ΧΟΡΟΣ

Η πρώτη απόπειρα για την δημιουργία Σχολής Χορού στο Ωδείο Αθηνών έγινε το 1935 με την ίδρυση της Σχολής Ρυθμικής και με πρώτη υπεύθυνη σπουδών την πρωτοπόρο παιδαγωγό Πολυξένη Ματέυ-Ρουσοπούλου, προσπάθεια που σταμάτησε λίγα χρόνια μετά, στα χρόνια του πολέμου. Η ανασύσταση της σχολής ξεκίνησε από την χορεύτρια, καθηγήτρια χορού και χορογράφο Λίλα Ζαφειροπούλου, την ακαδημαϊκή χρονιά 2011-2012. 

Η ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ ΤΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ άρχισε να λειτουργεί την ακαδημαϊκή χρονιά 2011-2012 για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας και αναγνωρίστηκε από το κράτος το 2015. Πρωταρχικός στόχος του προγράμματος σπουδών της Ερασιτεχνικής Σχολής Χορού, είναι η μελέτη της κίνησης με τρόπο που δίνει την δυνατότητα στα παιδιά να συνειδητοποιήσουν τις πολλαπλές δυνατότητες της σωματικής τους διάπλασης αναπτύσσοντας παράλληλα μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα με υγεία, δημιουργικότητα και χαρά. Το προχωρημένο τμήμα της Ερασιτεχνικής Σχολής λειτουργεί ως Τμήμα Προετοιμασίας υποψηφίων για την Ανώτερη Επαγγελματική Εκπαίδευση Χορού.

Η ΑΝΩΤΕΡΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ ΤΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ιδρύθηκε το 2018 για σπουδαστές με απολυτήριο Λυκείου άνω των 18 ετών (Τμήμα Καθηγητών) και για σπουδαστές με απολυτήριο Γυμνασίου (Τμήμα Χορευτών). Η Σχολή διακρίνεται από μία μοναδική εκπαιδευτική διαδικασία καθώς παρέχει υψηλό επίπεδο σπουδών σε όλους τους τομείς χορού: κλασικό μπαλέτο, σύγχρονα ρεύματα, ιστορικοί χοροί, υποκριτική, ανατομία κ.λπ.

Η διαδικασία αυτή ολοκληρώνεται με τη συνεργασία του διδακτικού προσωπικού που αποτελείται από καθηγητές που έχουν πολυετή εμπειρία στο χορό και διαθέτουν βαθιά και σφαιρική γνώση του αντικειμένου. Οι σπουδές, διάρκειας 3 ετών, οδηγούν στην λήψη του Επαγγελματικού Διπλώματος αναγνωρισμένου από το κράτος, με ειδίκευση στο επάγγελμα του/της Καθηγητού/τριας Χορού για το τμήμα Καθηγητών ή στη λήψη Πτυχίου Χορευτή για το τμήμα Χορευτών.

ΤΟΜΕΑΣ ΧΟΡΟΥ

  • Διευθύντρια: Λίλα Ζαφειροπούλου
  • Εντεταλμένος Σύμβουλος: Δημήτρης Ναλμπάντης
  • Γραμματειακή Υποστήριξη: Ανδριάνα Συγγαρέως 

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ & ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΩΔΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (κατεβάστε το σε αρχείο PDF)

  • ΑΝΩΤΕΡΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ
  • ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ για τα προγράμματα φοίτησης, τα δίδακτρα και τις εγγραφές στις Σχολές Χορού

Επιμελητεία & Γραμματεία
Καθημερινές 10.00 – 20.00,  Σάββατο 10.00 – 15.00

T. 210 7240 673 (εσωτ. 116), 210 7299 294, 698 4645408  |  E. asiggareos@athensconservatoire.gr  |  Ε. ipetropoulou@athensconservatoire.gr

 


 

Οι Σχολές Χορού του Ωδείου Αθηνών έχουν συνεργαστεί με τους ακόλουθους πολιτιστικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

  • Ωδείον Αθηνών: Σχολές Κλασικής Μουσικής, Jazz, Κέντρο Παλαιάς Μουσικής
  • Κέντρο Τεκμηρίωσης και Έρευνας του Ωδείου Αθηνών
  • Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
  • Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
  • Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών
  • Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου
  • Εθνική Λυρική Σκηνή
  • Athens Culture Net
  • Ινστιτούτο Γκαίτε
  • Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
  • Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
  • Κέντρο Μελέτης Χορού I. R. Duncan
  • Φεστιβάλ CineDoc και CineDoc Kids (παραγωγή ΑΝΕΜΟΝ)
  • Disney Greece
  • Σχολή Ελληνογερμανικής Αγωγής

Κάθε χρόνο, οι  σπουδαστές των Σχολών Χορού του Ωδείου Αθηνών δίνουν παραστάσεις σε συνεργασία με τις υπόλοιπες σχολές του Ωδείου Αθηνών αλλά και με εξωτερικούς συνεργάτες/καλλιτέχνες από το χώρο της μουσικής και των εικαστικών. Παράλληλα, η παρουσία του φιλοξενούμενου χορευτικού συνόλου Corporis Miracula Εnsemble αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο εκπαιδευτικής διαδικασίας καθώς και δοκιμασίας των σπουδαστών και αποφοίτων μας, σε πραγματικές συνθήκες παραγωγής χορευτικών παραστάσεων.

