Το “In C” του Terry Riley, στο πρόγραμμα “Metamorphosis” του ΚΠΙΣΝ

Το Σάββατο 25 Ιουνίου 2016, στις 8μμ, το Ωδείον Αθηνών παρουσιάζει το μουσικό έργο “In C” του Terry Riley, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Metamorphosis” του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

“Το έργο In C του Terry Riley ερμηνεύει η Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής του Ωδείου Αθηνών, σε επιμέλεια και μουσική διεύθυνση του Νίκου Τσούχλου. Πρόκειται για την εμβληματική σύνθεση του μινιμαλισμού, του 1964, η οποία άλλαξε την πορεία της μουσικής τον 20ό αιώνα, επηρεάζοντας δημιουργούς όπως ο Steve Reich και ο Philip Glass. Ο Riley με την πρωτοποριακή δημιουργία του εισήγαγε μια νέα αντίληψη για τη μουσική φόρμα, βασισμένη σε επαναλαμβανόμενα σχήματα που αλληλοσυνδέονται. Η εκτέλεση των 53 σύντομων μουσικών φράσεων τουIn C μπορεί να πάρει ποικίλα σχήματα, ενώ περιέχει έντονα στοιχεία αυτοσχεδιασμού, καθώς «παίρνει την μπαγκέτα από τον συνθέτη και την περνάει στα χέρια των μουσικών». Μέσα σε ένα παιχνίδι συγχρονικότητας και δεξιοτεχνίας, οι μουσικές φράσεις εκτελούνται σε διαφορετικούς χρόνους, εναρμονίζονται η μία με την άλλη, αναπτύσσοντας ένα μουσικό υφαντό, με σταθερή τονικότητα τη νότα ντο.
Στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος ερμηνεύουν το έργο περίπου είκοσι πέντε μουσικοί, χωρισμένοι σε τέσσερις ομάδες: 1) τοξωτά έγχορδα (βιολί, λύρες, βιολοντσέλο), 2) πνευστά (κλαρινέτο, φλογέρα, νέι, γκάιντα, ζουρνάς), 3) νυκτά έγχορδα (κανονάκι, ούτι, λαούτο, ταμπουράς, σαντούρι) και 4) κρουστά.”
Σημ: Το κείμενο είναι αναπαραγωγή από την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος “Metamorphosis” του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).
Share to:

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2016-2020 ΩΔΕΙΟN ΑΘΗΝΩΝ - All rights reserved | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | Mindcrafted by Scicada.eu