Συναυλία Μουσικής Δωματίου με έργα του συνθέτη Κωνσταντίνου Στυλιανού | 8.5.2023

Δευτέρα 8 Μαΐου 2023
Ώρα 20:00
Αίθουσα Άρης Γαρουφαλής 

Μια ξεχωριστή συναυλία με έργα του γνωστού Κύπριου συνθέτη Κωνσταντίνου Στυλιανού παρουσιάζονται από τους καταξιωμένους ερμηνευτές Ηλία Σδούκο (βιόλα), Ουρανία Μενελάου (πιάνο) και Μαρία-Ηλιάνα Κατσούρη (φωνή) στο Ωδείο Αθηνών. 

 

Γενική είσοδος 12€
Μειωμένο εισιτήριο 6€
Προπώληση:

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ συναυλίας με έργα Κ. Στυλιανού 

Σονάτα για βιόλα και πιάνο αρ. 1

Α)“Τα μάτια σου” β) “Τα όνειρα και ο Άδωνις”, (Ποίηση: Ντίνα Κατσούρη), για φωνή, βιόλα και πιάνο 

Σονάτα για βιόλα και πιάνο αρ. 2

Ιφιγένεια εν αμύνει  (Ποίηση: Βασίλης Κουμής), για φωνή, βιόλα και πιάνο 

Ο Ηλίας Σδούκος, ελληνοτσεχικής καταγωγής ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στην τάξη του Ι. Τζουμάνη στο Ωδείο Αθηνών (βιολί) και συνέχισε στις τάξεις των: Ι. Χ. Κάρτερ (βιόλα) και Ι. Βατικιώτη (βιόλα) στο Ελληνικό Ωδείο, όπου πήρε δίπλωμα βιόλας το 1997  με άριστα παμψηφεί και βραβείο. Συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία του Ιδρύματος ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΩΝΑΣΗΣ στη Γερμανική Μουσική Ακαδημία του ESSEN (FOLKWANG UNI DER KUNSTE), όπου αποφοίτησε τον Ιούνιο του 2000 με βαθμό «1» στην τάξη του Sven Arne Tepl. Έχει εμφανιστεί στη Γερμανία, Ισλανδία, Αυστραλία, Νίγηρα, Μπουρκίνα-Φάσο, Μάλι, Τουρκία, Κύπρο, Ελλάδα, Νότιο Κορέα, Τσεχία. Ξεχωρίζουν: (Sinfonia Concertante του W. A. Mozart με την Ορχήστρα Δωματίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, “Climax under control” της Μ. Χ. Κριθαρά – παραγγελία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Trauermusic του Ρ. Hindemith, Concerto για βιόλα και ορχήστρα του Bela Bartok – Mέγαρο Μουσικής Αθηνών, Concerto για βιόλα και ορχήστρα του Κ. Στυλιανού – παραγγελία της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου), έργα γραμμένα για την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών από διακεκριμένους σύγχρονους συνθέτες. Για τις εμφανίσεις του αυτές έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές. Από το 2001 κατέχει τη θέση του Α΄ κορυφαίου στην ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Είναι καθηγητής βιόλας στο “Ωδείο Αθηνών” και στο “Ορφείο Ωδείο”.

Η Ουρανία Μενελάου γεννήθηκε στην Λευκωσία. Το 1996 αποφοίτησε απο το Κονσερβατόριο της Πράγας και συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήµιο του Καρόλου στο τµήµα της Μουσικολογίας απο όπου πήρε το δίπλωµα Master in Fine Arts. Το 2003 παίρνει υποτροφία και θέση βοηθού καθηγητή στο Πανεπιστήµιο της Ιowa στην Αµερική. Εκεί παρακολουθεί µαθήµατα πιάνου µε τον Uriel Tsachor και το 2006 παίρνει το µεταπτυχιακό της δίπλωµα. Έχει δώσει συναυλίες σαν σολίστ και σαν µέλος συνόλων µουσικής δωµατίου. Κατέχει τον τίτλο Laureat de l’ Academie de Lausanne και είναι σύχνα προσκεκληµένη σε φεστιβάλ µουσικής στήν Αµερική, όπου συνεργάζεται µε µουσικούς διεθνούς φήµης όπως Peter Zazofsky, Doriot Anthony Dwyer, Terry King, Annette-Barbara Vogel και άλλους. Η Ουρανία έχει παρουσιαστή σε συναυλίες στην Κύπρο, Ελλάδα, Γερµανία, Αυστρία, Τσεχία, Νορβηγία, Ισλανδία και σε διάφορα κράτη της Αµερικής. Έχει κάνει ηχογραφήσεις για το Ραδιοφωνικό Ίδρυµα Κύπρου, το Εθνικό Ράδιο Ισλανδίας, το KNPR στο Las Vegas και το Český Rozhlas Τσεχίας. Η Ουρανία Μενελάου από το 2007 διδάσκει στο Νew York University in Prague και συνεργαζεται µε τους Road Scholars.

