Εκπαιδευτικό – Ερευνητικό Πρόγραμμα Contemporary Music Creation

Το Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας πραγματοποιεί ένα  εκπαιδευτικό – ερευνητικό πρόγραμμα με θέμα: Εκπαίδευση νέων στην ερμηνεία σύγχρονης μουσικής για πνευστά όργανα, στα πλαίσια του οποίου προβλέπεται η δημιουργία μιας μικρής ορχήστρας πνευστών οργάνων αποτελούμενης από 10 παιδιά (ηλικίας από 9 έως 12 ετών). Στην ίδια ορχήστρα θα συμμετέχουν 2 παιδιά ίδιας ηλικίας τα οποία θα εκπαιδευτούν στην χρήση ηλεκτρονικών μέσων αναλογικών (Synthi 100) και ψηφιακών.

Η ορχήστρα θα συγκροτηθεί με σκοπό την εκτέλεση έργων σύγχρονης μουσικής τα οποία θα δημιουργηθούν ειδικά για το συγκεκριμένο πρόγραμμα με ανάθεση σε Έλληνες συνθέτες από το Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας.

Για το ηλεκτρονικό μέρος θα χρησιμοποιηθεί το ιστορικό σύστημα Synthi 100. Το συγκεκριμένο σύστημα κατασκευάστηκε το 1971 και αποκαταστάθηκε πρόσφατα με χρηματοδότηση της Documenta 14. Αυτή την στιγμή υπάρχουν πέντε εν λειτουργία συστήματα Synthi 100  στον κόσμο.

Σκοπός του προγράμματος είναι να δοθεί η ευκαιρία σε νέα παιδιά που ξεκινούν τώρα την μουσική τους διαδρομή να γνωρίσουν ηχητικούς κόσμους τους οποίους δεν έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μέσα από το υπάρχον μουσικό περιβάλλον και να αναπτύξουν ομαδικό πνεύμα.  Στα οφέλη του προγράμματος θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι οι νέοι που θα λάβουν μέρος όντας μέλη φιλαρμονικών θα μεταφέρουν την εμπειρία τους και στα υπόλοιπα παιδιά των φιλαρμονικών. Επίσης η επιτυχία του εγχειρήματος θα οδηγήσει στην επανάληψη του και με άλλες ομάδες οργάνων.

Η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί μια πρωτότυπη και καινοτόμο ιδέα που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.  Στο κάθε παιδί θα δωριστεί το μουσικό του όργανο ή το ηλεκτρονικό μέσο που θα χρησιμοποιηθεί. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει 12 μήνες. Συνθέτης του προγράμματος είναι ο Νίκος Χαριζάνος και υπεύθυνη εκπαιδευτικού η Αγγελική Παππά.

Το έργο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Επίσης το έργο στηρίζει το Ωδείο Αθηνών με το οποίο το Κ.ΣΥ.Μ.Ε έχει ξεκινήσει μια στρατηγική συνεργασία με σκοπό τη συνδυασμένη εκπαιδευτική, καλλιτεχνική και επιστημονική δράση στον ευρύτερο τομέα της σύγχρονης μουσικής, και της συνύπαρξης των τεχνών. καθώς και οι Φιλαρμονικές των Δήμων Μαρκοπούλου και Κρωπίας.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρότασης θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση και συναυλία στην οποία θα εκτελεστούν ζωντανά τα μουσικά έργα που θα δημιουργηθούν κατά την διάρκεια του προγράμματος Οι πρόβες και η τελική συναυλία θα πραγματοποιηθούν στο Ωδείο Αθηνών. Για την τελική συναυλία θα διατεθεί η προσφάτως ανακαινισμένη αίθουσα συναυλιών του Ωδείου Αθηνών “Άρης Γαρουφαλής”.

Φιλοδοξούμε το αποτέλεσμα να γίνει δυνατόν να παρουσιαστεί και σε άλλες εκδηλώσεις σε συνεργασία με άλλους εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς (σχολεία, πανεπιστήμια, ωδεία, φιλαρμονικές) στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η πολυετής παιδαγωγική εμπειρία τόσο του Κ.ΣΥ.Μ.Ε όσο και των άλλων φορέων που συμμετέχουν (Ωδείο Αθηνών και των Φιλαρμονικών) αποτελεί εγγύηση για την επιτυχία του Προγράμματος. Πιστεύουμε ότι τα παιδιά μέσα από την συμμετοχή τους θα αποκτήσουν πολύτιμες εμπειρίες και θα ωφεληθούν τόσο τα ίδια όσο και το μουσικό περιβάλλον τους.

 

Share to:

Comments are closed.

© 2016-2020 ΩΔΕΙΟN ΑΘΗΝΩΝ - All rights reserved | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | Mindcrafted by Scicada.eu