Το Inuksuit στο πρόγραμμα “Metamorphosis” του ΚΠΙΣΝ

Το Σάββατο 25 Ιουνίου 2016, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το μουσικό έργο του John Luther Adams “INUKSUIT” στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Metamorphosis” του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), σε επιμέλεια των βιρτουόζων των κρουστών Douglas Perkins και Δημήτρη Δεσύλλα (εφόρου του Τμήματος Κρουστών του Ωδείου Αθηνών).

“Το Inuksuit του John Luther Adams ενώνει τους ήχους της φύσης με τη μουσική, σε επιμέλεια των βιρτουόζων των κρουστών Douglas Perkins και Δημήτρη Δεσύλλα.
Το Inuksuit, μια σύνθεση-μουσική γέφυρα με το φυσικό περιβάλλον, συνδέει τους ήχους της φύσης με τη μουσική. Ο τίτλος του προέρχεται από την παράδοση των Εσκιμώων και αναφέρεται στις λίθινες κατασκευές που χρησίμευαν για την επικοινωνία και την επιβίωση στο πολικό περιβάλλον. «Κάθε παράσταση του Inuksuit είναι διαφορετική και καθορίζεται από το μέγεθος του συνόλου και τα ειδικά όργανα που χρησιμοποιούνται, από τη μορφολογία και τη βλάστηση του τόπου – ακόμη κι από το κελάηδισμα των πουλιών που ζουν εκεί. Οι μουσικοί είναι διασκορπισμένοι στον χώρο και οι ακροατές είναι ελεύθεροι να ανακαλύψουν ο καθένας ξεχωριστά το δικό του σημείο ακρόασης», εξηγεί ο συνθέτης του έργου. Το αγκάλιασμα του φυσικού κόσμου με τη μουσική και η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των ανθρώπων μέσω του μουσικού βιώματος αποτελούν τον άξονα της δημιουργίας του John Luther Adams, ο οποίος κέρδισε το 2014 το βραβείο Πούλιτζερ για το έργο του Become Ocean και το 2015 το βραβείο Γκράμι για την «Καλύτερη Σύγχρονη Κλασική Σύνθεση».
Στην Αθήνα το πολυσήμαντο αυτό έργο του John Luther Adams θα παρουσιαστεί από 60 Έλληνες περκασιονίστες υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Δεσύλλα, και τη συμμετοχή του σολίστα των κρουστών Douglas Perkins. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ωδείου Αθηνών. Ο Douglas Perkins, ο «βιρτουόζος των κρουστών», σύμφωνα με τους New York Times, φέρνει την εμπειρία του Inuksuit στην Αθήνα, μιας παράστασης για 9 έως 99 κρουστά. Μουσικός δωματίου και σολίστας, ο Perkins έχει κάνει εμφανίσεις σε ετερόκλητους χώρους, όπως το Carnegie Hall, το Lincoln Center, το Millenium Park, η τούνδρα της Αλάσκας, η λίμνη του Central Park κ.ά. Έχει στο ενεργητικό του την πρώτη εκτέλεση σε περίπου εκατό έργα συνθετών όπως οι David Lang, Steve Reich, Paul Lansky, John Luther Adams, Nathan Davis, Larry Polansky, Christian Wolff, Glenn Kotche, Sofia Gubaidulina και Tristan Perich. Παράλληλα είναι μαέστρος, παραγωγός και ιδρυτής του κουαρτέτου κρουστών So Percussion. Η παραγωγή του έργου του Ιάννη Ξενάκη Περσέφασσα στο Central Park Lake και του Inuksuit του John Luther Adams στη Νέα Υόρκη χαρακτηρίστηκαν ως top ten performances το 2010 και το 2011, αντίστοιχα, από τα περιοδικά New Yorker, New York Magazine και Time Out NY. Γεννημένος στην Κέρκυρα, ο Δημήτρης Δεσύλλας έκανε τα πρώτα του μουσικά βήματα σπουδάζοντας κρουστά στην Παλαιά Φιλαρμονική Εταιρεία της Κέρκυρας. Συνέχισε τις σπουδές του στη Σχολή Κρουστών του Ωδείου Αθηνών με καθηγητή τον Νίκο Κορατζίνο και κατόπιν στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέα Υόρκης, όπου συνδέθηκε με μουσικές προσωπικότητες από τον χώρο των κρουστών, όπως οι Roland Kohloff, Ray Des Roche και R. Siegers. Καθοριστική υπήρξε και η επαφή του, σε νεαρή ηλικία, με τον δεξιοτέχνη και δάσκαλο Sylvio Gualda. Στο ρεπερτόριό του περιλαμβάνονται εκτελέσεις και ηχογραφήσεις κλασικών και σύγχρονων συνθετών. Είναι συνεργάτης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της Καμεράτας-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής από το 1992. Έχει ιδρύσει τα σύνολα κρουστών Σείστρο και Τύπανα. Από τον Σεπτέμβριο του 2009 είναι καθηγητής στο Ωδείο Αθηνών.”
 Σημ: Το κείμενο είναι αναπαραγωγή από την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος “Metamorphosis” του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).
Παρακολουθήστε φωτογραφικό υλικό από τις πρόβες της ομάδας, στα επίσημα social media του Ωδείου Αθηνών στο Instagram και στο facebook.


Share to:

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2016-2020 ΩΔΕΙΟN ΑΘΗΝΩΝ - All rights reserved | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | Mindcrafted by Scicada.eu