ΘΕΑΤΡΟ

Η Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών ιδρύθηκε το 1871 και λειτουργεί ανελλιπώς μέχρι σήμερα. Αυτό την καθιστά την αρχαιότερη δραματική σχολή της χώρας.

Στη Σχολή διδάσκουν άνθρωποι που έχουν καταθέσει σημαντική δουλειά στο χώρο του θεάτρου κι εξακολουθούν να έχουν ως κύριο μέλημα την εξέλιξή τους μέσα από την έρευνα και την ανανέωση.

Πέρα από το βαθμό στον οποίο ένας σπουδαστής επιδεικνύει διάθεση να εξελιχθεί σε όλα ανεξαιρέτως τα μαθήματα, πολύ σημαντικό κριτήριο στην αξιολόγηση του αποτελεί το πνεύμα συνεργασίας και ο σεβασμός προς την ομάδα.

Εκτός από τον κορμό του βασικού προγράμματος εκπαίδευσης η Σχολή παρέχει στους σπουδαστές την ευκαιρία να διευρύνουν τους ορίζοντές τους μέσα από διεθνείς ανταλλαγές (Πανεπιστήμιο Θεατρικής Τέχνης της Ρωσίας - GITIS,  Liverpool Institute for Performing Arts της Αγγλίας) και συναντήσεις (“Φτιάχνοντας το θεάτρο του αύριο” στο Ινστιτούτο Γκροτόφσκι της Πολωνίας, ) συνεργασίες με εκπαιδευτικούς οργανισμούς που έχουν διαφορετικό αλλά συναφές αντικείμενο (Parsons The New School, New York).

Για την περίοδο 2017-2021, η Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών σε συνεργασία με την Ακαδημία Θεατρικής Τέχνης της Μόσχας (GITIS) και με τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προχωρούν σε μια σπουδαία εκπαιδευτική ανταλλαγή.

Οι σπουδαστές που θα εισαχθούν στη Δραματική Σχολή τον Σεπτέμβριο του 2017 θα έχουν την ευκαιρία καθόλη τη διάρκεια της φοίτησής τους να δουλεύουν με Ρώσους συναδέλφους τους που ειδικεύονται στη σκηνοθεσία, τη σκηνογραφία και την υποκριτική.  Οι συναντήσεις των ομάδων θα πραγματοποιούνται δύο φορές το χρόνο, στη Μόσχα και την Αθήνα εναλλάξ.

Παράλληλα, επισκέπτες καθηγητές από τη GITIS θα παραδίδουν μαθήματα στους σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών. Η συνεργασία αυτή θα οδηγήσει σε μια κοινή παράσταση το 2021 στην Αθήνα.

Με την απόλυτη πεποίθηση πως η ουσιαστική σπουδή του θέατρου προκύπτει μόνο μέσα από την ίδια την πράξη, οι σπουδαστές εκθέτουν τη δουλειά τους σε παραστάσεις κάθε μορφής:  ολόκληρα έργα, συναυλίες, καμπαρέ, βραδιές χορού, παραστάσεις δρόμου, κινηματογραφικές ταινίες κ.λπ.

Δραματολογία
Ιστορία Θεάτρου
Κινηματογράφος
Κίνηση
Λογοτεχνία
Μουσική
Μουσική Θεωρία και Σολφέζ
Οπλομαχητική και Θεατρική Ξιφασκία
Ορθοφωνία
Σκηνογραφία / Ενδυματολογία / Εικαστικές Τέχνες
Τεχνική Alexander
Τεχνική Κλόουν
Τραγούδι
Training
Υποκριτική
Αγωγή Λόγου Αθηνά Τρέβλια
Δραματολογία Κωνσταντίνα Ζηροπούλου
Θεατρική Ξιφασκία και Σκηνική πάλη  Θάνος Δερμάτης
Ιστορία Θεάτρου Τζωρτζίνα Κακουδάκη
Κινηματογράφος Άγγελος Φραντζής / Γρηγόρης Ρέντης
Κίνηση Amalia Bennett, Camilo Bentancor, Pauline Huguet, Χρήστος Παπαδόπουλος
Λογοτεχνία Αντώνης Γαλέος
Μουσική Ανάργυρος Δενιόζος, Φίλιππος Τσαλαχούρης
Σκηνογραφία / Ενδυματολογία / Εικαστικές Τέχνες Αντώνης Βολανάκης
Τεχνική Alexander Νίκος Μαστροκωστόπουλος
Τεχνική Κλόουν Θωμάς Βελισσάρης, Ηλίας Κουνέλας
Τραγούδι Γιώργος Σαμαρτζής
Training Ιώ Βουλγαράκη, Δημήτρης Γεωργιάδης, Μενέλαος Καραντζάς
Υποκριτική Βασίλης Ανδρέου, Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, Βίκυ Γεωργιάδου, Γιώργος Ζαμπουλάκης, Δημήτρης Ήμελλος, Ακύλλας Καραζήσης, Αμαλία Μουτούση, Αργύρης Ξάφης, Μαρία Σαββίδου, Άρης Τρουπάκης, Κώστας Φιλίππογλου, Γιάννης Χουβαρδάς
Διεύθυνση Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης
Διοικητική Υπεύθυνη Κατερίνα Τσεσμετζή
ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2017-2018

Οι εισαγωγικές εξετάσεις για τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017. Οι αιτήσεις (για τις οποίες απαιτείται μια φωτογραφία διαβατηρίου) θα γίνονται δεκτές από τις 4 Σεπτεμβρίου στη γραμματεία της Σχολής (Δευτέρα έως Παρασκευή 10:30-16:30). Το κόστος εξετάστρων είναι 15 ευρώ.