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

  • «Ο Πέτρος και ο Λύκος»: Παρουσίαση του μουσικού παραμυθιού από τους μικρούς μαθητές της Ερασιτεχνικής Σχολής Χορού σε χορογραφία της Λίλας Ζαφειροπούλου. Αίθουσα Χορού Ωδείου Αθηνών (2012)
  • « Baroque»: Δημιουργία πρωτότυπης χορογραφίας με μουσική μπαρόκ. Αίθουσα Χορού Ωδείου Αθηνών (2013)
  • «Τα Μελωδόνια»: Πρόσκληση του συνθέτη Γιώργου Κουρουπού για μια νέα χορευτική παραγωγή σε μουσική του Πέτρου Περάκη και χορογραφία της Λίλας Ζαφειροπούλου. Συμμετείχαν ο Σπύρος Σακκάς (τραγούδι) και η Βίκυ Στυλιανού (πιάνο). Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Φίλων της Μουσικής (2014)
  • «Η ιστορία της Παπλωματούς»: Παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο βραβευμένο παραμύθι, όπου τα παιδιά/χορευτές της Ερασιτεχνικής Σχολής Χορού σχεδίασαν τα σκηνικά και τα κοστούμια. Αίθουσα Χορού Ωδείου Αθηνών (2016)
  • «Chanson»: με το Corporis Miracula Ensemble. Διοργάνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού  για τις Ευρωπαϊκές μέρες πολιτιστικής κληρονομιάς.  Περιστύλιο Ωδείου Αθηνών (2016)
  • «Εβδομάδα Bach»: Οι σπουδαστές της Ερασιτεχνικής Σχολής Χορού παρουσίασαν μια νέα χορογραφία της Λίλας Ζαφειροπούλου. Ο Ιγνάτιος Δεδεμάδης (πιάνο) ερμήνευσε την Toccata και Courante από την Παρτίτα αρ. 6 του J.S.Bach. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (2017)
  • «Ο Πέτρος και ο Λύκος»: Παρουσίαση του μουσικού παραμυθιού από τους μικρούς μαθητές της Ερασιτεχνικής Σχολής Χορού στη 2η εκδοχή της χορογραφίας της Λίλας Ζαφειροπούλου. Αίθουσα Χορού Ωδείου Αθηνών (2017)
  • «Τελετή Λήξης 2ου Συνεδρίου IAML του Ελληνικού Παραρτήματος των Μουσικών Αρχείων, Βιβλιοθηκών και Κέντρων Τεκμηρίωσης». Παρουσίαση αφιερώματος στον μουσικό της Jazz Cecil Taylor με σύνθεση χορογραφιών της Λίλας Ζαφειροπούλου. Χόρεψαν οι σπουδαστές της Ερασιτεχνικής Σχολής Χορού του Ωδείου Αθηνών και ερμήνευσαν live οι σπουδαστές της Σχολής Jazz του Ωδείου Αθηνών, σε μουσική διεύθυνση του Δημήτρη Καλαντζή Αίθουσα Χορού Ωδείου Αθηνών (2018)
  • «Athens Culture Net, Νύχτα Πολιτισμού Δήμου Αθηναίων»: Ανοιχτό Jam Dance Session με μουσικές μπαρόκ και jazz. Ερμήνευσαν live οι μουσικοί του Κέντρου Παλαιάς Μουσικής, Ί. Σκολίδης, Χ.Βασιλάκης, Μ. Βεστάκη, Η.Γυφτονικολός σε μουσική διεύθυνση του Δημήτρη Κούντουρα και οι μουσικοί της Jazz, Στ. Χυτήρης, Εμ. Κρεμέρ.
  • «Τα 90κοστά γενέθλια του Mickey Mouse»: Με την συμμετοχή των σπουδαστών της Ερασιτεχνικής Σχολής Χορού και της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού για την δημιουργία του επετειακού video. Σε συνεργασία με την DISNEY Ελλάδας, την DISNEY Αγγλίας και με τον Άγγλο χορογράφο Paul Roberts Househam. Ωδείον Αθηνών (2018) 
  • «DanceSchoolways Festival»: Παρουσίαση των διακεκριμένων χορογραφιών των σπουδαστριών της Ανώτερης Σχολής Χορού του Ωδείου Αθηνών. Η παράσταση διοργανώθηκε από το Κέντρο Μελέτης Χορού I. R. Duncan. Θέατρο ΑΛΦΑ ΙΔΕΑ (2019)
  • «Σε παρακαλώ τα γράμματα μου μην τα δείχνεις σε κανέναν»: Παράσταση χορού εμπνευσμένη από την προσωπική  αλληλογραφία του Νίκου Σκαλκώτα  σε πρωτότυπη χορογραφία της Λίλας Ζαφειροπούλου. Σε συνεργασία με το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Έρευνας του Ωδείου Αθηνών με αφορμή το έτος Σκαλκώτα. Χόρεψαν οι πρώτες σπουδάστριες του Α’ έτους της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού: Μαριανίνα Σιμάτου, Βίκυ Ροντογιάννη, Δανάη Παπαδοπούλου. Τη μουσική του Νίκου Σκαλκώτα, ερμήνευσαν οι σολίστ και καθηγητές του Ωδείου Αθηνών: Θ.Τζοβανάκης (πιάνο), Θ.Μαργέτης (πιάνο), Σ. Ναστάζα (βιολί). Αφήγηση: Δ.Ναλμπάντης. Ωδείον Αθηνών, Αίθουσα Α.Γαρουφαλής (2019)
