OPEN CALL: Αφιέρωμα στον Γιώργο Απέργη

Μετά το έντονο αποτύπωμα που άφησε το Αφιέρωμα στον Οlivier Messiaen το 2019, η ΣΤΕΓΗ συνεχίζει την ετήσια συνεργασία της με το Ωδείο Αθηνών για ένα αφιέρωμα στο μουσικοθεατρικό σύμπαν του Γιώργου Απέργη.

Ένα open call για δύο διαφορετικές εκδηλώσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο του αφιερώματος, με διαφορετικές προθεσμίες υποβολής. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να διευκρινίζουν για ποια από τις δύο ενδιαφέρονται:

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ÉNUMÉRATIONS* ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΠΕΡΓΗ

Εργαστήριο για το ανέβασμα του έργου Énumérations* του Γιώργου Απέργη από μια ομάδα μουσικών, ηθοποιών και χορευτών (μέχρι 12 άτομα), υπό την καθοδήγηση του συνθέτη Νικόλα Τζώρτζη, ο οποίος μαθήτευσε κοντά στον Απέργη. Oι μουσικοί θα είναι συνθέτες (οι οποίοι θα κληθούν να συνθέσουν ένα μέρος της παράστασης χρησιμοποιώντας υλικό του Απέργη), εκτελεστές οι οποίοι ενδιαφέρονται για το μουσικό θέατρο (όργανα: κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κρουστά και κλαρινέτο) και τραγουδιστές-ριες με υποκριτικές ικανότητες.

Το εργαστήριο αποτελείται από ένα εισαγωγικό ομαδικό μάθημα (5 ώρες), ατομικά μαθήματα που κανονίζονται σύμφωνα με τις διαθεσιμότητες των συμμετεχόντων μέσα στο προβλεπόμενο ωράριο (συνολικά 12 ώρες για τους συνθέτες και 8 ώρες για τους υπόλοιπους συμμετέχοντες) και 60 ώρες προβών για όλη την ομάδα. Η κάθε πρόβα διαρκεί 5 ώρες (10:00-15:00).Ο Γιώργος Απέργης θα είναι προσωπικά παρών σε μία από τις μηνιαίες συναντήσεις και σε όλες τις εκδηλώσεις του αφιερώματος τον Μάρτιο. Οι ημερομηνίες διεξαγωγής του εργαστηρίου είναι 23 Οκτωβρίου 2019 με 26 Μαρτίου 2020.

Οι ενδιαφερόμενοι χρειάζεται να στείλουν βιογραφικό, demo μέχρι 10’ (για τους μουσικούς audio ή video, για τους/τις ηθοποιούς και τους/τις χορευτές-ριες βίντεο), με εκτέλεση δύο έργων, το ένα γραμμένο μετά το 1960 (για τους/τις χορευτές-ριες 2 σύγχρονες χορογραφίες). Οι συνθέτες-ριες χρειάζεται να στείλουν παρτιτούρα δύο έργων τους, κατά προτίμηση μουσικής δωματίου και τουλάχιστον μία ηχογράφηση. Η διάρκεια και των δύο έργων τους μπορεί να είναι μέχρι 15’. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι χρειάζεται επίσης να στείλουν και ένα σύντομο κείμενο στο οποίο θα εξηγούν τους λόγους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο σεμινάριο στα email aperghis.march2020@gmail.com και l.ramou@onassis.org. H επιλογή θα γίνει από τον Γιώργο Απέργη και τον Νικόλα Τζώρτζη.

Tα δίδακτρα είναι 40Ε το μήνα (Οκτώβριο – Μάρτιο) και 25Ε για τους μαθητές του Ωδείου Αθηνών.

H ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ (ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ, ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ). OΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΩΣ ΤΙΣ 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ.

MASTERCLASS ΤΗΣ FRANÇOISE RIVALLAND

Masterclass της Françoise Rivalland, εκτελέστριας κρουστών και συνεργάτιδας του Γιώργου Απέργη πάνω στην ερμηνεία έργων του Απέργη αλλά και έργων μουσικού θεάτρου γενικότερα. Απευθύνεται σε εκτελεστές οργάνων, τραγουδιστές και ηθοποιούς (28/3, 10:00 – 13:00 και 15:00 – 18:00). Οι συμμετέχοντες θα δώσουν συναυλία στις 29/3 στις 20:30.

