Η GITIS στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών

Αυτό τον Απρίλιο (17/4-2/5), η Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών φιλοξενεί τους σπουδαστές σκηνοθέτες και σκηνογράφους/ενδυματολόγους της περίφημης GITIS (Ρωσικής Ακαδημίας Θεατρικής Τέχνης) σε συνέχεια της συνεργασίας των δύο ιδρυμάτων που ξεκίνησε στη Μόσχα το 2015. Η ομάδα της GITIS θα συνεργαστεί με την ομάδα δευτεροετών σπουδαστών ηθοποιών της Δραματικής Σχολής πάνω στην Ηλέκτρα του Ευριπίδη και η κοινή εργασία θα καταλήξει σε μια παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο Ζωγράφου* την Κυριακή, 30 Απριλίου.

Η παραμονή τους στην Αθήνα θα περιλαμβάνει επίσης παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων, περιηγήσεις σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και τις σύγχρονες γειτονιές της Αθήνας, και εκδρομές. Εξαιρετική ευκαιρία γι’ αυτούς αποτελεί και η παρουσία της documenta 14 στο Ωδείο Αθηνών και σ’ όλη την πόλη.

Ακολουθήστε το Ωδείο Αθηνών στο instagram και το hashtag #GITISinAthens για φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψη της GITIS στην Αθήνα και την πορεία της συνεργασίας.

(* Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Ζωγράφου για την υποστήριξή του)

UPDATE: Δείτε το φωτογραφικό οδοιπορικό της συνεργασίας, στο facebook εδώ. 

Ένα σύντομο ιστορικό της συνεργασίας.

Η GITIS είναι η σπουδαιότερη σχολή υποκριτικής και σκηνοθεσίας στην Ευρώπη. Πολλοί δάσκαλοι της Δραματικής Σχολής έχουν σπουδάσει εκεί, ενώ η GITIS είναι συχνά ο επόμενος σταθμός των αποφοίτων της σχολής. Ο δ/ντης της Δραματικής Σχολής Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, τους επισκέφθηκε, παρακολούθησε τις μεθόδους τους και το 2015 ξεκίνησε μια επίσημη συνεργασία μεταξύ των σχολών. Κοινή πεποίθηση είναι ότι η ανταλλαγή μεταξύ των δύο σχολών μπορεί ν’ αποβεί εξαιρετικά δημιουργική δεδομένου ότι στη Ρωσία γεννήθηκε η σύγχρονη μεθοδολογία της υποκριτικής, ενώ η Ελλάδα φέρει την κληρονομιά του αρχαίου δράματος.

Πρώτη επίσκεψη:

Τον Απρίλιο του 2016, ομάδα σπουδαστών της Δραματικής Σχολής προσκλήθηκε από τη GITIS να συμμετάσχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Δραματικών Σχολών Stanislavski – Beginning. Στη συγκεκριμένη διοργάνωση οι συμμετέχοντες από δραματικές σχολές της Αγίας Πετρούπολης, του Αικατερίνμπουργκ και της Μπάνια Λούκα μεταξύ άλλων, είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν δείγματα της δουλειάς τους, να συμπράξουν σε παρουσιάσεις άλλων σχολών, και να δουλέψουν από κοινού πάνω σε σύγχρονες μεθόδους υποκριτικής. Οι σπουδαστές της Δραματικής παρουσίασαν μια σπουδή πάνω στον Οιδίποδα Τύραννο υπό την καθοδήγηση του καθηγητή τους Αργύρη Ξάφη.  Η δουλειά αυτή οδήγησε σε παράσταση που ανέβηκε τον περασμένο Ιούνιο στο Ωδείο Αθηνών και παρουσιάστηκε ξανά τον Μάρτιο του 2017 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από την Ομάδα Boi.

Δεύτερη επίσκεψη:

Η επόμενη συνάντηση πραγματοποιήθηκε και πάλι στη Μόσχα τον Σεπτέμβριο του 2016 μεταξύ των δευτεροετών σπουδαστών των δύο σχολών. Αντικείμενο αυτή τη φορά ήταν Οι Εύθυμες Κυράδες του Ουίνδσορ του Σαίξπηρ. Υπεύθυνος καθηγητής για την ομάδα σπουδαστών της Δραματικής Σχολής ήταν ο Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, ενώ από πλευράς GITIS, για την ομάδα ηθοποιών/σκηνοθετών ο Γιεβγκένι Καμενκόβιτς και σκηνογράφων/ενδυματολόγων ο Ντμίτρι Κρίμοφ.  Οι ηθοποιοί σπουδαστές χωρίστηκαν σε ομάδες, η καθεμία υπό την καθοδήγηση ενός σπουδαστή σκηνοθέτη και σε συνεργασία με ένα σπουδαστή του τμήματος σκηνογραφίας/ ενδυματολογίας. Μετά από δύο εβδομάδες παρουσίασαν το αποτέλεσμα των δοκιμών, εργαστηρίων και έρευνας στο κοινό και τους υπεύθυνους καθηγητές.

Διαβάστε εδώ το χρονικό της επίσκεψης. https://goo.gl/oB4tz8


 

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2016-2020 ΩΔΕΙΟN ΑΘΗΝΩΝ - All rights reserved | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | Mindcrafted by Scicada.eu