ΑΝΩΤΕΡΗ ΣΧΟΛΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Η φοίτηση στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Ωδείου Αθηνών είναι τετραετής και οι σπουδαστές γίνονται δεκτοί με ετήσιες εισαγωγικές εξετάσεις. Κάθε έτος, μέσα από διαδοχικούς κύκλους, επιλέγονται μέχρι 20 σπουδαστές.

Το πρώτο έτος της φοίτησης θεωρείται προπαρασκευαστικό. Κατά το τέταρτο έτος φοίτησης, οι σπουδαστές αφιερώνονται σχεδόν αποκλειστικά σε δοκιμές για παραστάσεις που προετοιμάζονται υπό την καθοδήγηση επαγγελματιών σκηνοθετών (καθηγητές της Σχολής και εξωτερικοί συνεργάτες). Όλες οι παραστάσεις παρουσιάζονται στο κοινό.

BLACK BOX / WHITE CUBE
Το πλήρως ανακαινισμένο Black Box/White Cube θέατρο της Σχολής διαθέτει εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας με βιντεοπροβολή, ήχο dolby surround, μικρόφωνα, αναλογικούς, ψηφιακούς και ρομποτικούς προβολείς.

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσικού και Δραματικού Συλλόγου «Ωδείον Αθηνών – 1871»  για σπουδαστές που πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια, δέχεται γραπτές αιτήσεις για υποτροφίες ή μειωμένα δίδακτρα.

Οι αιτήσεις και τα επισυναπτόμενα δικαιολογητικά κατατίθενται στον Διευθυντή της Δραματικής Σχολής από την 1η Σεπτεμβρίου έως τις 30 Ιουνίου. Η ειδική επιτροπή που ορίζεται από τον Διευθυντή της Δραματικής Σχολής εξετάζει τις αιτήσεις και αποφασίζει για την χορήγηση όλων των υποτροφιών του επόμενου ακαδημαϊκού έτους.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ & ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ
Στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών διδάσκουν οι εξής:

ΑΝΩΤΕΡΗ ΣΧΟΛΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΩΔΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΑΓΩΓΗ ΛΟΓΟΥ Ρηνιώ Κυριαζή, Αθηνά Τρέβλια
ΔΡΑΜΑΤΟΛΟΓΙΑ Κωνσταντίνα Ζηροπούλου
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ Αντώνης Βολανάκης
ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ Τζωρτζίνα Κακουδάκη
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ Άγγελος Φραντζής
ΚΙΝΗΣΗ Amalia Benett, Camilo Bentancor, Άλκηστις Πολυχρόνη, Χριστίνα Σουγιουλτζή, Λία Χαμηλοθώρη
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Αντώνης Γαλέος
ΣΚΗΝΙΚΗ ΠΑΛΗ/ΞΙΦΑΣΚΙΑ Θάνος Δερμάτης
ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ Μαρία Αιγινίτου, Θοδωρής Αμπαζής, Βασίλης Ανδρέου, Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, Ιώ Βουλγαράκη, Δημήτρης Γεωργιάδης, Βίκυ Γεωργιάδου, Στεφανία Γουλιώτη, Γιώργος Ζαμπουλάκης, Θανάσης Ζερίτης , Ακύλλας Καραζήσης, Ηλίας Κουνέλας, Γιώργος Κουτλής, Γρηγόρης Λιακόπουλος, Μαρία Μενεγάκη, Αργύρης Ξάφης, Σοφία Πάσχου, Μαριλένα Ρασιδάκη, Μαρία Σαββίδου, Ελεάνα Τσίχλη, Σοφία Χιλλ
ΦΩΝΗ Γιώργος Σαμαρτζής
ΦΩΝΗ ΟΜΑΔΙΚΟ Henri Kergomard
ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ Χαράλαμπος Γωγιός

Οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών  έχουν την ευκαιρία να διευρύνουν τους ορίζοντές τους μέσα από εκπαιδευτικές ανταλλαγές που πραγματοποιούνται με τα ακόλουθα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

World Theatre Education Alliance
Το 2018 η Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών έγινε το 14ο μέλος του Διεθνούς Οργανισμού World Theatre Education Alliance που, με έδρα το Πεκίνο, διοργανώνει ένα διαγωνιστικό φεστιβάλ στο οποίο συμμετέχουν κορυφαίες σχολές από όλο τον κόσμο.

