THE ATHENS CONSERVATOIRE - en
Το Ωδείο Αθηνών είναι το παλαιότερο και κορυφαίο εκπαιδευτικό ίδρυμα για τις παραστατικές τέχνες στη σύγχρονη Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1871 ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός και, μετά από ενάμιση αιώνα συνεχούς λειτουργίας, διατηρεί αναλλοίωτο τον κοινωφελή, μη κερδοσκοπικό του χαρακτήρα.
Το Ωδείο Αθηνών έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πρόοδο των μουσικοθεατρικών σπουδών στη χώρα μας από την πρώτη μέρα, με μερικές από τις πιο γνωστές διεθνείς προσωπικότητες να έχουν υπάρξει απόφοιτοι ή διδάσκοντες σε αυτό, όπως ο Δημήτρης Μητρόπουλος, ο Νίκος Σκαλκώτας, ο Μίκης Θεοδωράκης, η Μαρία Κάλλας, η Τζίνα Μπαχάουερ, ο Δημήτρης Σγούρος, ο Δημήτρης Ροντήρης, ο Κώστας Μουσούρης, ο Δημήτρης Μυράτ και πολλοί άλλοι.
Το Ωδείο Αθηνών ως Κέντρο Εκπαίδευσης & Έρευνας
Σήμερα, στο campus του Ωδείου Αθηνών συνυπάρχουν κάτω από την ίδια στέγη όλες οι παραστατικές τέχνες – Μουσική, Θέατρο, Χορός – ενώ το ίδρυμα επεκτείνει συνεχώς το εκπαιδευτικό και πολιτιστικό του έργο με το βλέμμα στραμμένο σταθερά προς τις διεθνείς τάσεις και προκλήσεις του μέλλοντος.
Η Σχολή Μουσικής, που περιλαμβάνει στο διδακτικό της προσωπικό κορυφαίους μουσικούς και καλύπτει ολόκληρο το φάσμα των μουσικών οργάνων και της φωνητικής, ενσωματώνει νέα είδη μουσικής, όπως το ήδη καταξιωμένο Τμήμα Jazz ή το Κέντρο Παλαιάς Μουσικής, ενώ συνεργάζεται με σημαντικά διεθνή ιδρύματα όπως το Τμήμα Μουσικής του βρετανικού University of Leeds. Παράλληλα, ένα μοναδικό 4ετές ακαδημαϊκό πρόγραμμα σπουδών που οδηγεί σε πτυχίο BMus (Hons) στην ερμηνεία της κλασικής μουσικής, λειτουργεί σε συνεργασία με το κολλέγιο Goldsmiths του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.
Η Δραματική Σχολή, αναγνωρισμένη ως Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή από το Υπουργείο Πολιτισμού, επιδεικνύει έντονη εξωστρέφεια συνεργαζόμενη συστηματικά με σπουδαίους διεθνείς φορείς όπως η LAMDA του Λονδίνου ή η Ακαδημία Θεάτρου Ernst Busch του Βερολίνου, ενώ είναι μέλος της Παγκόσμιας Συμμαχίας Θεατρικής Εκπαίδευσης (WTEA) με έδρα το Πεκίνο.
Η Σχολή Χορού, αναγνωρισμένη και αυτή ως Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή από το Υπουργείο Πολιτισμού, συμπληρώνει επάξια το χαρτοφυλάκιο των κλάδων παραστατικών τεχνών που υπηρετούνται στο Ωδείο Αθηνών, στα πρότυπα των μεγάλων ιδρυμάτων του εξωτερικού, με πολλούς απόφοιτούς της να συνεχίζουν με σπουδές ειδίκευσης σε σημαντικές διεθνείς σχολές χορού
Το Κέντρο Έρευνας και Τεκμηρίωσης του Ωδείου Αθηνών (ΚΕΤΩΑ), επιφορτισμένο από το 2015 με τη διατήρηση, οργάνωση, ψηφιοποίηση και μελέτη των εκτενών ιστορικών αρχείων του ιδρύματος, αναπτύσσει σήμερα ένα ευρύ φάσμα πρωτοβουλιών, όπως η πολύτομη έκδοση της πρώτης εκτενούς Ιστορίας της Μουσικής στη Σύγχρονη Ελλάδα, ενώ διοργανώνει ιστορικές εκθέσεις, δημοσιεύει επιστημονικές εργασίες και ενσωματώνει συνεχώς νέα μουσικά αρχεία μεγάλης ιστορικής αξίας.
Το Ωδείο Αθηνών ως Κέντρο Τεχνών & Πολιτισμού
Πέρα από την εκπαιδευτική και ερευνητική του λειτουργία, το Ωδείο Αθηνών συνεργάζεται με ποικίλους τρόπους με τους περισσότερους μεγάλους πολιτιστικούς οργανισμούς του τόπου, όπως το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το ‘Ιδρυμα Ωνάση, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μουσείο Γουλανδρή, το Μουσείο Μαρία Κάλλας, το Schwarz Foundation, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και πολλά άλλα.
Το εμβληματικό κτήριο του Ωδείου Αθηνών, που σχεδιάστηκε από τον διάσημο Έλληνα αρχιτέκτονα και εκπρόσωπο του μοντερνισμού Ιωάννη Δεσποτόπουλο (1903-1992), ανακηρυγμένο ως «Μνημείο Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής» από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού, ανακαινίστηκε και εκσυγχρονίστηκε πρόσφατα κατά ένα μεγάλο μέρος του, ύστερα από τις επίμονες προσπάθειες της διοίκησης από το 2012.
Από το 2022 που οι νέες υποδομές εγκαινιάστηκαν και τέθηκαν σε πλήρη λειτουργία, η εξαιρετική τοποθεσία του κτιρίου στην καρδιά της Αθήνας και η ξεχωριστή αρχιτεκτονική του ταυτότητα, το καθιστούν ένα μοναδικό τοπόσημο και ένα κέντρο σύγχρονων καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Με όλα αυτά, το Ωδείο Αθηνών διευρύνει σταθερά το αποτύπωμά του στην καλλιέργεια των παραστατικών τεχνών, στη ζωή της πόλης και τον πολιτισμό της χώρας ευρύτερα.
Ακολουθήστε μας: Facebook | Instagram | LinkedIn | X (ex twitter) | YouTube | Google