ΘΕΑΤΡΟ

Η Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών ιδρύθηκε το 1871 και λειτουργεί ανελλιπώς μέχρι σήμερα. Είναι αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού για την παροχή τριτοβάθμιας (ανώτερης) εκπαίδευσης.

Στις ετήσιες εισαγωγικές εξετάσεις επιλέγονται μέσα από διαδοχικούς κύκλους 20 σπουδαστές. Κατά τον πρώτο κύκλο, πρόεδρος της επιτροπής ορίζεται ο εκάστοτε υπεύθυνος καθηγητής ο οποίος παρακολουθεί στενά την πορεία του έτους μέχρι και την αποφοίτηση. Η επιτροπή του πρώτου κύκλου έχει εξ ολοκλήρου διαφορετική σύνθεση κάθε χρονιά.

H φοίτηση είναι τετραετής με το πρώτο έτος να θεωρείται προπαρασκευαστικό. Στο τέταρτο έτος οι σπουδαστές αφιερώνουν το χρόνο τους σχεδόν αποκλειστικά σε δοκιμές για παραστάσεις που ανεβάζουν υπό την καθοδήγηση επαγγελματιών σκηνοθετών από το δυναμικό της Σχολής αλλά κι εκτός. Κατά το ακαδημαϊκό έτος ’19-’20 π.χ. η Σχολή θα υποδεχτεί δύο αποφοίτους της που ολοκλήρωσαν σπουδές σκηνοθεσίας στο εξωτερικό: τον  Γρηγόρη Λιακόπουλο (Ακαδημία Θεάτρου του Αμβούργου) και τον Γιώργο Κουτλή (Ρωσική Ακαδημία Θεατρικής Τέχνης-GITIS), καθώς και τον Nikita Milivojevic που, σε συνεργασία με την Amalia Bennett, θα δουλέψει με τους τεταρτοετείς της Σχολής του Ωδείου Αθηνών και της Ακαδημίας Τεχνών του Νόβι Σαντ στη Σερβία πάνω στο ίδιο έργο σε διαφορετικές παραστάσεις που θα παρουσιαστούν και στις δύο χώρες.

Εκτός από τον κορμό του βασικού προγράμματος εκπαίδευσης οι σπουδαστές έχουν την ευκαιρία να διευρύνουν τους ορίζοντές τους μέσα από εκπαιδευτικές ανταλλαγές με κάποια από τα πιο σημαντικά εκπαιδευτικά ιδρύματα στον κόσμο. Ο τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμός δίνει στο πλήρως ανακαινισμένο θέατρο της Σχολής τη δυνατότητα να συνδέεται ψηφιακά με αντίστοιχους χώρους οπουδήποτε στον πλανήτη για συνδιδασκαλία ή πραγματοποίηση κοινών παραστάσεων σε πραγματικό χρόνο.

Δεδομένου ότι η ουσιαστική σπουδή του θεάτρου προκύπτει μόνο μέσα από την ίδια την πράξη, οι σπουδαστές εκθέτουν τη δουλειά τους με ποικίλους τρόπους (ανεβάσματα ολόκληρων έργων, συναυλίες, καμπαρέ, βραδιές χορού, παραστάσεις δρόμου, κινηματογραφικές ταινίες) σε συνεργασία με σημαντικά πολιτιστικά ιδρύματα της χώρας και ξεχωριστούς χώρους τέχνης.

Από το 2014 λειτουργεί το Εργαστήρι Θεατρικής Αγωγής για παιδιά Νηπίου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου ενώ κάθε καλοκαίρι λειτουργεί Εργαστήρι Εκπαιδευτικού Δράματος για παιδιά και εφήβους.

Τέλος, η Σχολή διοργανώνει σεμινάρια κι εκπαιδευτικά προγράμματα και κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.

Εκτός από τον κορμό του βασικού προγράμματος εκπαίδευσης οι σπουδαστές έχουν την ευκαιρία να διευρύνουν τους ορίζοντές τους μέσα από εκπαιδευτικές ανταλλαγές με κάποια από τα πιο σημαντικά εκπαιδευτικά ιδρύματα στον κόσμο.

