Συναυλία Μουσικής Δωματίου, Β. Αθανασίου, Έ. Φιλίππου, Μ. Ευστρατιάδη | 29.4.23

Σάββατο, 29 Απριλίου 2023

Ώρα 20:00

Αίθουσα Άρης Γαρουφαλής

 

Η Βανέσσα Αθανασίου, η Έλλη Φιλίππου και η Μαρία Ευστρατιάδη ενώνουν τις δυνάμεις τους για μία ξεχωριστή συναυλία μουσικής δωματίου με έργα L.v. Beethoven, Cl. Debussy και Σ. Ραχμάνινοφ για τρίο με βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο.

 

Γενική Είσοδος 12€

Μειωμένο εισιτήριο 6€

Προπώληση

Η Βανέσσα Αθανασίου ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές της στο Ωδείο Βορείου Ελλάδος από όπου πήρε το δίπλωμα βιολιού το 1996 με βαθμό “Άριστα παμψηφεί”. Συνέχισε τις σπουδές της στη Μουσική Ακαδημία ‘’Ηanns Eisler” του Βερολίνου και στην Κρατική Μουσική Ακαδημία της Σόφιας (Bachelor of Music in Performance). Το 2003 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Royal Northern College of Music ως υπότροφος του κολεγίου (Master of Music in Performance). Με το Athanasiou Quartet πραγματοποίησε εμφανίσεις στα φεστιβάλ Mendelssohn και Schubert στην Αγγλία. Έχει εμφανιστεί επανειλλημένα στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε συναυλίες μουσικής δωματίου και ως μέλος ορχηστρικών συνόλων υπό τη διεύθυνση κορυφαίων μαέστρων.  Από το 2003 έως το 2010, ήταν τακτικός συνεργάτης στην Καμέρατα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, την Ορχήστρα των Χρωμάτων και τη Sinfonietta. Υπήρξε μέλος  της ορχήστρας Κρήτης και του Ensemble Modern Orchestra της Φρανκφούρτης. Από το 2017 συνεργάζεται με την Ορχήστρα Φιλαρμόνια, την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και είναι μέλος της Camerata Europaea. Ασχολείται ενεργά με την ιστορική ερμηνεία και μετρά συνεργασίες με κορυφαία σύνολα, όπως το ιταλικό σύνολο Il pomo d’ Oro. Τον Ιούλιο του 2017 έπαιξε ως σολίστ με την ορχήστρα του Cambridge Early Music Festival στο ομώνυμο φεστιβάλ στην Αγγλία. Πέρα από την καλλιτεχνική της δράση ως πολιτιστική διαχειρίστρια δραστηριοποιείται στη διοργάνωση ποικίλων πολιτιστικών γεγονότων. Το 2007 εμπνεύστηκε και ίδρυσε το θερινό φεστιβάλ Μουσική Εβδομάδα Λευκάδας, του οποίου έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση εδώ και 16 έτη και αναπτύσσει συνεργασίες με σημαντικούς καλλιτέχνες και ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ.  

 

Η Έλλη Φιλίππου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Ξεκίνησε βιολοντσέλο στο Ωδείο Αθηνών από όπου αποφοίτησε το 2005 με Άριστα και Α’ βραβείο παμψηφεί. Συνέχισε τις σπουδές της στο Kονσερβατόριο της Βιέννης (Konservatorium der Stadt Wien) στις τάξεις των Andreas Lindenbaum και Robert Nagy. Ακολούθησαν οι σπουδές της στο Κονσερβατόριο της Καρινθίας (Αυστρία- Kärtner Landeskonservatorium) στην τάξη του Milos Mlejnik από όπου αποφοίτησε το 2010 με Αριστα παμψηφεί.  

Έχει λάβει μέρος σε πολλά διεθνή φεστιβάλ μουσικής δωματίου όπως π.χ. στα Wiener Festwochen, Bebersee festival Berlin, Bayreuther Osterfestival. Έχει συμπράξει με σύνολα διεθνούς φήμης όπως Klangforum Wien, Krenek Ensemble, Ö.G.N.M., όπως επίσης και με τις ορχήστρες Sinfonierta Baden, Academia Ars Musicae, Kärtner Sinfonieorchester, ορχήστρα της ΕΡΤ, “Ορχήστρα των Χρωμάτων”. Το 2008 και 2009 ήταν εξάρχουσα στη διεθνή ορχήστρα νέων της Γερμανίας (IJOA) και το 2010 αντίστοιχα στην SFK Symphony Orchestra.  

