Με το Κουαρτέτο Αθηνών και τους Αγγελική Καθαρίου, Θοδωρή Τζοβανάκη και Άγγελο Πολίτη.
Από τους πολυγραφότερους Έλληνες συνθέτες και ένας από τους σημαντικότερους της γενιάς του, ο Διευθυντής των Μουσικών Σχολών του Ωδείου Αθηνών, Φίλιππος Τσαλαχούρης, παρουσιάζει σε ένα πρόγραμμα Μουσικής Δωματίου με τη συμμετοχή διακεκριμένων καλλιτεχνών και καθηγητών του Ωδείου Αθηνών, μία σειρά έργων που έχουν δημιουργηθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους την τελευταία διετία.
Πρώτο έργο είναι το τραγούδι «Οι δυο Ραββίνοι» opus 54 σε στίχους του Αγαμέμνονα Μουρτζόπουλου για φωνή και κουαρτέτο εγχόρδων.
Είναι έργο του 2005 και έχει παιχτεί επανειλημμένως με συνοδεία κουαρτέτου αλλά και ορχήστρας εγχόρδων. Πρόκειται για την αποτύπωση μιας τρυφερής παιδικής ανάμνησης.
Ακολουθεί σε πρώτη εκτέλεση το Κουαρτέτο αρ.6, opus 106 που γράφτηκε το 2019.
Αποτελεί ένα δραματικό αντίβαρο στην ελεγειακή 6η Συμφωνία που προηγήθηκε κατά λίγους μήνες. Στη συνέχεια θα ακουστεί πλήρης η συλλογή «Τοπία» για σόλο πιάνο opus 66 αρ.1. Επτά ανεξάρτητα κομμάτια για πιάνο με μινιμαλιστική λογική και διάθεση.
Το πρόγραμμα θα κλείσει με την πρώτη εκτέλεση του έργου “Laudate Silentium”, opus 110 (Αινείτε τη Σιωπή) που γράφτηκε το 2020.
Για φωνή, κλαρινέτο, πιάνο και κουαρτέτο εγχόρδων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικρή καντάτα. Το κείμενο είναι του συνθέτη αλλά τραγουδιέται στα λατινικά σε μετάφραση Κώστα Ανδρουλιδάκη. Ένας ύμνος στη σιωπή και στην ευεργεσία που προσφέρει στους ανθρώπους.
Με θερμές ευχαριστίες στον κ. Γεράσιμο Βεργωτή για την ένθερμη συμπαράστασή του
Ο Φίλιππος Τσαλαχούρης γεννήθηκε στην πόλη Καμίνα του Κονγκό στην κεντρική Αφρική τον Αύγουστο του 1969 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε φλάουτο (τάξη Ν. Δεπούντη) και ανώτερα θεωρητικά (τάξεις Ν. Νευράκη – Αρμονία, Δ. Δραγατάκη – Αντίστιξη & Φούγκα), στο Εθνικό Ωδείο με υποτροφία της κ. Καλομοίρη και των δασκάλων του. Τα πτυχία του συνοδεύονται από διακρίσεις και χρηματικά βραβεία.
Ανάμεσα στα έργα του ξεχωρίζουν οι έξη Συμφωνίες, η δραματική καντάτα Ιούλιος Καίσαρας, οι μονόπρακτες όπερες Το Όνειρο του Σατνή, Πούσκιν, Απιστία ή το Χάρτινο Φεγγάρι και Ο Μιχαήλ Άγγελος στη Ρώμη, οι 24 Ελληνικοί Χοροί για το Μουσείο Μπενάκη, το λειτουργικό δράμα Η ώρα του Μυστικού Δείπνου, το Κοντσερτίνο για βιόλα, το Κοντσερτίνο για κοντραμπάσο, τα δύο Κοντσέρτα για πιάνο, το Κοντσέρτο για φλάουτο, η ελεγεία «Σμύρνη, η πόλη που ταξίδευε στον ουρανό» για βιολί και ορχήστρα, οι τρεις Λειτουργίες, η καντάτα Cerigo, οι δύο Σονάτες για βιολί & πιάνο, οι δύο Σονάτες για βιολοντσέλο & πιάνο, έξη κουαρτέτα εγχόρδων, το χορωδιακό Η Γάτα και το φεγγάρι, Οι δυο Ραββίνοι , Οι επτά Λόγοι του Χριστού επάνω στο Σταυρό κ.ά.
