Σεμινάριο «Το Πιάνο στον 20ό και 21ο αιώνα» | Οκτ ’23 – Ιούν ’24

«Το Πιάνο στον 20ό και 21ο αιώνα» | Οκτώβριος – Ιούνιος 2023

Διδάσκει η πιανίστα και μουσικολόγος Λορέντα Ράμου, PhD

Έναρξη μαθημάτων: Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023

Το ετήσιο σεμινάριο απευθύνεται σε μαθητές, δασκάλους πιάνου και συνθέτες.
Οι συμμετέχοντες μελετούν και παρουσιάζουν αντιπροσωπευτικά πιανιστικά έργα από τις αρχές του 20ου αιώνα έως σήμερα: από τις Σπουδές του Debussy  και τα έργα της Δεύτερης Σχολής της Βιέννης μέχρι τα έργα για πιάνο και ηλεκτρονικά των τελευταίων ετών. Επίσης, μαθαίνουν πώς να «μεταφράζουν» σε πιανιστικό ήχο τις πηγές που έχουν στη διάθεσή τους, πώς να βρίσκουν τις καταλληλότερες τεχνικές λύσεις και πώς να καταλήγουν σε μια ολοκληρωμένη και πειστική δημόσια εκτέλεση. Οι συνθέτριες και οι συνθέτες αναλύουν τα έργα που διδάσκονται στην τάξη, κατανοούν τις πιανιστικές τεχνικές που απαιτούνται για το παίξιμό τους και δημιουργούν νέα έργα τα οποία παίζονται από την ομάδα.

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί masterclass με προσκεκλημένο τον Alain Villard, καθηγητή πιάνου στο Ωδείο του Poitiers (Γαλλία), με θέμα τη γαλλική μουσική για πιάνο και ένα εργαστήριο με τον συνθέτη Αλέξανδρο Δρυμωνίτη για την prima vista με live scoring μέσω ΑΙ (Artificial Intelligence). Σε προηγούμενα σεμινάρια, έχουν διδάξει σε masterclasses η Δόμνα Ευνουχίδου, ο Στέφανος Θωμόπουλος, η Μαρία Ευστρατιάδη, ο Αλέξανδρος Μαρκέας, η Gloria Cheng, o Ερμής Θεοδωράκης και o Ricardo Descalzo.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ & ΩΡΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Για το διδακτικό έτος 2023-24, τα μαθήματα του σεμιναρίου θα λάβουν χώρα στην Αίθουσα 21 στο Ωδείον Αθηνών και θα πραγματοποιηθούν σε τρία τρίμηνα κατά την περίοδο Οκτωβρίου – Ιουνίου, ώρες 17:00 – 20:00, σύμφωνα με τις ακόλουθες ημερομηνίες:

  • A’ τρίμηνο: 7 Οκτωβρίου, 4 Νοεμβρίου, 2 Δεκεμβρίου 2023
  • Β’ τρίμηνο: 13 Ιανουαρίου, 3 Φεβρουαρίου, 9 Μαρτίου 2024
  • Γ’ τρίμηνο: 13 Απριλίου, 18 Μαΐου, 8 Ιουνίου 2024

Κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους, θα πραγματοποιηθούν επιπλέον μαθήματα οι ημερομηνίες των οποίων θα ορίζονται από την κ. Ράμου σε συνεννόηση με τους συμμετέχοντες.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους στην on line αίτηση εγγραφής εδώ, μέχρι τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου.

Οι πληροφορίες σε μορφή PDF εδώ.

 


Φωτογραφία: Nικόλας Τζώρτζης: Forgé sous la forme que tu portes (2021), για τρεις πιανίστες σε ένα πιάνο. Γραμμένο για το Pythia Trio που σχηματίστηκε στο πλαίσιο του σεμιναρίου.


 

 

Share to:

Comments are closed.

© 2016-2020 ΩΔΕΙΟN ΑΘΗΝΩΝ - All rights reserved | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | Mindcrafted by Scicada.eu