Επίσης σεμινάρια μουσικής δωματίου με τους : Shostakovitsch Trio, Szymanovsky Quartett, Artemis Quartett. Έχει επίσης πάρει μέρος σε σεμινάρια σύγχρονης μουσικής με το Ensemble Modern της Φρανκφούρτης.  

Παράλληλα με τις σπουδές της στο βιολοντσέλο ίδρυσε στην Αυστρία το piano trio “Echos” με το οποίο ολοκλήρωσαν τον πρώτο κύκλο σπουδών Μουσικής Δωματίου με Άριστα παμψηφεί. Με το τρίο αυτό απέσπασαν ειδικό βραβείο στο διαγωνισμό Johannes Brahms Wettbewerb. Συμμετείχαν σε πολυάριθμα φεστιβάλ μουσικής δωματίου π.χ. Kultursommer St.Paul, διεθνές φεστιβάλ μουσικής δωματίου της Σαντορίνης, και εμφανίστηκαν σε συναυλίες με ζωντανή αναμετάδοση από την αυστριακή ραδιοφωνία (ORF) σε πόλεις της Αυστρίας, Ιταλίας και Σλοβενίας.  

Η Έλλη Φιλίππου είναι από το 2012 καθηγήτρια βιολοντσέλου στο Ωδείο Αθηνών και μόνιμο μέλος της ορχήστρας Αthens Αcademica.  

 

Η Μαρία Ευστρατιάδη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών, απ όπου πήρε το δίπλωμά της με Άριστα, πρώτο βραβείο και ειδική διάκριση από την τάξη της Αλίκης Βατικιώτη. Επίσης βραβεύτηκε ως το καλύτερο δίπλωμα τη χρονιάς από τον Ελληνικό Μουσικό Κύκλο. Συνέχισε τις σπουδές της στην « Hochschule für Musik, Theater und Medien» στο Ανόβερο της Γερμανίας, από όπου αποφοίτησε επίσης με άριστα και διάκριση, από την τάξη του David Wilde. Έχει πτυχία Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας. 

Έχει συμμετάσχει ενεργά σε σεμινάρια των F. Gevers, Konstantin και Julia Ganev, Antoni  Besses, Martino Tirimo στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

  Έχει εμφανιστεί σε ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία και Ουγγαρία. Έχει ηχογραφήσει για την ελληνική, γερμανική και ουγγρική ραδιοφωνία. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Ελληνική Ορχήστρα Νέων,  την Ορχήστρα Ακαντέμικα Αθηνών, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και το κουαρτέτο εγχόρδων «Αέναον». 

  Η δισκογραφία της περιλαμβάνει έργα  J.S. Bach, W.A. Mozart, J.Brahms και Γ.Ιωαννίδη. Οι ηχογραφήσεις της με τις σονάτες για πιάνο και δύο κοντσέρτα για πιάνο και ορχήστρα (Κ271, Κ453) με την Ορχήστρα Δωματίου της Μουσικής Εταιρίας Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Ιωαννίδη, βραβεύτηκε  από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών. 

  Η Μαρία Ευστρατιάδη διδάσκει σε σεμινάρια για σπουδαστές και νέους καλλιτέχνες, έχει χρηματίσει μέλος επιτροπής σε ελληνικούς, παγκύπριους και διεθνείς διαγωνισμούς (Διαγωνισμός Φίλωνας, Διεθνής Διαγωνισμός Bösendorfer στη Σόφια). Είναι  έφορος της Σχολής του Πιάνου στο Ωδείο Αθηνών και Επικεφαλής  Τμήματος του Κολλεγίου Μουσικής του Ωδείου Αθηνών.  

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ludwig van Beethoven, Τρίο σε ντο ελάσσονα, έργο 1 αρ. 3

Claude Debussy, Τρίο με πιάνο σε Σολ μείζονα, L. 5 

Σεργκέι Ραχμάνινοφ, Ελεγειακό τρίο σε Σολ ελάσσονα, TN ii/34

Share to:

Comments are closed.

© 2016-2020 ΩΔΕΙΟN ΑΘΗΝΩΝ - All rights reserved | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | Mindcrafted by Scicada.eu