  • «PrésenceBallet blanc en cinq scènes pour violon, violoncell et piano (1961)»:  Παράσταση χορού σε χορογραφία της Λίλας Ζαφειροπούλου. Η παράσταση  πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του αφιερώματος του Ωδείου Αθηνών και του Ινστιτούτου Γκαίτε  προς τον Γερμανό συνθέτη Bernd Alois Zimmermann, μετά από πρόσκληση του αρχιμουσικού Νίκου Αθηναίου, Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Ωδείου Αθηνών. Ερμήνευσαν οι μουσικοί του γερμανικού τρίο Ubu: Anna Neubert (βιολί), Esther Saladin (τσέλο), Christoph Stöber (πιάνο). Χόρεψαν οι  σπουδάστριες του Β’ έτους της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού: Μαριανίννα Σιμάτου, Βίκυ Ροντογιάννη, Δανάη Παπαδοπούλου. Βουβό πρόσωπο: Δημήτρης Ναλμπάντης. Ωδείον Αθηνών, Αίθουσα ‘Αρης Γαρουφαλής (2019)
  • «Global Science Opera»: Παραγωγή ενός μουσικού/παραστατικού δρωμένου με στοιχεία Όπερας και με αντικείμενο την Επιστήμη. Πρόκειται για μία μη κερδοσκοπική παγκόσμια πρωτοβουλία δημιουργικής εκπαίδευσης που υλοποιείται κάθε χρόνο μέσα από μια παγκόσμια κοινότηταως δράση διαφόρων ερευνητικών έργων. Συνεργασία του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Έρευνας του Ωδείου Αθηνών με την Σχολή Ελληνογερμανικής Αγωγής. Διαδικτυακή προβολή από το Κέντρο Νέων Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Νορβηγίας (2019)
  • «Μηχανισμός Διαχωρισμού/Splitting Mechanism»: Performance σύγχρονου χορού εμπνευσμένη από την έκθεση γλυπτικής και videoart της εικαστικού και καθηγήτριας της ΑΣΚΤ Βίκης Μπέτσου. Συνεργασία του φιλοξενούμενου χορευτικού συνόλου του Ωδείου Αθηνών Cοrporis Miracula με σπουδαστές της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού Ωδείου Αθηνών και τους μεταπτυχιακούς φοιτητές της Ανώτερης Σχολής Καλών Τεχνών. Πολυχώρος Ω2 Ωδείου Αθηνών (2020)
  • «Είμαι …πως βλέπω τον εαυτό μου»: Συμμετοχή σε παράσταση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και παραγωγή video με τους σπουδαστές και καθηγητές της Ερασιτεχνικής Σχολής Χορού, στο πλαίσιο της ομώνυμης έκθεσης παιδικής ζωγραφικής. Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Μάιος 2020)
  • «Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστέρι»: Xριστουγεννιάτικο διαδικτυακό παραμύθι βασισμένο στο παραμύθι του ΕυγένιουΤριβιζά. Για την αφήγηση και τους χορευτικούς αυτοσχεδιασμούς, συνεργάστηκαν οι σπουδαστές της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού και οι μικροί μαθητές της Eρασιτεχνικής Σχολής Χορού. (2021) 
  • «Art Unites Us All»: Διεθνές καλλιτεχνικό project που προβλήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 16 Μαίου 2021, Παγκόσμια Ημέρα Ειρηνικής Συμβίωσης, σε πρωτότυπη μουσική της Domina Monriel, με την συμμετοχή μουσικών, χορευτών και εικαστικών από όλο τον κόσμο και σε συνεργασία με φορείς όπως: The Juilliard Dance School, Harvard Ballet Company, Royal Northern College of Music του Manchester, Bath Spa University κ.α. (2021)

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Στο Ωδείον Αθηνών διοργανώνονται σεμινάρια χορού στα οποία διδάσκουν σημαντικοί καθηγητές, χορογράφοι, χορευτές, σκηνοθέτες, μουσικοί και άλλοι καλλιτέχνες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που απευθύνονται τόσο στους σπουδαστές μας όσο και σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο. 

 

Για πληροφορίες σχετικά με τα παρελθόντα και τρέχοντα σεμινάρια, διαβάστε εδώ

 

 

 

 

 


 

Share to:

© 2016-2024 ΩΔΕΙΟN ΑΘΗΝΩΝ - All rights reserved | Mindcrafted by Scicada.eu