Tenda Summer School
Κάθε καλοκαίρι από το 2018 οι μαθητές μας συμμετέχουν στο Tenda Summer School, ένα διεθνές εργαστήριο αφιερωμένο στην Commedia dell’Arte για νέους ηθοποιούς. Δύο από τους μαθητές μας λαμβάνουν την Διεθνή Υποτροφία TSS κάθε χρόνο και καλούνται να συμμετάσχουν δωρεάν.

Ινστιτούτο Παραστατικών Τεχνών του Λίβερπουλ (LIPA)
Η συνεργασία με το Ινστιτούτο Παραστατικών Τεχνών του Λίβερπουλ (LIPA) έχει δημιουργήσει πολλά κοινά εργαστήρια, ερευνητικά έργα και παραστάσεις από το 2014 στον τομέα του Εφαρμοσμένου Δράματος. Το τελευταίο μας εργαστήριο με ασυνόδευτους ανηλίκους από το HomeProject ήταν η πρώτη φορά που αυτή η συνεργασία είχε μια πρακτική εφαρμογή σε μια συγκεκριμένη ομάδα ατόμων σε ανάγκη και ήταν μια πολύτιμη εμπειρία για τους μαθητές και των δύο σχολείων.

Η Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών συμμετέχει επίσης στα ακόλουθα επιχορηγούμενα προγράμματα:

Ρωσική Ακαδημία Θεατρικής Τέχνης (GITIS)
Με τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής έχουν την ευκαιρία να συνεργάζονται με συναδέλφους της Ρωσικής Ακαδημίας που ειδικεύονται στη σκηνοθεσία και τη σκηνογραφία.  Οι συναντήσεις των ομάδων πραγματοποιούνται στη Μόσχα και την Αθήνα εναλλάξ. Παράλληλα, επισκέπτες καθηγητές από τη GITIS παραδίδουν μαθήματα στη Δραματική Σχολή στην Αθήνα.

EEA Grants
Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Active Citizens Fund, το Εργαστήρι Θεατρικής Αγωγής και η ομάδα του Processwork HuB υλοποιούν από φέτος διετές εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό Έργο για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τίτλο Humanitas: Process Drama and Processwork – Staging Human Rights of LGBTQI Youth.

 

Με την απόλυτη πεποίθηση πως η ουσιαστική σπουδή του θεάτρου προκύπτει μόνο μέσα από την ίδια την πράξη, οι σπουδαστές εκθέτουν τη δουλειά τους με ποικίλους τρόπους (ανεβάσματα ολόκληρων έργων, συναυλίες, καμπαρέ, βραδιές χορού, παραστάσεις δρόμου, κινηματογραφικές ταινίες) σε συνεργασία με σημαντικά πολιτιστικά ιδρύματα της χώρας και ξεχωριστούς χώρους τέχνης.

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 2015-2019

Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση 2012-2013

 • Bengal Tiger at the Baghdad Zoo, Lidless, Venus in Fur, Belongings σε πρώτη πανελλήνια και σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη
 • Στρίγγλος Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ήμελλου
 • Ανύπαρκτη πολιτεία σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση
 • Bach at Leipzig, The Amish Project και Tribes σε πρώτη πανελλήνια και σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη
 • Λεόντιος και Λένα, Βάκχες σε σκηνοθεσία Αργύρη Ξάφη
 • Βυ_σιν_κηπ_ς σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή

Στο Μουσείο Μπενάκη 2013

Στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη 2010

 • Λοκαντιέρα (σκην. Δημήτρης Ήμελλος)
 • Cripple of Inishmaan, Knowledge and the Girl, Clean House (σκην. Κ. Αρβανιτάκης)
 • Τρεις αδελφές (σκην. Θοδωρής Αμπαζής)

