ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ (1859 – 1943)

Δείτε εδώ την ανακοίνωση νικητών του διαγωνισμού

Προκήρυξη:

Ίδρυμα “Κωστής Παλαμάς” – Ωδείον Αθηνών

 

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΕΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ

 

Το « Ίδρυμα Κωστή Παλαμά» με την συνεργασία του «Ωδείου Αθηνών» προκηρύσσει διαγωνισμό μελοποίησης ποιήματος ή σειράς ποιημάτων του Κωστή Παλαμά για νέους μουσικούς έως 35 χρόνων στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 160 χρόνια από την γέννηση του Ποιητή (1859-2019).

Με την ευκαιρία αυτή αναφέρεται ότι ο Παλαμάς υπήρξε ο ποιητής με την βαθύτερη αίσθηση της μουσικότητας του στίχου και την αγάπη του για την μουσική. Όταν ρωτήθηκε κάποτε εάν αγαπά την μουσική, απάντησε : είναι ως εάν με ερωτάτε εάν μου αρέσει ο αέρας που αναπνέω. Γι’ αυτό, δεν είναι τυχαίο πως ο Παλαμάς είναι ίσως ο πιο μελοποιημένος από τους ποιητές μας.

Στόχος του «Ιδρύματος Κωστή Παλαμά» και του « Ωδείου Αθηνών» είναι, πέραν της τιμής για προς τον Ποιητή, να δώσουν την ευκαιρία σε νέους μουσικούς να καταθέσουν τον τρόπο της «συνομιλίας» τους μ’ έναν κλασικό πια και γι’ αυτό πάντα νέο ποιητή μας.

 

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των έργων είναι η 15η Σεπτεμβρίου 2019. Στις 9 Νοεμβρίου 2019 θα γίνει η τελική φάση του διαγωνισμού με την ανάδειξη του πρώτου βραβείου το οποίο συνοδεύεται και από χρηματικό έπαθλο 1500€.

Τα μέλη της επιτροπής: Πρόεδρος, Νίκος Αθηναίος διευθυντής του Ωδείου Αθηνών,  συνθέτης, πιανίστας & μαέστρος

Μέλη: Ιωσήφ Παπαδάτος, συνθέτης, πρόεδρος της ΕΕΜ συνθέτης & καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Διονύσης Καψάλης, ποιητής & διευθυντής του ΜΙΕΤ

Ζώρας Γεράσιμος, καθηγητής & μέλος της ΔΕ του Ιδρύματος «Κωστής Παλαμάς»

Τάσης Χριστογιαννόπουλος, βαρύτονος

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

 

Α. Γενικοί όροι

 

 1. Tο Ωδείο Αθηνών με την υποστήριξη του Ιδρύματος “Κωστής Παλαμάς” προκηρύσσουν Διαγωνισμό σύνθεσης στο όνομα του Εθνικού ποιητή με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων από το θάνατό του. Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη του έργου του Κωστή Παλαμά ως αστείρευτη πηγή έμπνευσης στον 21ο αιώνα.

 

 1. Ο Διαγωνισμός είναι ανοιχτός σε έλληνες συνθέτες και έχουν γεννηθεί μετά την 31η Δεκεμβρίου 1984.

 

 1. Ο Διαγωνισμός αφορά στη δημιουργία ενός κύκλου τραγουδιών σε ποίηση Κωστή Παλαμά για φωνή & πιάνο.

 

 1. Ο κύκλος θα πρέπει να αποτελείται από 2 έως 5 τραγούδια βασισμένα σε ποιήματα που ανήκουν στην ίδια ποιητική συλλογή του Παλαμά επιλογής του υποψηφίου π.χ. “Δύο τραγούδια από τους Ίαμβους & Ανάπαιστους”, “Πέντε Τραγούδια από την Πολιτεία και τη Μοναξιά”, “Από τις εκατό φωνές”.

 

 1. Κάθε υποψήφιος δικαιούται να παρουσιάσει ένα μόνον έργο.

 

 1. Η διάρκεια της σύνθεσης που θα υποβληθεί θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 15΄και να μην υπερβαίνει τα 25΄.

 

 1. Οι συνθέσεις που θα υποβληθούν στον Διαγωνισμό θα πρέπει να είναι πρωτότυπες, δηλαδή να μην έχουν εκδοθεί, να μην έχουν εκτελεστεί προηγουμένως σε δημόσια συναυλία, να μην έχουν κυκλοφορήσει σε ηχογράφηση και γενικά να μην έχουν αναμεταδοθεί με οιοδήποτε άλλο μέσο (λ.χ. ραδιόφωνο, τηλεόραση ή άλλο ηλεκτρονικό μέσο), όπως επίσης και να μην έχουν βραβευθεί σε άλλο διαγωνισμό σύνθεσης.

 

 1. Οι υποψηφιότητες θα πρέπει να κατατεθούν  σε έντυπη μορφή στα γραφεία του Ωδείου Αθηνών μέχρι και την 15 Σεπτεμβρίου 2019. Μπορούν επίσης να σταλούν ταχυδρομικά μέχρι την παραπάνω ημερομηνία στη διεύθυνση: Ωδείον Αθηνών, Βασιλέως Γεωργίου Β’ και Ρηγίλλης, 10675 Αθήνα. Ηλεκτρονική υποβολή υποψηφιοτήτων δεν γίνεται δεκτή.

