Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024, Ώρα 20:00
Αίθουσα Άρης Γαρουφαλής
100 χρόνια μετά την επίσημη παρουσίαση του εμβληματικού “Rhapsody In Blue”, το κουαρτέτο σαξοφώνων S.T.A.B. και οι σολίστ Δημήτρης Μαρίνος και Δημήτρης Τίγκας, θα αποτίσουν φόρο τιμής στον διάσημο Αμερικανό συνθέτη George Gershwin, που επηρέασε καταλυτικά τους συνθέτες του 20ου αιώνα. Ένα πρωτότυπο πρόγραμμα με μεταγραφές για κουαρτέτο σαξοφώνων
που αναπαράγουν τις πιο γνωστές μελωδίες του συνθέτη.
Κουαρτέτο σαξοφώνων S.T.A.B.
Guido De Flaviis | σαξόφωνο σοπράνο
Στάθης Μαυρομμάτης | σαξόφωνο άλτο
Παναγιώτης Σκύφτας | σαξόφωνο τενόρο
Ilia Samsonov | σαξόφωνο βαρύτονο
Συμπράττουν οι σολίστ
Δημήτρης Μαρίνος | πιάνο
Δημήτρης Τίγκας | κοντραμπάσο
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Oh, Lady Be Good!
Four Saxes in Paris (Fantasie sur An American in Paris)
Τρία Πρελούδια
Rhapsody in Blue
Liza
Cuban Ouverture
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Το κουαρτέτο σαξοφώνων S.T.A.B. σχηματίστηκε στην Αθήνα το 2012. To σχήμα έχει δώσει συναυλίες στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στο καλοκαιρινό φεστιβάλ Ρεθύμνου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Μουσείο Ακρόπολης, στο Μουσικό Φεστιβάλ Πατρών και στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.
Το ρεπερτόριό τους συμπεριλαμβάνει κλασσική μουσική του 20ου αιώνα, μπαρόκ, διασκευές για τον κινηματογράφο, σύγχρονη μουσική, τζαζ, τανγκό, καθώς και πρωτότυπες συνθέσεις αποκλειστικά για το κουαρτέτο. Έμφαση δίδεται στο σύγχρονο ρεπερτόριο, το οποίο έχει σταθεί αφορμή να συνεργαστούν με αξιόλογους έλληνες συνθέτες, όπως είναι ο Γιώργος Κουμεντάκης. Tο σύνολο αποτελείται από εξέχοντες σολίστες που ο καθένας έχει να επιδείξει σπουδαία καριέρα.
Ο σαξοφωνίστας Guido De Flaviis γεννήθηκε στην Ιταλία. Σπούδασε στο Μιλάνο και το Άμστερνταμ. Ως σολίστ συνεργάζεται με την Ορχήστρα της Αγίας Καικιλίας στη Ρώμη, τη Ορχήστρα της Σκάλας του Μιλάνο, την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονικης, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ,την Καμεράτα – Αrmonia Atenea, κ.ά. Έχει ηχογραφήσει για την Warner Classics. Το ρεπερτοριο του εκτείνεται απο την προκλασσικη μεχρι τη νέα μουσική. Ειναι μέλος των Artefacts ensemble, Τέτττιξ,Ventus ensemble και Medea electronique. Συμμετείχε σε παραγωγές του γαλλικού καναλιού Arte.Συμπράττει σταθερά με την Ομάδα μουσικού θεάτρου Ραφή στο Φεστιβαλ Αθηνών, την Εναλλακτική σκηνή και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Eρμήνευσε επι σκηνής τα σολιστικά μέρη του σαξοφώνου στην όπερα Η Φόνισσα του Γιώργου Κουμεντάκη για την Εθνική Λυρική Σκηνή (2014, 2015, 2021), που πρόβληθηκε στο Mezzo.Διδάσκει στο Δημοτικό Ωδείο Ηρακλείου.
Ο Στάθης Μαυρομμάτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974, σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Σαξόφωνο στο Ωδείο “Φ. Νάκας” με τον Ε. Κιοσόγλου και στο London College of Music, Διεύθυνση Μπάντας και Σύνθεση.
Είναι πρώτο σαξόφωνο της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πνευστών του Δήμου Αθηναίων, τακτικός συνεργάτης της ΚΟΑ και καθηγητής στο Απολλώνιο Ωδείο της Αθήνας. Έλληνες και ξένοι συνθέτες του έχουν αφιερώσει έργα που έχει παρουσιάσει σε πρώτες εκτελέσεις σε Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία, ΗΠΑ, Καναδά, Ρωσία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλβανία και Ιταλία. Έχει κυκλοφορήσει τρία CDs με έργα Ελλήνων δημιουργών , το πρώτο με την πιανίστα Χριστίνα Παντελή, το δεύτερο “Three Greek Concertos for Soprano Saxophone and String Orchestra” – με την Συμφωνική Ορχήστρα της Βουλγαρικής Ραδιοφωνίας που τιμήθηκε από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών και το τρίτο “Dancing with Centaurs-Stories for Saxophone” με έργα του Γ. Κοντογιώργου που βραβεύτηκε από την Global Music Awards 2019.