Στο Ωδείο Αθηνών

Κάποιες από τις παραστάσεις που παρουσιάστηκαν στο διάστημα 2007-2019:

 • Σκηνές από έναν γάμο, Ι. Μπέργκμαν (σκην. Ι. Βουλγαράκη/ Δ. Γεωργιάδης)
 • Νέκυια, Ομήρου (σκην. Θ. Παπακωνσταντίνου)
 • Η μυστική ερωτική ζωή της Οφηλίας, Stephen Berkoff (σκην. Κ. Αρβανιτάκης)
 • Κάτω από το Γαλατόδασος , Dylan Thomas (σκην. Β. Γεωργιάδου)
 • Hamletmachine, Heiner Müller (σκην. Γ. Ζαμπουλάκης)
 • Ο Μισάνθρωπος, Μολιέρου (σκην. Β. Γεωργιάδου)
 • Το Ονειρόδραμα του Α. Στριντμπεργκ (σκην. Γ. Χουβαρδάς)
 • Μήδεια, Ευριπίδη (σκην. Μ. Σαββίδου, Α. Τρουπάκης)
 • Βάτραχοι, Αριστοφάνη – Ο Kyklos Ensemble συναντά το θέατρο, παρουσίαση των χορικών του έργου σε μουσική Γιάννη Χρήστου (διδασκαλία Φ. Τσαλαχούρης)
 • Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν, Μ. Μπρεχτ (σκην. Β. Ανδρέου)
 • Αναζητώντας το χαμένο χρόνο, Μαρσέλ Προυστ (σκην. Κ. Αρβανιτάκης)

Στο θέατρο της Δραματικής Σχολής παρουσιάστηκαν σε πανελλήνια πρώτη τα έργα:  Buried Child, Enron, Stockholm, Burnt by the Sun, Jerusalem, Polygraph, Something that Thumps, Calico, Dying for It, Doubt, August-Osage County, και The Little Dog Laughed.

Στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Προβολή έξι ταινιών μικρού μήκους που κινηματογραφήθηκαν σε συνεργασία των τελειόφοιτων σπουδαστών της Σχολής με τους σκηνοθέτες: Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο, Χάρη Βαφειάδη, Αλέξανδρο Βούλγαρη, Δημήτρη Κοτσέλη, Βαρδή Μαρινάκη και Νίκο Πάστρα (2015)

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Νύχτες Πρεμιέρας»

Συμμετοχή των τελειόφοιτων σπουδαστών με έξι ταινίες μικρού μήκους, τις οποίες σκηνοθέτησαν οι Ελίνα Ψύκου, Γιώργος Φουρτούνη, Ζακλίν Λέντζου, Δημήτρης Κανελλόπουλος, Ρηνιώ Δραγασάκη, Αρασέλη Λαιμού. (2016)

Φεστιβάλ Καννών

Σπουδαστές της σχολής συμμετείχαν στην ταινία μικρού μήκους Copa-Loca του σκηνοθέτη Χρήστου Μασσαλά, που πήρε μέρος στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών του Φεστιβάλ Καννών 2017.

Ζombie live act @ The Walking Dead Art event

Tον Μάρτιο 2018 η Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών συνεργάστηκε με τη Fox Networks Group για την δημιουργία ενός performance για τα εγκαίνια της καλλιτεχνικής έκθεσης με τίτλο The Walking Dead Art event. Για το σκοπό αυτό, οι σπουδαστές όλων των ετών της σχολής με την σκηνοθετική καθοδήγηση των Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη και Γιώργου Ζαμπουλάκη, παρουσίασαν ένα live zombie act, στον Πολυχώρο Ω2 του Ωδείου Αθηνών, τον χώρο που φιλοξένησε την εκδήλωση.