 

Β. Υποβολή υποψηφιοτήτων

 1. Οι φάκελοι των υποψηφιοτήτων θα πρέπει να είναι ανώνυμοι και να περιέχουν τα εξής:
  1. Έναν σφραγισμένο ανώνυμο φάκελο, ο οποίος θα φέρει εξωτερικά μόνο ένα πενταψήφιο κωδικό και ο οποίος θα περιέχει:
   • μια απλή ενυπόγραφη αίτηση συμμετοχής, στην οποία θα βεβαιώνεται ότι ο υποψήφιος αποδέχεται τους όρους του διαγωνισμού όπως αυτοί περιγράφονται στον παρόντα κανονισμό, και θα βεβαιώνει ότι το υποβληθέν έργο είναι πρωτότυπο σύμφωνα με τους όρους του άρθρου 5 του παρόντος Κανονισμού.
   • Ένα βιογραφικό σημείωμα του υποψηφίου συνθέτη και μια φωτογραφία του
   • αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης γέννησης, ταυτότητας ή διαβατηρίου, όπου να εμφαίνεται η ημερομηνία γέννησης του συνθέτη
  2. Ένα δεύτερο σφραγισμένο ανώνυμο φάκελο, ο οποίος θα φέρει εξωτερικά μόνον ένα πενταψήφιο κωδικό, και ο οποίος θα περιέχει τρία εκτυπωμένα αντίγραφα της πλήρους παρτιτούρας. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι, εκτός από τον κωδικό αριθμό, ο οποίος θα πρέπει επίσης να αναγράφεται πάνω στη παρτιτούρα, δεν θα υπάρχουν άλλα αναγνωριστικά στοιχεία που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν την ταυτότητα του συνθέτη. Όσα υλικά φέρουν τέτοια αναγνωριστικά στοιχεία θα απορρίπτονται.

 

 1. Οι υποβληθείσες παρτιτούρες δεν επιστρέφονται.

 

Γ. Διαδικασία του διαγωνισμού

 

 1. Όλες οι εμπρόθεσμα υποβληθείσες υποψηφιότητες θα εξετασθούν από τη Διοίκηση του Ωδείου Αθηνών ως προς την κατ’ αρχήν συμμόρφωσή τους στους όρους του διαγωνισμού. Όσες από τις υποψηφιότητες διαπιστωθεί ότι δεν συμμορφώνονται με τους όρους του Διαγωνισμού όπως αυτοί περιγράφονται στον παρόντα Κανονισμό θα απορριφθούν χωρίς να εξετασθεί το μουσικό τους περιεχόμενο.

 

 1. Όλες οι υποψηφιότητες που θα διαπιστωθεί από τη Διοίκηση του Ωδείου Αθηνών ότι συμμορφώνονται προς τους όρους του παρόντος Κανονισμού του Διαγωνισμού θα υποβληθούν σε Κριτική Επιτροπή αποτελούμενη από άτομα της επιλογής των διοργανωτών και συνδιοργανωτών. Η Κριτική Επιτροπή θα εξετάσει τις υποβληθείσες παρτιτούρες χωρίς να λάβει προηγουμένως γνώση της ταυτότητας των συνθετών, και θα εισηγηθεί προς τη Διοίκηση του Ωδείου Αθηνών την επιλογή έως τριών έργων τα οποία θα συμπεριληφθούν στην τελική φάση του διαγωνισμού.  

 

 1. Τα τρία επιλεγέντα έργα θα συμπεριληφθούν σε δημόσια συναυλία στην αίθουσα “Άρης Γαρουφαλής” του Ωδείου Αθηνών, η οποία θα πραγματοποιηθεί παρουσία της Κριτικής Επιτροπής του Διαγωνισμού στις 9 Νοεμβρίου 2019, ημέρα μνήμης ως επετείου του θανάτου του Παλαμά. Μετά το πέρας της συναυλίας αυτής, η Κριτική Επιτροπή θα επιλέξει το έργο εκείνο που θα λάβει το Βραβείο Σύνθεσης Κωστής Παλαμάς, καθώς και χρηματικό έπαθλο ύψους 1500€. Οι τρεις επιλεγέντες συνθέτες θα λάβουν ηχογράφημα της εκτέλεσης του έργου τους.

 

 1. Η τελική φάση του Διαγωνισμού θα ηχογραφηθεί ή/και μαγνητοσκοπηθεί για λόγους αρχείου και προβολής. Ο Διαγωνισμός μπορεί να αναμεταδοθεί στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό τηλεοπτικά ή ραδιοφωνικά, καθώς και με οιονδήποτε άλλο ηλεκτρονικό μέσο, αποκλειστικά από τους Οργανωτές και Συνδιοργανωτές, και χωρίς καμία επιπλέον απαίτηση εκ μέρους των διαγωνιζομένων.

 

Δ. Λοιποί όροι

 

 1. Σε περίπτωση μη διεξαγωγής του Διαγωνισμού για λόγους ανωτέρας βίας, όλες οι υποψηφιότητες ακυρώνονται αυτομάτως. Η απόφαση αυτή δεν επιδέχεται προσβολή.

 

 1. Οι διαγωνιζόμενοι με την υποβολή της υποψηφιότητάς τους αποδέχονται ανεπιφύλακτα όλους τους όρους του Διαγωνισμού που περιέχονται στον παρόντα Κανονισμό.

 

Share to:

Comments are closed.

© 2016-2020 ΩΔΕΙΟN ΑΘΗΝΩΝ - All rights reserved | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | Mindcrafted by Scicada.eu