Στον πρώτο κύκλο οι υποψήφιοι καλούνται να παρουσιάσουν ένα ποίημα, ένα τραγούδι, και δύο μονολόγους (έναν από το κλασικό κι έναν από το σύγχρονο ρεπερτόριο). Όσοι περάσουν στο δεύτερο κύκλο, θα συμμετάσχουν σε εργαστήρια, θα περάσουν από συνεντεύξεις και την τελευταία μέρα θα δουλέψουν ομαδικά υπό την καθοδήγηση της επιτροπής.
Η επιτυχία στις εισαγωγικές εξετάσεις του ΥΠΠΟ παραμένει υποχρεωτική προϋπόθεση για την εγγραφή στο β’ έτος της Δραματικής Σχολής. Όσοι εισαχθούν στη Σχολή και δεν περάσουν από την επιτροπή του Υπουργείου, θα έχουν την ευκαιρία να το κάνουν μετά τη συμπλήρωση του α’ έτους.
Η φοίτηση στη Δραματική Σχολή είναι τετραετής καθημερινή και υποχρεωτική. Το πρώτο έτος ορίζεται ως προπαρασκευαστικό, ενώ στο τέταρτο έτος οι σπουδαστές θα έχουν την ευκαιρία να επικεντρώνονται σε εργαστήρια, παραστάσεις και τις διπλωματικές τους εξετάσεις. Οι ώρες διδασκαλίας καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας ενώ μαθήματα γίνονται και το Σάββατο. Η Δραματική Σχολή δεν δέχεται ακροατές. Σπουδαστές που επιθυμούν να μετεγγραφούν από άλλες σχολές θα πρέπει να ξεκινήσουν τις σπουδές τους από το πρώτο έτος.
Τα μαθήματα για το β’ και γ’ έτος αρχίζουν τη Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου. Για το α’ έτος αρχίζουν αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εισαγωγικών εξετάσεων. Η Σχολή, εκτός από τα μαθήματα που ορίζει ο νόμος, οργανώνει μαθήματα ή σεμινάρια, ανταλλαγές με σχολές στο εσωτερικό και το εξωτερικό (Πανεπιστήμιο Θεατρικής Τέχνης της Ρωσίας - GITIS, Ινστιτούτο Γκροτόφσκι της Πολωνίας, Liverpool Institute for Performing Arts της Αγγλίας κ.ά), επισκέψεις σε μουσεία, εκθέσεις και αρχαιολογικούς χώρους, και παρακολουθήσεις θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών κ.λπ. για την αρτιότερη εκπαίδευση των σπουδαστών. Η συμμετοχή στις δραστηριότητες αυτές είναι υποχρεωτική.

Φιλοσοφία της Σχολής είναι να διδάσκουν σ’ αυτήν άνθρωποι που έχουν καταθέσει σημαντική δουλειά στο χώρο του θεάτρου, κι εξακολουθούν να έχουν ως κύριο μέλημα την εξέλιξή τους μέσα από την έρευνα και την ανανέωση. Δεδομένου ότι όλοι οι καθηγητές είναι εξαιρετικά δραστήριοι και εκτός Σχολής, συχνά αναγκάζονται ν’ απουσιάσουν. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις αντικαθιστούν αλλήλους ώστε τα μαθήματα να συνεχίζονται απρόσκοπτα.

Πέρα από το βαθμό στον οποίο ένας σπουδαστής επιδεικνύει διάθεση να εξελιχθεί σε όλα ανεξαιρέτως τα μαθήματα που προσφέρει η Σχολή, πολύ σημαντικό κριτήριο στην αξιολόγηση του αποτελεί το πνεύμα συνεργασίας και ο σεβασμός προς την ομάδα. Δεδομένου ότι η ελλιπής παρακολούθηση, η ασυνέπεια στις δοκιμές και η εν γένει έλλειψη ενδιαφέροντος επηρεάζουν τη δουλειά όλων, σπουδαστές που αποτυγχάνουν σε οποιοδήποτε τομέα ή στάδιο αποπέμπονται από τη Σχολή.


  ΝΕΑ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

 

Comments are closed.

© 2016-2017 ΩΔΕΙΟN ΑΘΗΝΩΝ - All rights reserved | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | Mindcrafted by Scicada.eu