άχρονο ενεστώτα και μία  ασφυκτική συνείδηση των ορίων. 

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου 

Η διανομή των δελτίων εισόδου για την παράσταση EmitTime θα ξεκινήσει στις 20:00
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας


ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Η παράσταση EmitTime είναι η κορύφωση μιας ολοήμερης δράσης αφιερωμένης στο «Χρόνο».  Συγκεκριμένα, την ίδια ημέρα στις 16.00 διοργανώνεται συζήτηση στην αίθουσα Άρης Γαρουφαλής  του Ωδείου Αθηνών με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Θα μιλήσουν σημαντικές προσωπικότητες από  διαφορετικούς χώρους της επιστήμης και των τεχνών.  

  • Sir Richard Alstonχορογράφος, Καλλιτεχνικός διευθυντής του The Place, πρώην διευθυντής του Ballet Rambert
  • Dr. Avtandil Mikaberidze, Διευθυντής του Γεωργιανού Ινστιτούτου Αθηνών, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου “ΚΑΥΚΑΣΟΣ”
  • Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, σκηνοθέτης, Διευθυντής Ανώτερης Δραματικής Σχολής Ωδείου Αθηνών
  • Ηρώ Αργυράκη, φιλόλογος, θεατρολόγος
  • Άντα Διάλλα, Καθηγήτρια Ευρωπαϊκής και Ρωσικής  Ιστορίας, Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών
  • Δημήτριος Μαρίνος, φυσικός, σολίστ πιάνου, Διοικητικός Διευθυντής Ωδείου Αθηνών, Principal of the Athens Conservatoire College of Music
  • Σωτήρης Μητραλέξης, Δρ. φιλοσοφίας FU Berlin, επισκέπτης  καθηγητής IOCS Cambridge
  • Βίκη Μπέτσου, εικαστικός, επίκουρη καθηγήτρια με αντικείμενο την Βιντεοτέχνη,  Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών
  • Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Δρ. Αρχιτέκτων Μηχανικός, Ομότιμος Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών  Ε.Μ. Πολυτεχνείου
  • Φίλιππος Τσαλαχούρης, συνθέτης, Διευθυντής Μουσικών Σχολών Ωδείου Αθηνώνv

 

Με την υποστήριξη 

ee
ss

Share to:

Comments are closed.

© 2016-2020 ΩΔΕΙΟN ΑΘΗΝΩΝ - All rights reserved | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | Mindcrafted by Scicada.eu