Ενδεικτική λίστα έργων για παρουσίαση:

Dieter Schnebel: Fingerspräche

Jacques Rebotier: Brèves

Vinko Globokar: Laboratorium

Mauricio Kagel: Répertoire, Pas de cinq

Samuel Beckett: Quad

Georges Aperghis : Le corps à corps (zarb), Retrouvailles (2 κρουστοί), Les 7 crimes de l’amour (σοπράνο, κλαρινέτο, κρουστά), Les guetteurs de sons (3 κρουστοί), Zig Bang (κείμενα με φωνή ομιλίας), Requiem Furtif (βιολί και κρουστά), 5 pièces για κρουστά και βιολοντσέλο, Profils (βιολοντσέλο και zarb ), Quatre pièces fébriles (πιάνο και μαρίμπα), Fidélité (άρπα), Simulacre II (φωνή, κλαρινέτο, μαρίμπα), 280 mesures (κλαρινέτο), Fuzzy trio (βιολί, πιάνο, βιμπράφωνο), Récitations για φωνή, Jactations για φωνή

Οι ενδιαφερόμενοι χρειάζεται να στείλουν ένα βιογραφικό σημείωμα (στα αγγλικά), ένα demo (audio ή video) με ένα ή περισσότερα έργα της αρεσκείας τους (μέχρι 10’) και ένα πιο προσωπικό κείμενο ή βίντεο όπου θα αναφέρουν ενδεικτικά (στα αγγλικά) τα έργα που τους αρέσει να παίζουν, αυτά που θα ήθελαν να παίξουν και σε ποιες συνθήκες (ορχήστρα, σολιστικά, μουσική δωματίου…), τα εξωμουσικά τους ενδιαφέροντα και οτιδήποτε άλλο θεωρούν σχετικό με την περίσταση.

Τα δίδακτρα για τη συμμετοχή στη master class είναι 40Ε (25Ε για τους μαθητές του Ωδείου Αθηνών).

Email αποστολής: aperghis.march2020@gmail.com και l.ramou@onassis.org. Η επιλογή θα γίνει από την Françoise Rivalland.

Για διευκρινίσεις και συμπληρωματικές πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Λορέντα Ράμου, συντονίστρια του αφιερώματος, στο email l.ramou@onassis.org.

*Απαριθμήσεις. Για να αφήσουμε το στίγμα μας, τα ίχνη μας, το αποτύπωμά μας. Ένα έργο που πρωτοπαρουσιάστηκε από το ΑΤΕΜ το 1988 κι έγινε εν συνεχεία ταινία από τον Hugo Santiago, θα δουλευτεί και θα παρουσιαστεί σε πανελλήνια πρεμιέρα από τους/τις συμμετέχοντες του σεμιναρίου.

Για πρώτη φορά, μουσικοθεατρική παράσταση του Γιώργου Απέργη θα «αποδοθεί» στα ελληνικά, στο μέτρο που αυτό θα καταστεί δυνατό. Το κείμενο της παράστασης, μια ακόμα σπουδή πάνω στην γαλλική γλώσσα, θα προσαρμοστεί στην ελληνική φωνητική, σε μια προσπάθεια να κρατηθεί όσο γίνεται ανέπαφο το αφηρημένο «νόημα» του αρχικού κειμένου, αλλά και το ηχητικό περιεχόμενό του. Η επεξεργασία αυτή θα γίνει αποκλειστικά για τις ανάγκες του σεμιναρίου από κοινού από τον Γιώργο Απέργη και τον Νικόλα Τζώρτζη, έτσι ώστε το έργο να είναι πιο εύληπτο για μουσικούς και κοινό.

Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ (ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ, ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ). ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ.

Comments are closed.

© 2016-2020 ΩΔΕΙΟN ΑΘΗΝΩΝ - All rights reserved | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | Mindcrafted by Scicada.eu