Έργα του παρουσιάστηκαν στην Ελλάδα, τη Ρωσία, την Ισπανία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Αγγλία, τη Γαλλία, τη Ρουμανία, την Ουρουγουάη, την Ιταλία, την Τουρκία, την Κίνα, την Ουκρανία, την Αυστρία, την Ταϊβάν, τη Σερβία και τη Γερμανία από συγκροτήματα όπως η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Χορωδία δωματίου της Ραδιοφωνίας της Μόσχας, Χορωδία της Ακαδημίας Λιστ, Χορωδία Kodàly του Ντέμπρετσεν, Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, Συμφωνική ορχήστρα του Πάζαρτζικ, Φιλαρμονική «Μιχαήλ Ζόρα» του Bacau, Σολίστες της Πράγας, Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, Κουαρτέτο του Εδιμβούργου, το Κουαρτέτο Πατρών, Κουαρτέτο Αθηνών, Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Γυναικείο φωνητικό σύνολο Opus Femina, Συμφωνική Ορχήστρα του Πανεπιστημίου Dokuz της Σμύρνης, Ορχήστρα Πατρών, Κλασσική Ορχήστρα του Κιέβου, Λουιζιάνα Συμφωνιέτα, Σόφια Συμφωνιέτα, Φιλαρμονική του Έγκερ, Ορχήστρα Kodàly, ορχήστρα Arcadia Mundi κ.α.
Έχει συνεργαστεί με το Θέατρο Τέχνης, το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος κ.α. συνθέτοντας μουσική για έργα των Ιονέσκο, Τσέχωφ, Μπέρνχαρντ, Στρίντμπεργκ, Ροντρίγκες, Αναγνωστάκη, Γκολντόνι, Καμπανέλλη, Παίητζ, Αρού, Κολτές, Ουίλιαμς, Γκάτζο, Λεοτιέ, Χορν, Σαίξπηρ, Ομπράιαν, Ίψεν, Σοφοκλή, Αριστοφάνη, Μίλερ κ.α.
Δίδαξε στο Εθνικό Ωδείο (1990 – 1995), στη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν» (1991 – 2005) και στο Ωδείο Κόνταλυ ( 1992 – 2017). Από το Σεπτέμβριο του 2004 διδάσκει στο Ωδείο Αθηνών.
Σήμερα κατέχει τη θέση του διευθυντή των Μουσικών Σχολών του Ωδείου Αθηνών.
Εξελέγη τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών το Μάιο του 1997.
Είναι μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη.
Το Δεκέμβριο του 2008 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του έργου του αλλά και για τη γενικότερη προσφορά του στη μουσική με το βραβείο «Γ. Α. Παπαϊωάννου» με αφορμή τη σύνθεση των «24 Ελληνικών Χορών για το Μουσείο Μπενάκη». Έχει λάβει επίσης το Αργυρό μετάλλιο της πόλης της Ρόδου και το Πανδωδεκανησιακό βραβείο «Βαλσάμη».
Ιστορικά και Σύγχρονα 2 Απριλίου 2023 Αμφιθέατρο Ιωάννης Δεσποτόπουλος Ωδείο Αθηνών Κύκλος «Συμφωνικές βραδιές» Μάθετε περισσότερα Share
Το μεγαλύτερο και σημαντικότερο ιδιωτικό μουσικό αρχείο στην Ελλάδα, το Αρχείο του Στάθη Αρφάνη, δωρίζεται από τον ίδιο στο Ωδείο Αθηνών. Με αφορμή την δωρεά αυτή το Ωδείο Αθηνών πραγματοποιεί... περισσότερα >
Πάθη & Μνήμες 10 Απριλίου 2023, 20:30 Αμφιθέατρο Ιωάννης Δεσποτόπουλος Ωδείο Αθηνών Κύκλος «Συμφωνικές βραδιές» Μάθετε περισσότερα Share
© 2016-2020 ΩΔΕΙΟN ΑΘΗΝΩΝ - All rights reserved | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | Mindcrafted by Scicada.eu