Κύκλος εκδηλώσεων για τα 70 χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Σκαλκώτα

Ανανεωμένο Πρόγραμμα

«Ο ΠΟΛΥΠΡΟΣΩΠΟΣ ΝΙΚΟΣ ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ»

Κύκλος εκδηλώσεων και δράσεων για τα 70 χρόνια από τον θάνατο του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη

Το 2019 συμπληρώνονται 70 χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Σκαλκώτα (1904-1949), παλαιού μαθητή του Ωδείου Αθηνών και ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες. Το Ωδείο Αθηνών τιμά τον μεγάλο μουσικό διοργανώνοντας πλήθος δράσεων, στο πλαίσιο του Έτους Σκαλκώτα.

Ο Νίκος Σκαλκώτας και το Ωδείο Αθηνών
Ο Νίκος Σκαλκώτας γεννημένος στην Χαλκίδα και καταγόμενος από μουσική οικογένεια, ξεκίνησε πολύ μικρός μαθήματα βιολιού στην γενέτειρά του, με τον θείο του, ενώ το 1910 η οικογένεια μετακόμισε στην Αθήνα. Το 1914 γράφτηκε στο Ωδείο Αθηνών στην τάξη του βιολονίστα Tony Schulze, αποφοιτώντας το 1920 με χρυσό μετάλλιο Ανδρέα και Ιφιγένειας Συγγρού. Τον επόμενο χρόνο, ο ταλαντούχος βιολονίστας ταξίδεψε, με αβερώφεια υποτροφία του Ωδείου για περαιτέρω σπουδές στο Βερολίνο. Εκεί γράφτηκε στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής (HochschulefürMusik), όπου παρά την εξαιρετική του επίδοση στην ερμηνεία του βιολιού, αποφάσισε να στραφεί προς την σύνθεση, μαθητεύοντας κοντά στους Kurt Weill, Philipp Jarnach και τέλος (από το 1927 έως το 1931) με τον δημιουργό του «Δωδεκαφθογγισμού» Arnold Schönberg. Ο τελευταίος ολοκλήρωσε την «μέθοδο σύνθεσης με δώδεκα αλληλοεξαρτημένους φθόγγους» την εποχή που ο Σκαλκώτας μαθήτευσε κοντά του. Ο Schönberg και οι σημαντικότεροι – όπως τους θεωρούσε ο ίδιος –  μαθητές του – Alban Berg, Anton Webern, αλλά και ο Νίκος Σκαλκώτας αποτέλεσαν την λεγόμενη «Δεύτερη Σχολή της Βιέννης» στη μουσική. Ο Σκαλκώτας έγραψε πολλά δωδεκάφθογγα έργα, ακολουθώντας όμως μια προσωπική γλώσσα όπου τα χαρακτηριστικά του γερμανικού Βορρά συνδέονταν με έντονα στοιχεία του μεσογειακού Νότου και της κυρίαρχης, τότε σε ολόκληρη την Ευρώπη, χορευτικής Jazz.

Το διαθέσιμο υλικό στο Αρχείο του Ωδείου Αθηνών περιλαμβάνει μεγάλο πλούτο τεκμηρίων που σχετίζονται με την μαθητεία του Σκαλκώτα στο Ωδείο (μαθητολόγια, εκθέσεις προόδου, βραβεύσεις) και την προσωπική και επαγγελματική του ζωή (πολυάριθμες επιστολές, προγράμματα συναυλιών και μαρτυρίες τρίτων), χειρόγραφες παρτιτούρες (συμπεριλαμβανομένων ιδιόγραφων Χορών από πρώτες εκτελέσεις καθώς και έργων που θεωρούνταν χαμένων ή αθησαύριστων) και τη μεγάλη συλλογή φωτογραφιών (πρωτότυπων, αδημοσίευτων και ανατύπων).

Οι εκδηλώσεις στο Ωδείο Αθηνών

Το Κέντρο Ερευνών και Τεκμηρίωσης του Ωδείου Αθηνών διοργανώνει κύκλο εκδηλώσεων για να τιμήσει την επέτειο των 70 ετών από τον θάνατο του παλαιού μαθητή του Νίκου Σκαλκώτα (1904-1949) στις 17 και 18 Μαΐου στο Ωδείο Αθηνών.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν: 

Διήμερο συνέδριοτο οποίο θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας, ενώ χάρη στη στήριξη της Ελληνογερμανικής Αγωγής  θα υπάρχει δυνατότητα εξ αποστάσεως παρακολούθησης και συμμετοχής στο συνέδριο μέσω του προγράμματος «Εξ αποστάσεως Μουσική Αγωγή». Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μέσω της πλατφόρμας θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Αρχείου: archives@athensconservatoire.gr έως και την Τετάρτη 15 Μαΐου. 

Παρασκευή 17 και Σάββατο 18 Μαΐου, αίθουσα Άρης Γαρουφαλής“.  

Έκθεση με υλικό από το Αρχείο του Ωδείου Αθηνών και το Αρχείο του Ιδρύματος Χουρμουζίου-Παπαϊωάννου. Φωτογραφίες, παρτιτούρες, αλληλογραφία και αρχειακό υλικό από την μαθητεία του Σκαλκώτα στο Ωδείο Αθηνών θα αναπαραστήσουν έναν πολυπρόσωπο μουσικό δημιουργό. 

Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 17 Μαΐου 2019, 20:30. Διάρκεια Έκθεσης: 17 Μαΐου  30 Ιουνίου 2019.

Παράσταση Χορού εμπνευσμένη από την αλληλογραφία του Νίκου Σκαλκώτα με τίτλο «Σε παρακαλώ τα γράμματά μου μη τα δείχνεις σε κανέναν»,  σε χορογραφία Λίλας Ζαφειροπούλου. Χορεύει η ομάδα «Corporis Miracula». 

Σάββατο 18 Μαΐου, 19:30, αίθουσα Άρης Γαρουφαλής.

Δείτε το συνημμένο πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ

 


 

Share to:

Comments are closed.

© 2016-2020 ΩΔΕΙΟN ΑΘΗΝΩΝ - All rights reserved | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | Mindcrafted by Scicada.eu