ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΣΧΟΛΕΣ ΩΔΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Στο Ωδείον Αθηνών συνυπάρχουν κάτω από την ίδια στέγη οι τρείς βασικές κατευθύνσεις των Παραστατικών Τεχνών, στα πρότυπα των αντίστοιχων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων διεθνώς. Οι κατευθύνσεις αυτές διδάσκονται σε αντίστοιχες διακριτές Σχολές και είναι οι εξής:

 • ΜΟΥΣΙΚΗ
  Μουσικές Σχολές Ωδείου Αθηνών, Διευθυντής: Φίλιππος Τσαλαχούρης
 • ΘΕΑΤΡΟ
  Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Ωδείου Αθηνών, Διευθυντής: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης
 • ΧΟΡΟΣ
  Ερασιτεχνική Σχολή Χορού και Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού του Ωδείου Αθηνών, Διευθύντρια: Λίλα Ζαφειροπούλου

Eπίσης, Ειδικά Προγράμματα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών αντικειμένων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

Το Ωδείον Αθηνών παρέχει διαφορετικά προγράμματα σπουδών που προσαρμόζονται στις ανάγκες κι απαιτήσεις του κάθε σπουδαστή και διαχωρίζονται στις παρακάτω κατηγορίες:

Ο σπουδαστής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει όποιο ειδικό ή ομαδικό μάθημα επιθυμεί, είτε ακόμα και συνδυασμό τους, χωρίς κανένα περιορισμό στον αριθμό των μαθημάτων και τη διάρκεια φοίτησης κατά το σχολικό έτος.

Η εγγραφή στο Πρόγραμμα Ελευθέρων Σπουδών μπορεί να γίνει οποιαδήποτε χρονική στιγμή κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Η μοναδική υποχρέωση του σπουδαστή είναι η τακτική παρακολούθηση των μαθημάτων.

Να σημειωθεί ότι ο σπουδαστής έχει το δικαιώμα να μεταπηδήσει από τις Ελεύθερες Σπουδές στο Πρόγραμμα Πλήρους Φοίτησης κάθε Οκτώβριο μόνο κατόπιν κατατακτήριων εξετάσεων.

Υπογραμμίζεται ότι η παρακολούθηση του Προγράμματος Ελευθέρων Σπουδών ΔΕΝ οδηγεί στη λήψη αναγνωρισμένου Πτυχίου ή Διπλώματος από το κράτος. Υπάρχει μόνο η δυνατότητα λήψης πιστοποιητικού φοίτησης.

Το Πρόγραμμα Πλήρους Φοίτησης του Ωδείου Αθηνών αποτελεί το μοναδικό ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών κλασικής μουσικής της χώρας μας σύμφωνα με τα πρότυπα, τους κανονισμούς και τις διατάξεις του Υπουργείου Πολιτισμού και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο σπουδαστής εισέρχεται κατόπιν εισαγωγικών – κατατακτήριων εξετάσεων οι οποίες γίνονται στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Ο σπουδαστής κατατάσσεται στο επίπεδο που του αντιστοιχεί και πλέον ακολουθεί τα μαθήματα που του αναλογούν (ειδικά και υποχρεωτικά) σύμφωνα με τον κανονισμό σπουδών του Ωδείου Αθηνών.

Ο σπουδαστής έχει ως υποχρέωση:

 • τη συνεχή και ανελλιπή παρακολούθηση των μαθημάτων
 • την εμφάνιση σε συναυλία τουλάχιστον μία φορά ανά σχολικό έτος
 • την εμφάνιση στις ετήσιες εξετάσεις

Να σημειωθεί ότι το Πρόγραμμα Πλήρους Φοίτησης δίνει το δικαίωμα στους σπουδαστές, ολοκληρώνοντας τον κύκλο σπουδών που αντιστοιχεί στο ειδικό τους μάθημα, να αποφοιτήσουν από το Ωδείο Αθηνών λαμβάνοντας αναγνωρισμένο Πτυχίο ή Δίπλωμα από το κράτος.

Εκτός από τα μαθήματα που είναι υποχρεωτικά για τους σπουδαστές του Προγράμματος Πλήρους Φοίτησης, υπάρχει η δυνατότητα επιλογής επιπρόσθετων μαθημάτων από το Πρόγραμμα Ελευθέρων Σπουδών.

Σημαντικό ρόλο στη μουσική εκπαίδευση και καλλιτεχνική ανελίξη των νέων μουσικών παίζει το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Ωδείου Αθηνών.

Προσφέρεται για όλα τα όργανα και τη μονωδία, δίνοντας στους Πτυχιούχους – Διπλωματούχους μουσικούς τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν εντατικά μαθήματα στον τομέα ενδιαφέροντός τους.

Πέρα από τα παραπάνω εκπαιδευτικά προγράμματα, το Ωδείον Αθηνών διοργανώνει και φιλοξενεί διάφορες καλλιτεχνικές δραστηριότητες που απευθύνονται σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικούς, φιλόμουσους και γενικότερα σε ένα ευρύ φάσμα κοινού.

Οι δραστηριότητες αυτές περιλαμβάνουν Σεμινάρια, Διαλέξεις, Διαγωνισμούς, Συναυλίες, Παρουσιάσεις, Εικαστικά κ.ά.

ΕΓΓΡΑΦΕΣ

Οι εγγραφές ξεκινούν τον Σεπτέμβριο κάθε έτους ενώ σπουδαστές που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια μπορούν να κάνουν αίτηση για υποτροφίες, όπως για παράδειγμα να ενταχθούν στο πρόγραμμα των “Μικρών Μουσικών”.

 


 

© 2016-2020 ΩΔΕΙΟN ΑΘΗΝΩΝ - All rights reserved | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | Mindcrafted by Scicada.eu