 

Η Μαρία Ηλιάνα Κατσούρα, δραματική σοπράνο γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βόλο. Σπούδασε στο Ελληνικό Ωδείο, βιολί (τάξη Π. Σακελλαρίδη), βιόλα (τάξη Γ. Βατικιώτη) και αργότερα μονωδία (τάξη Π. Ράπτη). Μετά το Δίπλωμά της συνέχισε τις σπουδές της με τους Κ. Πασχάλη, Γ. Ζερβάνο, G. Pisarenko και A. Stella. Γι’ αυτές τις μουσικές σπουδές της, και κατόπιν διαγωνισμών, είχε την υποστήριξη και αρωγή των Ιδρυμάτων Υποτροφιών «Μαρία Κάλλας» και «Αλέξανδρος Ωνάσης».  

Το 1996 κέρδισε την πρώτη θέση σε διαγωνισμό για ανερχόμενους καλλιτέχνες στην Μόσχα που διοργάνωσε η “Novaya Opera Theater”. Αμέσως ξεκινά συνεργασία με το θέατρο (La Wally, Maria Stuarda) και παράλληλα δίνει συναυλίες και προσωπικά ρεσιτάλ στην Μόσχα αποσπώντας ενθουσιώδεις κριτικές για την φωνή της και τις ερμηνείες της από τον Ρωσικό τύπο. Στο ίδιο διάστημα ηχογραφεί για το Ρωσικό κρατικό ραδιόφωνο με την ορχήστρα του “Bolshoi Theater” και μαέστρο τον Emler. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ξεκινά αμέσως την συνεργασία της με την “Εθνική Λυρική Σκηνή” και μέχρι σήμερα έχει ερμηνεύσει τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στα έργα: Eugene Onegin (Tchaikovsky), Il Trovatore και Nabucco (Verdi), IlTabarro ,Tosca (Puccini), Cavalleria Rusticana. Έχει επίσης τραγουδήσει τις όπερες Der Fliegende Holländer (Wagner) με την συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, την Tosca (Puccini) και τη L’Olimpiade (Vivaldi) για την Όπερα του Βόλου, Sanson et Dalila (C.Saint-Saens) στο Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Έχει συνεργαστεί με την συμφωνική ορχήστρα της ΕΡΤ, με την ορχήστρα Καμμεράτα υπό τον Αλ. Μυράτ στο έργο Il Tramonto του O. Respighi, έργο που ερμήνευσε και στο Παρίσι.  

Συμμετείχε ως σολίστ στην Τελετή Έναρξης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ενόργανης Γυμναστικής. Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει ακόμη έργα μουσικής δωματίου και ορατόρια, στα οποία τραγουδά παρτιτούρες τόσο δραματικής όσο και μέτζο σοπράνο. Δίνει συναυλίες και κοντσέρτα σε Ελλάδα και Ευρώπη (Μόσχα, Ρώμη, Παρίσι, Πράγα). Εμφανίζεται ως σολίστ σε εκδηλώσεις του Ιδρύματος Ωνάση στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και στα σημαντικά Ελληνικά Φεστιβάλ Μουσικής 

Η Μαρία Κατσούρα αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει για την μουσική της εξέλιξη τους αείμνηστους δασκάλους του Βόλου, Περικλή Σακελλαρίδη, Μαίρη Μουρτζοπούλου, Μπάμπη Κεχαίδη και για την μετέπειτα πορεία της τους αρχιμουσικούς A. Cavalaro, Al. Myrat και τους διακεκριμένους Λυρικούς καλλιτέχνες Π. Ράπτη, G. Pisarenko και Ν. Παγούνη.  

Share to:

Comments are closed.

© 2016-2020 ΩΔΕΙΟN ΑΘΗΝΩΝ - All rights reserved | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | Mindcrafted by Scicada.eu