 

Το Θερινό Τμήμα Μαθημάτων προσφέρει την ευκαιρία σε όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τον τρόπο δουλειάς, τη φιλοσοφία και τους διακεκριμένους καθηγητές της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών λίγο πριν τις εισαγωγικές εξετάσεις. Οι συμμετέχοντες, υποψήφιοι σπουδαστές, έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν εργαστήρια υποκριτικής, αυτοσχεδιασμού, φωνής, κίνησης, θεωρίας του θεάτρου και να εξοικειωθούν με όλα όσα συνιστούν την εμπειρία της σπουδής στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Θα αποκομίσουν εργαλεία, γνώσεις και ερεθίσματα που τους βοηθούν να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους σε οποιαδήποτε συνθήκη: τόσο στις εισαγωγικές εξετάσεις στις οποίες σκοπεύουν να συμμετάσχουν, όσο και στην εκπαιδευτική τους πορεία σε όποια σχολή επιλέξουν.

Το Θερινό Τμήμα αποτελείται από δύο κύκλους μαθηματών, πρωινό και βραδινό και πραγματοποιείται το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Οι καθηγητές Υποκριτικής διαφέρουν σε κάθε Κύκλο. Η έναρξη υποβολής αιτήσεων ανακοινώνεται εδώ κάθε Ιούνιο. Για την κατοχύρωση θέσης απαιτείται η υποβολή αίτησης με την ταυτόχρονη εξόφληση διδάκτρων για κάθε Κύκλο Μαθημάτων. Τηρείται σειρά προτεραιότητας και γίνονται δεκτοί έως 25 συμμετέχοντες σε κάθε κύκλο.

Η Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, διοργανώνει σεμινάρια που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των παραστατικών τεχνών – τα οποία όμως έχουν προσωρινά ανασταλεί λόγω της πανδημίας.

Οι πληροφορίες για το Θερινό Τμήμα Μαθημάτων και τα Σεμινάρια Θεάτρου, αναρτώνται με χρονολογική σειρά εδώ.

Στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών επιδιώκουμε συνειδητά την καλλιέργεια στενών σχέσεων μεταξύ σπουδαστών και καθηγητών. Οι ισχυροί αυτοί δεσμοί συνεχίζονται και μετά το τέλος των σπουδών, παίζοντας καταλυτικό ρόλο στην επαγγελματική πορεία των αποφοίτων.

Όχημα επικοινωνίας και συνεργασίας είναι η Ομάδα Αποφοίτων που εμπλέκεται δημιουργικά και με διάφορους τρόπους στις δραστηριότητες της Σχολής. Ήδη απο τα πρώτα χρόνια της ύπαρξής της, η Ω2 έχει πραγματοποιήσει 14 παραγωγές οι οποίες βραβεύτηκαν και γνώρισαν επιτυχίες και επαγγελματικές διακρίσεις, ενώ μέσω αυτής έχουν προκύψει διακεκριμένες ομάδες όπως η 4Frontal και η τ ρ ι ς.

Δείτε εδώ τους απόφοιτους της Σχολής από το 2007 έως σήμερα. Η λίστα είναι οργανωμένη κατά έτος αποφοίτησης με αλφαβητική σειρά επωνύμου. Για στοιχεία αποφοίτων πριν το 2007επικοινωνήστε με τη Γραμματεία της Σχολής.

Η διαδικασία της υποβολής αιτήσεων για τις Εισαγωγικές Εξετάσεις του έτους 2021-2022 έχει ολοκληρωθεί. Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή.


Η υποβολή αιτήσεων πραγματοποιείται σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι υποψήφιοι που θα προσέλθουν στις εισαγωγικές εξετάσεις πρέπει να έχουν προετοιμάσει έναν μονόλογο, ένα ποίημα και ένα τραγούδι της επιλογής τους. Εάν επιτύχουν στην πρώτη ακρόαση, θα κληθούν να συμμετάσχουν σε ομαδικές ακροάσεις, εργαστήρια, ατομικές συνεντεύξεις καθώς και γραπτές εξετάσεις πάνω στην Ιστορία του Θεάτρου και τη Λογοτεχνία. Η ενημέρωση των υποψηφίων για την πρόοδο της διαδικασίας και την τελική επιλογή ομάδας εισακτέων, γίνεται μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

 

  ΑΙΤΗΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

 

Ενημερωτικά, αυτά είναι τα απαραίτητα έγγραφα  που πρέπει να έχετε διαθέσιμα για την υποβολή της συμμετοχής σας.
Προσοχή: ο τίτλος των συνημμένων εγγράφων οφείλει να είναι με λατινικούς χαρακτήρες και με τη μορφή Επώνυμο τελεία Όνομα τελεία είδος εγγράφου, σύμφωνα με τα παραδείγματα που θα βρείτε στη συνέχεια.

