Η El Sistema στην Αθήνα και στο Ωδείο Αθηνών

Φέτος, από 19 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου, είναι χαρά και τιμή μας να φιλοξενούμε στο Ωδείο Αθηνών τον σπουδαίο μουσικό θεσμό El Sistema.

Συγκεκριμένα, στο φετινό “Sistema Europe Youth Orchestra 2017 Summer Camp που γίνεται στην Αθήνα στο Ωδείο Αθηνών, συναντούνται τα μέλη της Νεανικής Ορχήστρας Sistema Europe (SEYO) με την πολυπολιτισμική χορωδία και ορχήστρα του El Sistema Greece. Η συνάντηση αυτή θα κορυφωθεί με μια μεγάλη συναυλία την 1η Αυγούστου  στο  Ωδείο του Ηρώδου Αττικού, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, οι πρόβες της οποίας γίνονται επίσης στους χώρους του Ωδείου Αθηνών.

Η Νεανική Ορχήστρα Sistema Europe (SEYO) αποτελείται από 343 νεαρούς μουσικούς, ηλικίας 10-26 ετών, και 30 δασκάλους μουσικής από 16 χώρες που εφαρμόζουν ήδη τα προγράμματα της Sistema με στόχο την «κοινωνική ένταξη μέσω της μουσικής». Το El Sistema, ιδρύθηκε πριν από 42 χρόνια στη Βενεζουέλα από τον Dr. José Antonio Abreu, εκπαιδευτικό, μουσικό και ακτιβιστή, ο οποίος είχε ως κοινωνικό πρότυπο τη δομή μιας μουσικής ορχήστρας. Η επιτυχία του προγράμματος, τόσο σε καλλιτεχνικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, είχε ως αποτέλεσμα να απλωθεί σε όλο τον κόσμο και να επηρεάσει γενικότερα την αντίληψη για τη σημασία της μουσικής καλλιέργειας στη διαμόρφωση μιας καλύτερης κοινωνίας. Ένα από τα πολλά φωτεινά παραδείγματα επιτυχίας του θεσμού είναι και ο αρχιμουσικός Gustavo Dudamel.

Στη συναυλία της Τρίτης 1 Αυγούστου, την ορχήστρα Sistema Europe Youth Orchestra  θα διευθύνουν διεθνώς καταξιωμένοι μαέστροι, που συνδέονται με το κίνημα El Sistema: Μπρούνο Κάμπο και Σαμουέλ Μάτους (Γουατεμάλα / Αυστρία / Τουρκία), Ετιέν Αμπελέν (Ελβετία), Χουάν Κάρλος Ματζιοράνι, Φέλιξ Μπρισένιο και Ρον Νταίηβις Άλβαρεζ (Βενεζουέλα, Πορτογαλία, Τουρκία / Σουηδία), Φαίδρα Γιαννέλου (Ελλάδα). Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει έργα των Händel, Beethoven, Brahms και Bizet καθώς και επιλεγμένα κομμάτια ελληνικής και αραβικής παραδοσιακής μουσικής. Επιπλέον, θα παρουσιαστεί σε πρώτη εκτέλεση το έργο «Ταξίδι» του Έλληνα συνθέτη Αλέξανδρου Μαρκέα, το οποίο ο συνθέτης έγραψε ειδικά για την ορχήστρα & τη χορωδία του El Sistema Greece.


[Φωτογραφία:  Angel Ballesteros/El Sistema]

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2016-2020 ΩΔΕΙΟN ΑΘΗΝΩΝ - All rights reserved | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | Mindcrafted by Scicada.eu