World Theatre Education Alliance

Το 2018 η Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών έγινε το 14ο μέλος του Διεθνούς Οργανισμού World Theatre Education Alliance με έδρα το Πεκίνο.

Ρωσική Ακαδημία Θεατρικής Τέχνης (GITIS)

Ειδικά για την περίοδο 2017-2021, η σπουδαία αυτή εκπαιδευτική ανταλλαγή έχει τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Έτσι, οι σπουδαστές που εισήχθησαν στη Δραματική Σχολή τον Σεπτέμβριο του 2017 έχουν την ευκαιρία καθόλη τη διάρκεια της τετραετούς φοίτησής τους να δουλεύουν με Ρώσους συναδέλφους τους που ειδικεύονται στη σκηνοθεσία, τη σκηνογραφία και την υποκριτική.  Οι συναντήσεις των ομάδων πραγματοποιούνται δύο φορές το χρόνο, στη Μόσχα και την Αθήνα εναλλάξ. Παράλληλα, επισκέπτες καθηγητές από τη GITIS παραδίδουν μαθήματα στους σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών. Η συνεργασία αυτή θα οδηγήσει σε μια κοινή παράσταση, των τελειόφοιτων πλέον, το 2021 στην Αθήνα.

Tenda Summer School

Κάθε καλοκαίρι σπουδαστές μας φιλοξενούνται στη Ferrara όπου μαζεύονται νέοι απ’ όλο τον κόσμο για να εκπαιδευτούν στην Commedia dell’Arte.

Ακαδημία Παραστατικών Τεχνών του Λίβερπουλ (LIPA)

Η συνεργασία με το τμήμα Applied Theatre & Community Drama της Ακαδημίας Παραστατικών Τεχνών του Λίβερπουλ (LIPA) μετράει έξι χρόνια κοινών εργαστηρίων, παρουσιάσεων μέσα στην πόλη, έρευνας και ανταλλαγής εκπαιδευτικών μεθόδων. Μετά από την επιτυχημένη περσινή συνεργασία της Σχολής με το HomeProject, στο φετινό εργαστήριο θα συναντηθούν και οι τρεις οργανισμοί.

Με την απόλυτη πεποίθηση πως η ουσιαστική σπουδή του θεάτρου προκύπτει μόνο μέσα από την ίδια την πράξη, οι σπουδαστές εκθέτουν τη δουλειά τους με ποικίλους τρόπους (ανεβάσματα ολόκληρων έργων, συναυλίες, καμπαρέ, βραδιές χορού, παραστάσεις δρόμου, κινηματογραφικές ταινίες) σε συνεργασία με σημαντικά πολιτιστικά ιδρύματα της χώρας και ξεχωριστούς χώρους τέχνης.

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 2015-2019

 • Μέρες του Ιουνίου ’19 Με τον τρόπο του Γιώργου Σεφέρη σκην. Α. Καραζήσης/ Μ. Ρασιδάκη (2019)
 • Οι στοιχειωμένοι του Δ. Μαραμή, σκην. Θ. Παπακωνσταντίνου (2019)
 • Όλο το θέατρο σε πέντε σκηνές και δέκα παραλλαγές  σκην. Κ. Αρβανιτάκη  (2018)
 • Claudio Monteverdi: Oρφέας του Μ. Χρυσικόπουλου, σκην. Θ. Παπακωνσταντίνου (2017)
 • Ιούλιος Καίσαρ του Φίλιππου Τσαλαχούρη σε παγκόσμια πρώτη (2015)
 • Οιδίπους Τύραννος, σε σκηνοθεσία Αργύρη Ξάφη.

Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση 2012-2013

 • Bengal Tiger at the Baghdad Zoo, Lidless, Venus in Fur, Belongings σε πρώτη πανελλήνια και σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη
 • Στρίγγλος Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ήμελλου
 • Ανύπαρκτη πολιτεία σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση
 • Bach at Leipzig, The Amish Project και Tribes σε πρώτη πανελλήνια και σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη
 • Λεόντιος και Λένα, Βάκχες σε σκηνοθεσία Αργύρη Ξάφη
 • Βυ_σιν_κηπ_ς σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή

Στο Μουσείο Μπενάκη 2013

 • Σκηνές από έργα του Ιονέσκο με τη συνοδεία της ορχήστρας του Ωδείου Αθηνών με τη διεύθυνση του Φίλιππου Τσαλαχούρη (2013)
 • Χορικά του Οιδίποδα Επί Κολωνώ, διδασκαλία Φίλιππος Τσαλαχούρης, με τη συμμετοχή του Δημήτρη Μαρωνίτη (2013)

Στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη 2010

 • Λοκαντιέρα (σκην. Δημήτρης Ήμελλος)
 • Cripple of Inishmaan, Knowledge and the Girl, Clean House (σκην. Κ. Αρβανιτάκης)
 • Τρεις αδελφές (σκην. Θοδωρής Αμπαζής)

Στο Ωδείο Αθηνών

Κάποιες από τις παραστάσεις που παρουσιάστηκαν στο διάστημα 2007-2019:

 • Νέκυια (σκην. Θ. Παπακωνσταντίνου)
 • Η μυστική ερωτική ζωή της Οφηλίας του Stephen Berkoff (σκην. Κ. Αρβανιτάκης)
 • Κάτω από το Γαλατόδασος του Dylan Thomas (σκην. Β. Γεωργιάδου)
 • Hamletmachine του Heiner Müller (σκην. Γ. Ζαμπουλάκης)
 • Ο Μισάνθρωπος του Μολιέρου (σκην. Β. Γεωργιάδου)
 • Το Ονειρόδραμα του Α. Στριντμπεργκ (σκην. Γ. Χουβαρδάς)
 • Μήδεια του Ευριπίδη (σκην. Μ. Σαββίδου, Α. Τρουπάκης)
 • ΤΣΕΧ-OFF, σκην. Ιω Βουλαγαράκη
 • Βάτραχοι του Αριστοφάνη – Ο Kyklos Ensemble συναντά το θέατρο,  παρουσίαση των χορικών του έργου σε μουσική Γιάννη Χρήστου (διδασκαλία Φ. Τσαλαχούρης)
 • Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν του Μ. Μπρεχτ (σκην. Β. Ανδρέου)
 • Αναζητώντας το χαμένο χρόνο του Μαρσέλ Προυστ (σκην. Κ. Αρβανιτάκης)

Στο θέατρο της Δραματικής Σχολής παρουσιάστηκαν σε πανελλήνια πρώτη τα έργα:  Buried Child, Enron, Stockholm, Burnt by the Sun, Jerusalem, Polygraph, Something that Thumps, Calico, Dying for It, Doubt, August-Osage County, και The Little Dog Laughed.

Στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Προβολή έξι ταινιών μικρού μήκους που κινηματογραφήθηκαν σε συνεργασία των τελειόφοιτων σπουδαστών της Σχολής με τους σκηνοθέτες: Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο, Χάρη Βαφειάδη, Αλέξανδρο Βούλγαρη, Δημήτρη Κοτσέλη, Βαρδή Μαρινάκη και Νίκο Πάστρα (2015)

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Νύχτες Πρεμιέρας»

Συμμετοχή των τελειόφοιτων σπουδαστών με έξι ταινίες μικρού μήκους, τις οποίες σκηνοθέτησαν οι Ελίνα Ψύκου, Γιώργος Φουρτούνη, Ζακλίν Λέντζου, Δημήτρης Κανελλόπουλος, Ρηνιώ Δραγασάκη, Αρασέλη Λαιμού. (2016)

Φεστιβάλ Καννών

Σπουδαστές της σχολής συμμετείχαν στην ταινία μικρού μήκους Copa-Loca του σκηνοθέτη Χρήστου Μασσαλά, που πήρε μέρος στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών του Φεστιβάλ Καννών 2017.