Η ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΕΔΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΥΝΑΨΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ (τύπου διαβατηρίου). Ο τίτλος του συνημμένου εγγράφου πρέπει να είναι της μορφής eponimo.onoma.dsoa

 • Αίτηση ΥΠΠΟΑ (κατεβάστε εδώ)
  Η αίτηση υπογράφεται από τον ενδιαφερόμενο, υπέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης και αναφέρει τα εξής στοιχεία:
 • ονοματεπώνυμο και πατρώνυμο όπως αναγράφονται στην αστυνομική ταυτότητα
 • διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail)
 • διεύθυνση κατοικίας
 • αριθμό τηλεφώνου
 • είδος του τίτλου σπουδών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που κατέχει και επισύναψη του τίτλου. Ο τίτλος του συνημμένου εγγράφου πρέπει να είναι της μορφής eponimo.onoma.yppoa
 • Απολυτήριο Λυκείου του Ν. 1566/85 ή απολυτήριο εξαταξίου Γυμνασίου ή άλλης ισότιμης Σχολής της ημεδαπής ή αλλοδαπής, σε ευκρινές φωτοαντίγραφο. Για τα απολυτήρια που προέρχονται από Σχολές της αλλοδαπής απαιτείται βεβαίωση αντιστοιχίας τους με απολυτήρια Λυκείου της ημεδαπής, η οποία χορηγείται  από τις κατά τόπους Δ/νσεις Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης. Ο τίτλος του συνημμένου εγγράφου πρέπει να είναι της μορφής eponimo.onoma.apolitirio και eponimo.onoma.veveosi (σε περίπτωση απολυτηρίου σχολής της αλλοδαπής)
 • Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, σε ευκρινές φωτοαντίγραφο. Στην περίπτωση που δεν προκύπτει το πατρώνυμο από το διαβατήριο, θα πρέπει να αποδεικνύεται με την υποβολή πρόσθετου επίσημου δικαιολογητικού. Σε περίπτωση που το ονοματεπώνυμο υποψήφιου/ιας αναγράφεται με Λατινικούς χαρακτήρες θα πρέπει να συνυποβάλλεται δικαιολογητικό με την απόδοση του ονοματεπώνυμου στα Ελληνικά (π.χ. εκτύπωση ΑΜΚΑ). Ο τίτλος του συνημμένου εγγράφου πρέπει να είναι της μορφής eponimo.onoma.at
 • Αποδεικτικό πληρωμής εξέταστρων (15 ευρώ) στον δικαιούχο με την επωνυμία ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΚΑΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΩΔΕΙΟΝ ΑΘΗΝΩΝ με αριθμό λογαριασμού ΙΒΑΝ: GR9702601780000810201010110 (Τράπεζα Eurobank). Τα έξοδα συναλλαγής βαρύνουν τον καταθέτη. Ως αιτιολογία συναλλαγής να συμπληρώνεται το όνομα του υποψηφίου. Ο τίτλος του συνημμένου εγγράφου πρέπει να είναι της μορφής eponimo.onoma.fee

 

 


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Γραμματεία Δραματικής Σχολής T: 210 72 23 464 / ώρες: 11:00 – 19:00 | K: 69 84645 409 / ώρες: 11:00 – 18:00 | Ε: pmanolia@athensconservatoire.gr© 2016-2020 ΩΔΕΙΟN ΑΘΗΝΩΝ - All rights reserved | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | Mindcrafted by Scicada.eu