Συναυλία της Ορχήστρας ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΑΜΕΡΑΤΑ

Κυριακή 8 Μαΐου 2022
Aίθουσα «Άρης Γαρουφαλής», Ώρα: 20:00

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ CAMERATA – «ΧΡΟΝΟΣ»

Η Ευρωπαϊκή Καμεράτα (Camerata Europæa, CE) είναι ένας ευρωπαϊκός πολιτιστικός οργανισμός με μουσικά σύνολα στο Βερολίνο (camerata europæa berlin), στο Innsbruck (camerata europæa innsbruck) και στην Αθήνα (camerata europæa athens), η οποία απαρτίζεται από επίλεκτους μουσικούς από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το σχήμα αυτό ιδρύθηκε στη μητρόπολη του Βερολίνου το 2007, ώστε μέσα από την παγκόσμια γλώσσα της μουσικής να συμβάλλει στην πολιτιστική γνωριμία και εγγύτητα των χωρών της Ευρώπης. 

Η CE και το πλούσιο, πολυπολιτισμικό ρεπερτόριό της αντανακλούν τις ιδιαιτερότητες και την πολυμορφία των ευρωπαϊκών χωρών. Οι συναυλίες  εστιάζουν σε έργα Ευρωπαίων συνθετών, τα οποία παρουσιάζονται μέσα από καινοτόμες παραστάσεις σε όλο το ευρωπαϊκό προσκήνιο. Κύρια κριτήρια για την επιλογή των έργων αποτελούν, τόσο η διατήρηση της ποικιλομορφίας της ευρωπαϊκής μουσικής παράδοσης, όσο και η ανάδειξη των νέων τάσεων στη σύγχρονη μουσική. Η CE στοχεύει επίσης στην ανάδειξη νέων ταλαντούχων καλλιτεχνών καθώς και στην παρουσίαση του ευρωπαϊκού πλούτου στο διεθνή χώρο. Οι ζωντανές και πρωτοποριακές παραστάσεις και τα έργα της CE παντρεύουν το παραδοσιακό με το σύγχρονο, το οικείο με το άγνωστο και προσφέρουν μια βαθιά ματιά στους πολιτιστικούς θησαυρούς της Ευρώπης σήμερα.

Η Ευρωπαϊκή Καμεράτα προσκαλεί το κοινό της να ανακαλύψει τον εξαιρετικά ποικιλόμορφο και πολυδιάστατο ευρωπαϊκή πολιτισμό, τιμώντας ταυτόχρονα τα ιδανικά της Αρμονίας και της Ενότητας ως θεμελιώδεις πυλώνες του ευρωπαϊκού πνεύματος.

Στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού προγράμματος 2022 η Ευρωπαϊκή Καμεράτα μέσα από το θέμα «TIME-Χρόνος» δίνει στο κοινό  την ευκαιρία να ανακαλύψει και να βιώσει τη μουσική, την τέχνη και τον πολιτισμό με έναν μοναδικό, πολυδιάστατο τρόπο. Κλασικές και σύγχρονες μορφές ενώνονται με νέες τάσεις και προβληματισμούς συνθέτοντας καινοτόμα προγράμματα. Εμπνευσμένη από το καλειδοσκόπιο των επίκαιρων γεγονότων ανά τον κόσμο, η Ευρωπαϊκή Καμεράτα παρουσιάζει ένα πολιτιστικό πρόγραμμα με θέμα το Χρόνο. Στόχος της CE είναι να δημιουργήσει μια καλλιτεχνική συνάντηση με την ουσία, την αντίληψη και την αίσθηση του χρόνου, που μας αγγίζει όλους βαθιά αλλά και προσωπικά. Ο χρόνος εμπνέει και συνοδεύει τους ανθρώπους για χιλιάδες χρόνια και η κατανόησή του δεν ήταν ποτέ τόσο επιτακτική όπως είναι σήμερα. Ο χρόνος είναι ζωή, αγάπη, γνώση και τέχνη. Είναι μέσα μας και γύρω μας, είναι παντού και πουθενά – ο χρόνος είναι διαχρονικός. Η Ευρωπαϊκή Καμεράτα θα ήθελε να εξερευνήσει μέσα από καινοτόμα καλλιτεχνικά προγράμματα το χρόνο με αφετηρία τα λόγια του Henry van Dyke: «Ο χρόνος είναι πολύ αργός για όσους κάτι περιμένουν, πολύ γρήγορος για όσους φοβούνται, πολύ μακρύς για όσους παραπονιούνται, πολύ σύντομος για όσους γιορτάζουν, αλλά για όσους αγαπούν, ο χρόνος είναι αιωνιότητα».

 

Γενική Είσοδος: 20€
Μειωμένο εισιτήριο: 10€

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Λίνα Τόνια (*1985)

Φως, Ευρωπαϊκός Ύμνος, για έγχορδα και σοπράνο

Σοφία Κυανίδου, σοπράνο, Camerata Europæa 

(Παγκόσμια πρεμιέρα)

 

Astor Piazzolla  (1921-1992)

Οι τέσσερις εποχές για πιάνο Trio

Swantje Asche-Tauscher, βιολί,  Fernando Nina, βιολοντσέλο, 

Αγάπη Τριανταφυλλίδη, πιάνο

 

Alberto Ginastera (1916-1983)

Dansas Argentinas, έργο 2

  1. Danza del viejo boyero
  2. Danza de la moza donosa

III. Danza del gaucho matrero

Αγάπη Τριανταφυλλίδη, πιάνο

 

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

 

Antonio Vivaldi (1678-1741)

Οι τέσσερις εποχές, για σόλο βιολί, έγχορδα και continuo

  1. H Άνοιξη (Ι. Allegro-ΙΙ. Largopianissimosempre-ΙΙΙ. Allegro pastorale)
  2. Το Καλοκαίρι (Ι. Allegro non molto-ΙΙ. Adagiopiano– Presto e forte-ΙΙΙ. Presto)
  3. Το Φθινόπωρο (Ι. Allegro-ΙΙ. Adagio molto-ΙΙΙ. Allegro)
  4. Ο Χειμώνας (Ι. Allegro non molto-ΙΙ. Largo-ΙΙΙ. Allegro)

Γιάννης Γεωργιάδης, βιολί, Camerata Europæa 

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ CAMERATA 

Μαρία Μακράκη, μουσική διεύθυνση

Share to:

Comments are closed.

© 2016-2020 ΩΔΕΙΟN ΑΘΗΝΩΝ - All rights reserved | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | Mindcrafted by Scicada.eu