Το Αρχείο του Στάθη Αρφάνη στο Ωδείο Αθηνών | 3.4.2023

Το Αρχείο του Στάθη Αρφάνη στο Ωδείο Αθηνών | 3.4.2023

  • Δευτέρα, 3 Απριλίου 2023, 20.00
  • Αίθουσα Άρης Γαρουφαλής, είσοδος ελεύθερη

Το μεγαλύτερο και σημαντικότερο ιδιωτικό μουσικό αρχείο στην Ελλάδα, το Αρχείο του Στάθη Αρφάνη, δωρίζεται από τον ίδιο στο Ωδείο Αθηνών.
Με αφορμή την δωρεά αυτή το Ωδείο Αθηνών πραγματοποιεί ένα αφιέρωμα στο Αρχείο και τον δωρητή του. 

Θα μιλήσουν οι: Κική Μορφονιού, Ιουλία Τρούσα, Γιώργος Μανιάτης, Γιάννης Ευσταθιάδης, Κυριάκος Λουκάκος 

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Χάρης Ξανθουδάκης, Διευθυντής του ΚΕΤΩΑ

Συντονισμός και παρουσίαση του Αρχείου: Στέλλα Κουρμπανά, Έφορος του Αρχείου του Ωδείου Αθηνών.

Το Αρχείο του Στάθη Αρφάνη

Πάνω από 30.000 δίσκοι βινυλίου και γραμμοφώνου, καθώς και κασέτες, VHS και δίσκοι ακτίνας με μοναδικές ηχογραφήσεις Ελλήνων και ξένων ερμηνευτών και συνθετών  αποτελούν τμήμα του πολύτιμου Αρχείου του Στάθη Αρφάνη.

Αυτόγραφα των Verdi, Puccini, Wagner, Liszt, Brahms, Berlioz, Stravinsky, όπως και διεθνούς φήμης τραγουδιστών από τον τον Caruso ώς τον Ζαχαρίου και από την De Hidalgo ώς την Μπάλτσα αποτελούν ένα μικρό μέρος της πλούσιας συλλογής. Ανεκτίμητης αξίας πρωτότυπες φωτογραφίες, εκατοντάδες αρχειακά έγγραφα, σπάνια προγράμματα συναυλιών και αφίσες των αρχών του 20ού αιώνα συνθέτουν μια νέα, άγνωστη, εικόνα για την μουσική ζωή στην Ελλάδα. 

Ο Στάθης Αρφάνης, εκτός από την συγκρότηση της πλουσιότατης συλλογής με έγγραφα, σπάνιες εκδόσεις, περιοδικά και παρτιτούρες, φρόντισε να διασώσει πλήθος αρχείων σημαντικών Ελλήνων τραγουδιστών (όπως των Τ. Ξηρέλλη, Π. Επιτροπάκη, Ο. Λάππα, Μ. Φλερύ, Ζ. Βλαχοπούλου, Ε. Μαγκλιβέρα. Α. Δελένδα, Τζ. Βλάικου), καθώς και πολύτιμες σελίδες της ελληνικής μουσικής από τα πιο απίθανα μέρη.

O Στάθης Αρφάνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Αφού τελείωσε τη Σχολή Μωραΐτη σπούδασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του ΑΠΘ και στο Εθνικό Ωδείο (με τον Λ. Ζώρα). Το ενδιαφέρον του για τη μουσική ξεκίνησε σε ηλικία 10 ετών όταν ένας θείος του τού χάρισε μια συλλογή με 12 δίσκους γραμμοφώνου με Έλληνες και ξένους τραγουδιστές. Έκτοτε άρχισε να ασχολείται με τη συλλογή δίσκων, η οποία σήμερα ανέρχεται στις 30.000. Σε αυτήν περιέχονται, μεταξύ άλλων, σπανιότατα δείγματα της τέχνης Ελλήνων τραγουδιστών της Όπερας που κυκλοφόρησαν τα πρώτα χρόνια της δισκογραφίας, ενώ ορισμένα από αυτά είναι παγκοσμίως μοναδικά. Παράλληλα συγκέντρωσε πλούσια συλλογή προγραμμάτων, αποκομμάτων, βιβλίων και φωτογραφιών σχετικών με το Ελληνικό Μελόδραμα και γενικά την Ελληνική Μουσική. Στο Αρχείο αυτό βασίστηκε, κατά κύριο λόγο, η δισκογραφική έκδοση του ΥΠΠΟ «Ελληνικό Λυρικό Θέατρο-100 χρόνια: 1888-1988». Ο Στάθης Αρφάνης εξέδωσε την βραβευμένη στις ΗΠΑ δισκογραφία του Δημήτρη Μητρόπουλου «The complete discography of D.M.» (Irina S.A. Αθήνα 1990) καθώς και άλλες δισκογραφίες που βρίσκονται υπό έκδοση. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, ενώ μεταξύ άλλων είναι μέλος της «Wilhelm Furtwängler Society» και του «The Maria Callas International Club».


Δείτε την εκπομπή της ΕΡΤ “Παρασκήνιο” του 2007, που αναφέρεται στην ιδιωτική μουσική συλλογή του Στάθη Αρφάνη αναδεικνύοντας πτυχές της ιστορίας του λυρικού μελοδράματος και της συμφωνικής μουσικής με έμφαση σε προπολεμικούς εκπροσώπους του είδους Έλληνες και ξένους. Στη θρυλική αυτή εκπομπή πολιτισμού, δημιούργημα του πρόσφατα εκλιπόντος σκηνοθέτη Λάκη Παπαστάθη και του Τάκη Χατζόπουλου, μιλά ο ίδιος ο συλλέκτης.

Share to:

Comments are closed.

© 2016-2020 ΩΔΕΙΟN ΑΘΗΝΩΝ - All rights reserved | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | Mindcrafted by Scicada.eu