Συναυλία Collegium Musicum Αθηνών | 16/12

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 20:00
Αίθουσα Άρης Γαρουφαλής

Το μουσικό σύνολο εγχόρδων Collegium Musicum Αθηνών (CMA) που ιδρύθηκε τον Μάιο του 2023 παρουσιάζει την πρώτη του συναυλία ως ensemble in residence στο Ωδείο Αθηνών με έργα  Wolfgang Amadeus Mozart και Felix Mendelssohn Bartholdy.

  • Σολίστ: Μαρία Ευστρατιάδη, πιάνο
  • Μουσική Διεύθυνση: Νίκος Αθηναίος
Εισιτήρια

Γενική Είσοδος: €12  |  Μειωμένο: €6 (Μαθητικά, Φοιτητικά, Νέοι, Άνεργοι, 65+, ΑΜΕΑ)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ

Wolfgang Amadeus Mozart: Divertimento σε ρε μείζονα KV 136

Wolfgang Amadeus Mozart: Κονσέρτο για πιάνο και έγχορδα σε λα μείζονα KV 414
Σολίστ: Μαρία Ευστρατιάδη

Felix Mendelssohn Bartholdy: Συμφωνία για ορχήστρα εγχόρδων αρ. 9, σε ντο ελάσσονα

Μουσική Διεύθυνση: Νίκος Αθηναίος


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ τους συντελεστες

Το Collegium Musicum Αθηνών (CMA) ιδρύθηκε τον Μάιο του 2023 από τον μαέστρο και συνθέτη Νίκο Αθηναίο. Πρόκειται για ένα μουσικό σύνολο εγχόρδων αποτελούμενο στον πυρήνα του από εξέχοντες έμπειρους μουσικούς, οι οποίοι  πλαισιώνονται από νέους, ταλαντούχους μουσικούς, αριστούχους απόφοιτους ελληνικών Ωδείων ή Ανωτάτων Μουσικών Σχολών του εξωτερικού. Ο αριθμός των μουσικών μπορεί να διευρύνεται με τη συμμετοχή προχωρημένων αριστούχων φοιτητών της Ανωτέρας Τάξης του Ωδείου Αθηνών ή και άλλων Ωδείων, αναλόγως των αναγκών των εκτελούμενων έργων. Έτσι συνδυάζεται η πείρα καθιερωμένων μουσικών με την ωρίμανση ταλαντούχων νέων και την εκπαίδευση εκκολαπτόμενων μουσικών στην διεξοδική προετοιμασία και άρτια εκτέλεση απαιτητικών προγραμμάτων του ρεπερτορίου για ορχήστρα εγχόρδων.

Το Collegium Musicum Αθηνών, το οποίο πραγματοποίησε την πρώτη του επίσημη εμφάνιση στο Φεστιβάλ Κύθνου στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου 2023, με τα «Έξι Βρανδεμβούργια Κονσέρτα» του Johann Sebastian Bach, είναι από την φετινή καλλιτεχνική περίοδο «ensemble in residence» στο Ωδείο Αθηνών. Η συναυλία της 16ης Δεκεμβρίου 2023 είναι η πρώτη επίσημη συναυλία του συνόλου στην Αίθουσα Άρης Γαρουφαλής του Ωδείου. Από το νέο έτος θα ξεκινήσει μία νέα σειρά συναυλιών στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με πρώτη εμφάνιση εκεί στις 15 Ιανουαρίου 2024.


 

 

Η Μαρία Ευστρατιάδη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών, απ όπου πήρε το δίπλωμά της με Άριστα, πρώτο βραβείο και ειδική διάκριση από την τάξη της Αλίκης Βατικιώτη.  Επίσης βραβεύτηκε ως το καλύτερο δίπλωμα τη χρονιάς από τον Ελληνικό Μουσικό Κύκλο.

Συνέχισε τις σπουδές της στην « Hochschule für Musik, Theater und Medien» στο Ανόβερο της Γερμανίας, από όπου αποφοίτησε επίσης με άριστα και διάκριση, από την τάξη του David Wilde. Έχει πτυχία Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας. Έχει συμμετάσχει ενεργά σε σεμινάρια των F. Gevers, Konstantin και Julia Ganev, Antoni  Besses, Martino Tirimo στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έχει εμφανιστεί σε ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία και Ουγγαρία. Έχει ηχογραφήσει για την ελληνική, γερμανική και ουγγρική ραδιοφωνία. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Ελληνική Ορχήστρα Νέων,  την Ορχήστρα Ακαντέμικα Αθηνών, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και το κουαρτέτο εγχόρδων «Αέναον».