Ζombie live act @ The Walking Dead Art event

Tον Μάρτιο 2018 η Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών συνεργάστηκε με τη Fox Networks Group για την δημιουργία ενός performance για τα εγκαίνια της καλλιτεχνικής έκθεσης με τίτλο The Walking Dead Art event. Για το σκοπό αυτό, οι σπουδαστές όλων των ετών της σχολής με την σκηνοθετική καθοδήγηση των Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη και Γιώργου Ζαμπουλάκη, παρουσίασαν ένα live zombie act, στον Πολυχώρο Ω2 του Ωδείου Αθηνών, τον χώρο που φιλοξένησε την εκδήλωση.

Αγωγή Λόγου
Δραματολογία
Ιστορία Θεάτρου
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική / Τραγούδι
Οπλομαχητική / Θεατρική Ξιφασκία
Σκηνογραφία / Ενδυματολογία / Εικαστικές Τέχνες
Τεχνική Κλόουν
Τεχνική Μιούζικαλ
Υποκριτική
Χορός / Κίνηση

Διδάσκουν

Θοδωρής Αμπαζής Βασίλης Ανδρέου Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης Amalia Bennett
Camilo Bentancor Αντώνης Βολανάκης Ιώ Βουλγαράκη Αντώνης Γαλέος
Βίκυ Γεωργιάδου Δημήτρης Γεωργιάδης Στεφανία Γουλιώτη Θάνος Δερμάτης
Γιώργος Ζαμπουλάκης Κωνσταντίνα Ζηροπούλου  Γιώργος Βαλαής. Pauline Huguet
Τζωρτζίνα Κακουδάκη Ακύλλας Καραζήσης Μενέλαος Καραντζάς Henri Kergomard
Ηλίας Κουνέλας Ρηνιώ Κυριαζή Αμαλία Μουτούση Σοφία Πάσχου
Αργύρης Ξάφης Χρήστος Παπαδόπουλος Εβελίνα Παπούλια Γιώργος Σαμαρτζής
Άλκηστις Πολυχρόνη Μαριλένα Ρασιδάκη Μαρία Σαββίδου Άγγελος Φραντζής
Αθηνά Τρέβλια Φίλιππος Τσαλαχούρης

Διεύθυνση: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης

Διοίκηση: Κατερίνα Τσεσμετζή

Επικοινωνία:

 • Βασιλέως Γεωργίου Β 17-19 & Ρηγίλλης, Αθήνα 10675
 • Τηλέφωνο: 210 72 23 464

Εmail: odeioathinondrama@gmail.com

Στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών επιδιώκουμε συνειδητά την καλλιέργεια στενών σχέσεων μεταξύ σπουδαστών και καθηγητών. Οι ισχυροί αυτοί δεσμοί συνεχίζονται και μετά το τέλος των σπουδών, παίζοντας καταλυτικό ρόλο στην επαγγελματική πορεία των αποφοίτων.

Όχημα επικοινωνίας και συνεργασίας είναι η Ομάδα Αποφοίτων που εμπλέκεται δημιουργικά και με διάφορους τρόπους στις δραστηριότητες της Σχολής. Ήδη απο τα πρώτα χρόνια της ύπαρξής της, η Ω2 έχει πραγματοποιήσει 14 παραγωγές οι οποίες βραβεύτηκαν και γνώρισαν επιτυχίες και επαγγελματικές διακρίσεις, ενώ μέσω αυτής έχουν προκύψει διακεκριμένες ομάδες όπως η 4Frontal και η τ ρ ι ς.

Δείτε εδώ τους απόφοιτους της Σχολής από το 2007 έως σήμερα. Η λίστα είναι οργανωμένη κατά έτος αποφοίτησης με αλφαβητική σειρά επωνύμου. Για στοιχεία αποφοίτων πριν το 2007 αποταθείτε στη Γραμματεία της Σχολής.

 

  ΝΕΑ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ   ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ

 

© 2016-2020 ΩΔΕΙΟN ΑΘΗΝΩΝ - All rights reserved | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | Mindcrafted by Scicada.eu