ΘΕΑΤΡΟ

Η Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών ιδρύθηκε το 1871 και λειτουργεί ανελλιπώς μέχρι σήμερα. Είναι αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού για την παροχή τριτοβάθμιας (ανώτερης) εκπαίδευσης.

Στις ετήσιες εισαγωγικές εξετάσεις επιλέγονται μέσα από διαδοχικούς κύκλους 20 σπουδαστές. Κατά τον πρώτο κύκλο, πρόεδρος της επιτροπής ορίζεται ο εκάστοτε υπεύθυνος καθηγητής ο οποίος παρακολουθεί στενά την πορεία του έτους μέχρι και την αποφοίτηση.

H φοίτηση είναι τετραετής με το πρώτο έτος να θεωρείται προπαρασκευαστικό. Στο τέταρτο έτος οι σπουδαστές αφιερώνουν το χρόνο τους σχεδόν αποκλειστικά σε δοκιμές για παραστάσεις που ανεβάζουν υπό την καθοδήγηση επαγγελματιών σκηνοθετών από το δυναμικό της Σχολής αλλά κι εκτός. Παρά τη διατάραξη του προγράμματος που προκάλεσε η πανδημία, η Σχολή θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να παρουσιάσει με την πρώτη ευκαιρία τις παραστάσεις των φετινών τελειοφοίτων στο κοινό.

Εκτός από τον κορμό του βασικού προγράμματος εκπαίδευσης οι σπουδαστές έχουν την ευκαιρία να διευρύνουν τους ορίζοντές τους μέσα από εκπαιδευτικές ανταλλαγές με κάποια από τα πιο σημαντικά εκπαιδευτικά ιδρύματα στον κόσμο. Ο τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμός δίνει στο πλήρως ανακαινισμένο θέατρο της Σχολής τη δυνατότητα να συνδέεται ψηφιακά με αντίστοιχους χώρους οπουδήποτε στον πλανήτη για συνδιδασκαλία ή πραγματοποίηση κοινών παραστάσεων σε πραγματικό χρόνο.

Δεδομένου ότι η ουσιαστική σπουδή του θεάτρου προκύπτει μόνο μέσα από την ίδια την πράξη, οι σπουδαστές εκθέτουν τη δουλειά τους με ποικίλους τρόπους (ανεβάσματα ολόκληρων έργων, συναυλίες, καμπαρέ, βραδιές χορού, παραστάσεις δρόμου, κινηματογραφικές ταινίες) σε συνεργασία με σημαντικά πολιτιστικά ιδρύματα της χώρας και ξεχωριστούς χώρους τέχνης.

Από το 2014 λειτουργεί το Εργαστήρι Θεατρικής Αγωγής για παιδιά Νηπίου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Κάθε καλοκαίρι λειτουργεί Θερινό Τμήμα Μαθημάτων για υποψήφιους σπουδαστές.

Εκτός από τον κορμό του βασικού προγράμματος εκπαίδευσης οι σπουδαστές έχουν την ευκαιρία να διευρύνουν τους ορίζοντές τους μέσα από εκπαιδευτικές ανταλλαγές με κάποια από τα πιο σημαντικά εκπαιδευτικά ιδρύματα στον κόσμο.

World Theatre Education Alliance

Το 2018 η Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών έγινε το 14ο μέλος του Διεθνούς Οργανισμού World Theatre Education Alliance που, με έδρα το Πεκίνο, διοργανώνει ένα διαγωνιστικό φεστιβάλ στο οποίο συμμετέχουν κορυφαίες σχολές από όλο τον κόσμο.

Ρωσική Ακαδημία Θεατρικής Τέχνης (GITIS)

Ειδικά για την περίοδο 2017-2021, η σπουδαία αυτή εκπαιδευτική ανταλλαγή έχει τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Έτσι, οι σπουδαστές που εισήχθησαν στη Δραματική Σχολή τον Σεπτέμβριο του 2017 έχουν την ευκαιρία καθόλη τη διάρκεια της τετραετούς φοίτησής τους να δουλεύουν με Ρώσους συναδέλφους τους που ειδικεύονται στη σκηνοθεσία, τη σκηνογραφία και την υποκριτική.  Οι συναντήσεις των ομάδων πραγματοποιούνται δύο φορές το χρόνο, στη Μόσχα και την Αθήνα εναλλάξ. Παράλληλα, επισκέπτες καθηγητές από τη GITIS παραδίδουν μαθήματα στους σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών. Η συνεργασία αυτή θα οδηγήσει σε μια κοινή παράσταση, των τελειόφοιτων πλέον, το 2021 στην Αθήνα.

Tenda Summer School

Κάθε καλοκαίρι από το 2018 οι μαθητές μας συμμετέχουν στο Tenda Summer School, ένα διεθνές εργαστήριο αφιερωμένο στην Commedia dell'Arte για νέους ηθοποιούς. Δύο από τους μαθητές μας λαμβάνουν την Διεθνή Υποτροφία TSS κάθε χρόνο και καλούνται να συμμετάσχουν δωρεάν.