Η δισκογραφία της περιλαμβάνει έργα  J.S. Bach, W.A. Mozart, J.Brahms και Γ.Ιωαννίδη. Οι ηχογραφήσεις της με τις σονάτες για πιάνο και δύο κοντσέρτα για πιάνο και ορχήστρα (Κ271, Κ453) με την Ορχήστρα Δωματίου της Μουσικής Εταιρίας Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Ιωαννίδη, βραβεύτηκε το 2010 από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών.

Η Μαρία Ευστρατιάδη διδάσκει σε σεμινάρια για σπουδαστές και νέους καλλιτέχνες, έχει χρηματίσει μέλος επιτροπής σε ελληνικούς, παγκύπριους και διεθνείς διαγωνισμούς (Διαγωνισμός Φίλωνας, Διεθνής Διαγωνισμός Bösendorfer στη Σόφια, Διεθνής Διαγωνισμός  “De Bach au Jazz”)

Είναι  έφορος της Σχολής του Πιάνου στο Ωδείο Αθηνών και Επικεφαλής  Τμήματος  του Κολλεγίου Μουσικής του Ωδείου Αθηνών.


 

να

Ο Νίκος Αθηναίος σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών και θεωρητικά της μουσικής και σύνθεση με τους Günther Becker και Γ. Α. Παπαιωάννου. Συνέχισε και ολοκλήρωσε την μουσική του εκπαίδευση στην Ανώτατη Μουσική Σχολή της Κολωνίας και στο Ινστιτούτο Robert Schumann του Ντύσελντορφ, προσθέτοντας στον κύκλο των ενδιαφερόντων του τη διεύθυνση ορχήστρας, προς την οποία στράφηκε πλέον οριστικά μετά το τέλος των σπουδών του. Μετά από μακρόχρονη θητεία και εξέλιξη σε διάφορες σημαντικές γερμανικές όπερες (Φρανκφούρτη, Ντάρμστατ κ.α.) ονομάστηκε το 1990 Γενικός Μουσικός Διευθυντής στη Φρανκφούρτη του Όντερ. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα οδήγησε τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της πόλης αυτής από μέτριο επαρχιακό συγκρότημα σε πρώτο συμφωνικό σύνολο του Βραδεμβούργου και ένα από τα καλύτερα της Γερμανίας. Με αυτή την ορχήστρα, που σήμερα έχει μετονομαστεί σε Βραδεμβούργια Κρατική Ορχήστρα, πραγματοποίησε μία σειρά περιοδειών στη Γερμανία και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, ενώ ηχογράφησε ένα σημαντικό αριθμό διεθνώς αναγνωρισμένων και βραβευμένων cd. Έχει διευθύνει μέχρι σήμερα, ως προσκεκλημένος αρχιμουσικός, μεγάλες ευρωπαϊκές ορχήστρες (μεταξύ άλλων: Philharmonia Orchestra London, Royal Philharmonic Orchestra London, English Chamber Orchestra, Sinfonia Varsovia, Czech National Symphony Orchestra, Sofia Philharmonic Orchestra, Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Βουλγαρίας, Saarländisches Staatsorchester, Ορχήστρα της Όπερας της Φρανκφούρτης, Hamburger Symphoniker, Münchner Symphoniker κ.α.) και έχει εμφανιστεί σε διάφορα Φεστιβάλ και σε μεγάλα μουσικά κέντρα (Βιέννη, Βερολίνο, Μόναχο, Κολωνία, Παρίσι, Άμστερνταμ, Μόσχα, Πράγα, Μαδρίτη κ.λπ.).

Μια μακρόχρονη σχέση συνεργασίας τον συνδέει με τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, ενώ από το 2004 χρονολογείται και η συνεργασία του με την ΕΛΣ, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, την Καμεράτα, την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηνών και την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Από το Μάιο του 2000 μέχρι τον Απρίλιο του 2010 υπήρξε ο πρώτος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το 2012 διορίστηκε Διευθυντής του Ωδείου Αθηνών. Από το 2019 ανέλαβε την Γενική Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Ωδείου, ενώ παράλληλα υπήρξε μέχρι τον Οκτώβριο του 2022 Καλλιτεχνικός Διευθυντής και μαέστρος της Ορχήστρας “Academica” του Ωδείου Αθηνών. Τον Μάϊο του 2023 ίδρυσε το “Collegium Musicum” Αθηνών, του οποίου είναι ταυτόχρονα Καλλιτεχνικός Διευθυντής και Μαέστρος.

 

 

 


 

Share to:

Comments are closed.

© 2016-2020 ΩΔΕΙΟN ΑΘΗΝΩΝ - All rights reserved | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | Mindcrafted by Scicada.eu