Έχει τιμηθεί με τον τίτλο του “Επίλεκτου Μέλους” της Φιλαρμονικής Εταιρίας “ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ” της Κέρκυρας και με εκείνο του “Yamaha Artist” από τη Yamaha Music Europe.
Είναι Καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας Σαξοφώνων ‘SaxAthlon Orchestra’ και από το 2015 Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Μουσικών Σαξοφώνου Ελλάδος.
Ο Παναγιώτης Σκύφτας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του στην τάξη πιάνου της Φανής Καραγιάννη με την οποία και ολοκλήρωσε το 2010 τις σπουδές του αποκτώντας Δίπλωμα Πιάνου. Κατέχει Πτυχία Αρμονίας και Αντίστιξης στην τάξη του Γιάννη Γράμψα, καθώς και Πτυχίο Φυγής στην τάξη του Βασίλη Κίτσου. Από το 2008 σπούδασε σαξόφωνο στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με τον Δρ. Αθανάσιο Ζέρβα. Το 2015, ως υπότροφος των ιδρυμάτων Fulbright Foundation και Sinquefield Charitable Foundation, παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο σαξόφωνο με τον Dr. Leo C. Saguiguit στο University of Columbia – School of Music, στο Μισούρι των ΗΠΑ, από όπου και αποφοίτησε τον Μάιο του 2017. Σήμερα εργάζεται ως μουσικός εκπαιδευτικός στη δημόσια εκπαίδευση.
Ο ΙIia Samsonov γεννήθηκε στην Ουκρανία το 1991. Σπούδασε σαξόφωνο στη Μουσική Σχόλη της πόλης Ντονιέτσκ. Από το 2014 ήταν στην τάξη σαξοφώνου του Θεόδωρου Κερκέζου στο ωδείο Φίλιππος Νάκας, όπου πήρε το δίπλωμα με άριστα το 2018 . Το 2016 πήρε πρώτο βραβείο της Ε’κατηγορίας στο πανελλήνιο διαγωνισμό σαξοφώνου στην Λάρισα.
Είναι μέλος του STAB Saxophone Quartet από το 2012 . Έχει συνεργαστεί με την Συμφωνική ορχήστρα ΕΡΤ , Καμεράτα , Jeju Philarmonic Orchestra (Jeju, Korea).
//
Ο Δημήτρης Μαρίνος είναι απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Μεταπτυχιακό στη Διοικητική των Επιχειρήσεων με Διεθνή Προσανατολισμό – MBA International), του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (BSc), της Βασιλικής Ακαδημίας Μουσικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Master of Arts) και διπλωματούχος απόφοιτος της Σχολής Πιάνου του Ωδείου Αθηνών.
Έχει την τιμή να τελεί χρέη Διοικητικού Διευθυντή του Μουσικού & Δραματικού Συλλόγου «Ωδείον Αθηνών – 1871», Διευθυντή του Athens Conservatoire College of Music και να διδάσκει στη Σχολή Πιάνου του Ωδείου Αθηνών. Επίσης, είναι μέλος της ομάδας εργασίας συντονιστών διεθνών σχέσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Association Européenne des Conservatoires, Académies de Musique et Musikhochschulen (AEC) ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα ζητήματα ανώτερης και ανώτατης μουσικής εκπαίδευσης σε διεθνές επίπεδο έχοντας ως μέλη 300 φορείς μουσικής εκπαίδευσης από 57 χώρες. Επιπροσθέτως, είναι μέλος της ομάδας αξιολογητών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού MusiQuE ο οποίος ελέγχει και εξελίσσει την ποιότητα των ανώτερων – ανώτατων σπουδών στα μουσικά ιδρύματα της Ευρώπης, είναι υπεύθυνος του Δικτύου Ελλήνων Αποφοίτων της Βασιλικής Ακαδημίας Μουσικής του Λονδίνου και είναι τακτικό μέλος του Ventus Ensemble.
To 2023 ήταν μεταξύ των επτά φιναλίστ παγκοσμίως στην κατηγορία “Culture & Creativity Award” των βραβείων “Study UK Alumni Awards” ως μοναδικός εκπρόσωπος της Ελλάδας και ως ένας εκ των τριών της Ευρώπης.
//
Ο Δημήτρης Τίγκας γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε κοντραμπάσσο στην Ελλάδα και
violone (ιστορικό κοντραμπάσσο) στο Concervatorium van Amsterdam. Είναι απόφοιτος του Τμηματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Από το 2010 ζει στην Αθήνα όπου και συμμετέσχει σε πλήθος συναυλιών και παραστάσεων με
συμφωνικές ορχήστρες και σύνολα μουσικής δωματίου αλλά και μουσική για το θέατρο.