Ακαδημία Παραστατικών Τεχνών του Λίβερπουλ (LIPA)

Η συνεργασία με το Ινστιτούτο Παραστατικών Τεχνών του Λίβερπουλ (LIPA) έχει δημιουργήσει πολλά κοινά εργαστήρια, ερευνητικά έργα και παραστάσεις από το 2014 στον τομέα του Εφαρμοσμένου Δράματος. Το τελευταίο μας εργαστήριο με ασυνόδευτους ανηλίκους από το HomeProject ήταν η πρώτη φορά που αυτή η συνεργασία είχε μια πρακτική εφαρμογή σε μια συγκεκριμένη ομάδα ατόμων σε ανάγκη και ήταν μια πολύτιμη εμπειρία για τους μαθητές και των δύο σχολείων.

Με την απόλυτη πεποίθηση πως η ουσιαστική σπουδή του θεάτρου προκύπτει μόνο μέσα από την ίδια την πράξη, οι σπουδαστές εκθέτουν τη δουλειά τους με ποικίλους τρόπους (ανεβάσματα ολόκληρων έργων, συναυλίες, καμπαρέ, βραδιές χορού, παραστάσεις δρόμου, κινηματογραφικές ταινίες) σε συνεργασία με σημαντικά πολιτιστικά ιδρύματα της χώρας και ξεχωριστούς χώρους τέχνης.

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 2015-2019

Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση 2012-2013

 • Bengal Tiger at the Baghdad Zoo, Lidless, Venus in Fur, Belongings σε πρώτη πανελλήνια και σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη
 • Στρίγγλος Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ήμελλου
 • Ανύπαρκτη πολιτεία σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση
 • Bach at Leipzig, The Amish Project και Tribes σε πρώτη πανελλήνια και σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη
 • Λεόντιος και Λένα, Βάκχες σε σκηνοθεσία Αργύρη Ξάφη
 • Βυ_σιν_κηπ_ς σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή

Στο Μουσείο Μπενάκη 2013

Στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη 2010

 • Λοκαντιέρα (σκην. Δημήτρης Ήμελλος)
 • Cripple of Inishmaan, Knowledge and the Girl, Clean House (σκην. Κ. Αρβανιτάκης)
 • Τρεις αδελφές (σκην. Θοδωρής Αμπαζής)

Στο Ωδείο Αθηνών

Κάποιες από τις παραστάσεις που παρουσιάστηκαν στο διάστημα 2007-2019:

 • Σκηνές από έναν γάμο, Ι. Μπέργκμαν (σκην. Ι. Βουλγαράκη/ Δ. Γεωργιάδης)
 • Νέκυια, Ομήρου (σκην. Θ. Παπακωνσταντίνου)
 • Η μυστική ερωτική ζωή της Οφηλίας, Stephen Berkoff (σκην. Κ. Αρβανιτάκης)
 • Κάτω από το Γαλατόδασος , Dylan Thomas (σκην. Β. Γεωργιάδου)
 • Hamletmachine, Heiner Müller (σκην. Γ. Ζαμπουλάκης)
 • Ο Μισάνθρωπος, Μολιέρου (σκην. Β. Γεωργιάδου)
 • Το Ονειρόδραμα του Α. Στριντμπεργκ (σκην. Γ. Χουβαρδάς)
 • Μήδεια, Ευριπίδη (σκην. Μ. Σαββίδου, Α. Τρουπάκης)
 • Βάτραχοι, Αριστοφάνη – Ο Kyklos Ensemble συναντά το θέατρο, παρουσίαση των χορικών του έργου σε μουσική Γιάννη Χρήστου (διδασκαλία Φ. Τσαλαχούρης)
 • Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν, Μ. Μπρεχτ (σκην. Β. Ανδρέου)
 • Αναζητώντας το χαμένο χρόνο, Μαρσέλ Προυστ (σκην. Κ. Αρβανιτάκης)

Στο θέατρο της Δραματικής Σχολής παρουσιάστηκαν σε πανελλήνια πρώτη τα έργα:  Buried Child, Enron, Stockholm, Burnt by the Sun, Jerusalem, Polygraph, Something that Thumps, Calico, Dying for It, Doubt, August-Osage County, και The Little Dog Laughed.

Στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Προβολή έξι ταινιών μικρού μήκους που κινηματογραφήθηκαν σε συνεργασία των τελειόφοιτων σπουδαστών της Σχολής με τους σκηνοθέτες: Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο, Χάρη Βαφειάδη, Αλέξανδρο Βούλγαρη, Δημήτρη Κοτσέλη, Βαρδή Μαρινάκη και Νίκο Πάστρα (2015)

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Νύχτες Πρεμιέρας»

Συμμετοχή των τελειόφοιτων σπουδαστών με έξι ταινίες μικρού μήκους, τις οποίες σκηνοθέτησαν οι Ελίνα Ψύκου, Γιώργος Φουρτούνη, Ζακλίν Λέντζου, Δημήτρης Κανελλόπουλος, Ρηνιώ Δραγασάκη, Αρασέλη Λαιμού. (2016)

Φεστιβάλ Καννών

Σπουδαστές της σχολής συμμετείχαν στην ταινία μικρού μήκους Copa-Loca του σκηνοθέτη Χρήστου Μασσαλά, που πήρε μέρος στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών του Φεστιβάλ Καννών 2017.

Ζombie live act @ The Walking Dead Art event

Tον Μάρτιο 2018 η Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών συνεργάστηκε με τη Fox Networks Group για την δημιουργία ενός performance για τα εγκαίνια της καλλιτεχνικής έκθεσης με τίτλο The Walking Dead Art event. Για το σκοπό αυτό, οι σπουδαστές όλων των ετών της σχολής με την σκηνοθετική καθοδήγηση των Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη και Γιώργου Ζαμπουλάκη, παρουσίασαν ένα live zombie act, στον Πολυχώρο Ω2 του Ωδείου Αθηνών, τον χώρο που φιλοξένησε την εκδήλωση.

 

 

Αγωγή Λόγου
Δραματολογία
Ιστορία Θεάτρου
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική / Τραγούδι
Οπλομαχητική / Θεατρική Ξιφασκία
Σκηνογραφία / Ενδυματολογία / Εικαστικές Τέχνες
Τεχνική Κλόουν
Τεχνική Μιούζικαλ
Υποκριτική
Χορός / Κίνηση

Διδάσκουν

Θοδωρής Αμπαζής Βασίλης Ανδρέου Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης Amalia Bennett
Camilo Bentancor Αντώνης Βολανάκης Ιώ Βουλγαράκη Αντώνης Γαλέος
Βίκυ Γεωργιάδου Δημήτρης Γεωργιάδης Στεφανία Γουλιώτη Θάνος Δερμάτης
Γιώργος Ζαμπουλάκης Κωνσταντίνα Ζηροπούλου Pauline Huguet Τζωρτζίνα Κακουδάκη
Ακύλλας Καραζήσης Μενέλαος Καραντζάς Henri Kergomard Ηλίας Κουνέλας
Ρηνιώ Κυριαζή Αργύρης Ξάφης Σοφία Πάσχου Άλκηστις Πολυχρόνη
Μαριλένα Ρασιδάκη Μαρία Σαββίδου Γιώργος Σαμαρτζής Αθηνά Τρέβλια
Φίλιππος Τσαλαχούρης Άγγελος Φραντζής

Διεύθυνση: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης

Διοίκηση: Κατερίνα Τσεσμετζή

Γραμματεία: Πολίνα Μανωλιά

 

Στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών επιδιώκουμε συνειδητά την καλλιέργεια στενών σχέσεων μεταξύ σπουδαστών και καθηγητών. Οι ισχυροί αυτοί δεσμοί συνεχίζονται και μετά το τέλος των σπουδών, παίζοντας καταλυτικό ρόλο στην επαγγελματική πορεία των αποφοίτων.

Όχημα επικοινωνίας και συνεργασίας είναι η Ομάδα Αποφοίτων που εμπλέκεται δημιουργικά και με διάφορους τρόπους στις δραστηριότητες της Σχολής. Ήδη απο τα πρώτα χρόνια της ύπαρξής της, η Ω2 έχει πραγματοποιήσει 14 παραγωγές οι οποίες βραβεύτηκαν και γνώρισαν επιτυχίες και επαγγελματικές διακρίσεις, ενώ μέσω αυτής έχουν προκύψει διακεκριμένες ομάδες όπως η 4Frontal και η τ ρ ι ς.

Δείτε εδώ τους απόφοιτους της Σχολής από το 2007 έως σήμερα. Η λίστα είναι οργανωμένη κατά έτος αποφοίτησης με αλφαβητική σειρά επωνύμου. Για στοιχεία αποφοίτων πριν το 2007 αποταθείτε στη Γραμματεία της Σχολής.

Οι ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων για τις εισαγωγικές εξετάσεις, καθώς και το διάστημα πραγματοποίησης τους, ορίζονται από το Τμήμα Εκπαίδευσης Θεάτρου και Χορού του ΥΠΠΟΑ.
Η ανακοίνωση θα αναρτηθεί εδώ μετά από τη σχετική αναγγελία, όπως και οι αναλυτικές οδηγίες για την διαδικασία υποβολής αιτήσεων.

 

  ΝΕΑ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ   ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΩΔΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

 

© 2016-2020 ΩΔΕΙΟN ΑΘΗΝΩΝ - All rights reserved | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | Mindcrafted by Scicada.eu