Humanitas – Πρόγραμμα Active citizens fund

Το Ωδείο Αθηνών ανάμεσα στους 28 φορείς που επιλέχθηκαν να λάβουν επιχορήγηση από το πρόγραμμα Active citizens fund για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Τι είναι το πρόγραμμα Active citizens fund

Το πρόγραμμα Active citizens fund για την Ελλάδα, ύψους €13,5εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund στην Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.activecitizensfund.gr/to-programma/ti-einai/

Τίτλος Έργου:
Humanitas

ProcessDrama και Processwork

Από σκηνής για τα ανθρώπινα δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ ατόμων εφηβικής ηλικίας

Το έργο υλοποιείται από το Εργαστήρι Θεατρικής Αγωγής της Δραματικής Σχολής Ωδείου Αθηνών σε συνεργασία με το ProcessworkHub

Πληροφορίες: https://www.activecitizensfund.gr/ergo/humanitas-process-drama-kai-processwork-apo-skinis-gia-ta-anthropina-dikaiomata-loatki-atomon-efivikis-ilikias/

Τα ΛΟΑΤΚΙ(1)  άτομα εφηβικής ηλικίας αποτελούν μία ευπαθή ομάδα μέσα στη σχολική κοινότητα και στο ευρύτερο περιβάλλον που ζουν ενώ παράλληλα διανύουν μια άκρως ευαίσθητη ηλικιακή περίοδο. Οι προκλήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπα είναι σημαντικές με αρνητικές επιπτώσεις τόσο για την υγεία τους, όσο και για τη συνοχή της σχολικής κοινότητας και του κοινωνικού συνόλου.

Σκοπός του έργου είναι η προάσπιση των ατόμων εφηβικής ηλικίας που θίγονται λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου, καθώς και η ευαισθητοποίηση του σχολικού/οικογενειακού/κοινωνικού συνόλου που τους περιβάλλει. 

Κύρια δράση του έργου, είναι η θεατρική παράσταση Εκπαιδευτικού Θεάτρου(2) για εφηβικό κοινό που πλαισιώνεται από: Συζήτηση γύρω από το θέμα πριν την παράσταση και αναστοχασμό της εμπειρίας όλων των εμπλεκόμενων στο τέλος. Έτσι ανοίγει ένα ασφαλές πεδίο διερεύνησης που στόχο έχει να εξοικειώσει, να ευαισθητοποιήσει και να εκπαιδεύσει γύρω από ΛΟΑΤΚΙ θέματα. Τρεις παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν για σχολικές τάξεις Λυκείου και τρείς για το ευρύ κοινό. Οι ηθοποιοί της παράστασης, απόφοιτ@ της Δραματικής Σχολής Ωδείου Αθηνών, θα ειδικευτούν στη μεθοδολογία του Εκπαιδευτικού Θεάτρου ειδικά για τις ανάγκες του έργου. Η πορεία του έργου θα κινηματογραφηθεί για την παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ ελεύθερα προσβάσιμου στο διαδίκτυο. 

Το έργο βασίζεται στη συνέργεια του Εκπαιδευτικού Θεάτρου με την ProcessOrientedPsychology(4). Το σύνολο των δράσεων θα σχεδιαστεί και θα υλοποιηθεί από το Ωδείο Αθηνών, στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Θεατρικής Αγωγής  της Δραματικής Σχολής, ενώ το ProcessworkHub θα έχει την επιστημονική ευθύνη για ό,τι αφορά στα ΛΟΑΤΚΙ θέματα και θα υποστηρίξει την κοινοτική δράση και την διαχείριση ομάδας σε κάθε στάδιο του έργου για όσ@ εμπλέκονται.

Το έργο HUMANITAS υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης τον Μουσικό και Δραματικό Σύλλογο ‘Ωδείον Αθηνών – 1871’ και εταίρους ProcessworkHub. Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

————————————————-

 1 Αρκτικόλεξο που προέρχεται από τις λέξεις Λεσβία, Ομοφυλόφιλος, Αμφιφυλόφιλος, Τρανς, Κ: queer, Ιντερσεξ

2 Εκπαιδευτικό Θέατρο/ ProcessDrama: Θεατρική παράσταση η οποία έχει ενσωματωμένες συμμετοχικές δράσεις για  τ@ θεατές/συμμετέχοντες και συμμετέχουσες. Ο/Η ηθοποιός είναι και συντονιστής/συντονίστρια, ο/η θεατής είναι και συμμετέχων/συμμετέχουσα.

3 Cisgender (CIS): Άτομα που νιώθουν οικεία και αυθεντικά στο φύλο που τους δόθηκε κατά την γέννηση

4 ProcessΟrientedPsychology (Processwork): Διεπιστημονική και πολυεπίπεδη προσέγγιση της ανθρώπινης εμπειρίας, με σκοπό την κατάλυση συγκρούσεων και την επίτευξη προσωπικών και κοινωνικών αλλαγών μέσω της ανάπτυξης της επίγνωσης. Οι ρίζες της προσέγγισης εντοπίζονται στην αναλυτική ψυχολογία του C.Jung,στην κβαντική φυσική και στον Ταοϊσμό. Αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970′ από τον κβαντικό φυσικό και γιουγκιανό αναλυτή ArrnoldMindell και τους συνεργάτες του.

 


Πληροφορίες: ktsesmetzi@athensconservatoire.gr, 6984645409

Comments are closed.

© 2016-2020 ΩΔΕΙΟN ΑΘΗΝΩΝ - All rights reserved | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | Mindcrafted by Scicada.eu