Σειρά συναυλιών Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών «Ιστορικά και Σύγχρονα», Κυριακή 2 Απριλίου

Ιστορικά και Σύγχρονα 

2 Απριλίου 2023

Αμφιθέατρο Ιωάννης Δεσποτόπουλος

Ωδείο Αθηνών

Κύκλος «Συμφωνικές βραδιές»

 

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζεται ο κύκλος «Συμφωνικές βραδιές», η σειρά συναυλιών Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών στο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δεσποτόπουλος», τη νέα αίθουσα συναυλιών του Ωδείου Αθηνών. 

Η συναυλία με τίτλο «Ιστορικά και Σύγχρονα» είναι η τέταρτη του κύκλου «Συμφωνικές βραδιές», που δίνεται στο πλαίσιο της συνεργασίας της Φιλαρμόνιας με το Ωδείο Αθηνών. Συνεργασία που εγκαινιάστηκε στα τέλη του 2022 και ήδη έγινε ένα σημαντικός θεσμός στα μουσικά πράγματα της Πρωτεύουσας. 

Η συναυλία πραγματοποιείται την Κυριακή, 2 Απριλίου, και περιλαμβάνει σύγχρονες δημιουργίες όσο και συνθέσεις από το ιστορικό παρελθόν της Ελληνικής έντεχνης μουσικής. Στο πόντιουμ θα ανέβει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Φιλαρμόνιας, διακεκριμένος και διεθνούς φήμης αρχιμουσικός, Βύρων Φιδετζής, ο οποίος θα παρουσιάσει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα με σπάνιες συνθέσεις Ελλήνων δημιουργών.

Η μελέτη, η καλλιτεχνική ερμηνεία και η προβολή του έργου των Ελλήνων συνθετών είναι ο κύριος καταστατικός στόχος της Φιλαρμόνιας από την ίδρυσή της και ο παράγων εκείνος που την κάνει να ξεχωρίζει από της άλλες ελληνικές ορχήστρες. Η Φιλαρμόνια και οι άνθρωποί της πιστεύουν ότι το έργο των δημιουργών της πατρίδας μας δεν ακούγεται και δεν προβάλλεται όσο συχνά του αξίζει. 

Τα έργα της συναυλίας θα ηχογραφηθούν στο στούντιο της ορχήστρας και θα εκδοθούν στη σειρά δίσκων ακτίνας της Φιλάρμόνιας, που αριθμεί ήδη τρείς δίσκους και ετοιμάζει άλλους πέντε. 

Στο επίκεντρο του προγράμματος βρίσκεται το «Κοντσέρτο Γκρόσο» για βιολί, βιόλα και ορχήστρα εγχόρδων του σύγχρονου Έλληνα συνθέτη και Διευθυντή των Μουσικών Σχολών του Ωδείου Αθηνών, Φίλιππου Τσαλαχούρη, που παίζεται σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση. Το ρόλο τους σολίστ αναλαμβάνουν τα διακεκριμένα μέλη της Φιλαρμόνιας, Κωνσταντίνος Λούστας, βιολί, και Αντώνης Μανιάς, βιόλα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης ένα έργο του Βορειοελλαδίτη συνθέτη και εκ των ιδρυτών της Εθνικής Σχολής, Αιμίλιου Ριάδη, με τίτλο «Ο Ρικές με το Τσουλούφι, Μικρή Σουίτα», καθώς και τη σύνθετη «Ενώ χιονίζει…» του ευαίσθητου και λυρικού Μυκονιάτη δημιουργού, Γεωργίου Αξιώτη, πατέρα της πολύ γνωστής συγραφέως, Μέλπως Αξιώτη.

Το πρωτότυπο πρόγραμμα της συναυλίας θα ολοκληρωθεί με συμφωνικά έργα του σπουδαίου Κεφαλλονίτη συνθέτη Διονυσίου Λαυράγκα, εκ των πρωτοπόρων τόσο της Εθνικής Σχολής όσο και του Ελληνικού Μελοδράματος. Σε δύο από αυτά, γραμμένα για άρπα, βιολί, βιολοντσέλο και έγχορδα, εξέχοντες ρόλους έχουν οι κορυφαίοι της ορχήστρας Γιαρεσλάβ Τόκαρεβ, βιολί, και Ρενάτο Ρίπο, βιολοντσέλο, καθώς και η εξαιρετική αρπίστρια, συνεργάτιδα της Φιλαρμόνιας, Λίλια Εσίποβα

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα της συναυλίας:

  • Αιμίλιος Ριάδης, Ο Ρικές με το τσουλούφι, μικρή σουίτα
  • Φίλιππος Τσαλαχούρης, Κοντσέρτο γκρόσο για βιολί, βιόλα και έγχορδα
  • Γεώργιος Αξιώτης, Ενώ χιονίζει…
  • Διονύσιος Λαυράγκας, Δύο λυρικά intermezzi για άρπα και έγχοδα
  • Διονύσιος Λαυράγκας, Μικρή Σουίτα για έγχορδα
  • Διονύσιος Λαυράγκας, Εισαγωγή και φούγκα επί Ελληνικών θεμάτων
  • Διονύσιος Λαυράγκας, Ρομανέσκα

 

Σολίστ: Κωνσταντίνος Λούστας, βιολί, Αντώνης Μανιάς, βιόλα

Μουσική διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής

Κυριακή, 2 Απριλίου 2023, 20:30
“Αμφιθέατρο Ιωάννης Δεσποτόπουλος”, ​​​​​​​Ωδείο Αθηνών (Βασ. Γεωργίου B΄ 17-19, Αθήνα 106 75 – είσοδος από την οδό Ρηγίλλης)

 

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (διακεκριμένη), 10 ευρώ (γενική είσοδος), 8 ευρώ (φοιτητές, πολύτεκνοι, ΑμεΑ κλπ.)

Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/music/istorika-sygxrona-filarmonia-orxistra-athinon/

 

Share to:

Comments are closed.

© 2016-2020 ΩΔΕΙΟN ΑΘΗΝΩΝ - All rights reserved | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | Mindcrafted by Scicada.eu