Αφιέρωμα στον Μιχάλη Αδάμη – Συναυλία και Έκθεση

Αφιέρωμα στον Μιχάλη Αδάμη – Συναυλία και Έκθεση 

21 Δεκεμβρίου 2018 – Αθηναϊκή Βιβλιοθήκη, Δομοκού 2 – Αθήνα

Συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από τον θάνατο του Μιχάλη Αδάμη (1929-2013). Ο Αδάμης υπήρξε μια εξαιρετική και εξαιρετικά πολύπλευρη μουσική προσωπικότητα. Ως συνθέτης πρωταγωνίστησε σ’ όλη τη διάρκεια της μεταπολεμικής περιόδου, η οποία μπορεί να θεωρηθεί η πιο πρόσφατη και σημαντικότερη εποχή άνθησης της μουσικής πρωτοπορίας στη χώρα μας, διαμορφώνοντας ένα εντελώς ιδιαίτερο μουσικό ύφος βασισμένο στην λαϊκή και την εκκλησιαστική παράδοση – ένα ύφος που δικαίως τον κατέστησε γνωστό στον διεθνή μουσικό χώρο (σημειωτέον ότι υπήρξε ο εισηγητής και κύριος εκπρόσωπος της ηλεκτρονικής μουσικής στην Ελλάδα). Ως ερευνητής ασχολήθηκε με μεγάλη επιτυχία και εξαίρετα αποτελέσματα με την έρευνα της μουσικής του Βυζαντίου, και ιδιαίτερα την ανάπτυξη της πολυφωνίας κατά τα τελευταία χρόνια της αυτοκρατορίας. Ως παιδαγωγός δίδαξε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και διηύθυνε νεανικές χορωδίες με εξαίρετα αποτελέσματα. Ως παράγων της μουσικής ζωής επηρέασε με ουσιαστικό τρόπο τα μουσικά πράγματα τριών τουλάχιστον δεκαετιών πριν από τον θάνατό του, διατηρώντας καίριες διοικητικές θέσεις σε σημαντικούς μουσικούς θεσμούς, όπως ο Ελληνικός Σύνδεσμος Σύγχρονης Μουσικής (Ε.Σ.ΣΥ.Μ.), του οποίου υπήρξε για πολλά έτη πρόεδρος. Στον Μιχάλη Αδάμη, οφείλεται, τέλος, η σύλληψη της ιδέας και η δρομολόγηση της λειτουργίας του πολυδύναμου Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, της πληρέστερης και σημαντικότερης μουσικής ακαδημίας που λειτούργησε, και λειτουργεί, στη χώρα μας.

Το Κέντρο Ερευνών και Τεκμηρίωσης (ΚΕΤ) του Ωδείου Αθηνών, το οποίο φιλοδοξεί να συνεχίσει να υλοποιεί το όραμα του Μιχάλη Αδάμη – του παλαιού μαθητή τού Ωδείου – θέλησε να τιμήσει τη μνήμη του με την διοργάνωση μιας Έκθεσης Τεκμηρίων και μιας Συναυλίας με μερικά από τα χαρακτηριστικότερα έργα του.  Η Έκθεση και η Συναυλία συνδιοργανώνονται από την Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων, το ΚΕΤ και το ΚΣΥΜΕ (τον βασικό φορέα καλλιέργειας και διάδοσης της Ηλεκτρονικής Μουσικής στην Ελλάδα). Τα εγκαίνια της Έκθεσης (που διαρκέσει έως 19 Ιανουαρίου) θα γίνουν την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου, στις 19.00 στον χώρο της Αθηναϊκής Βιβλιοθήκης (Δομοκού 2). Θα ακολουθήσει η συναυλία με το εξής πρόγραμμα:

 

  1. Μινυρισμός, για μαγνητοταινία (το πρώτο ηλεκτρονικό έργο που συνέθεσε ο Αδάμης στην Ελλάδα, το 1964)
  2. Κράτημα, για φωνή και μαγνητοταινία
  3. Μεταλλικά γλυπτά ΙΙΙ, για μαγνητοταινία, βασισμένο σε μια έκθεση γλυπτών του Κλέαρχου Λουκόπουλου
  4. Προσχήματα για αφηγήτρια και μαγνητοταινία
  5. Ιφιγένεια εν Αυλίδι, ηλεκτρονική μουσική για θεατρική παράσταση
  6. Τέσσερα ιδιόμελα των Χριστουγέννων, για τετράφωνο φωνητικό σύνολο a capella

 

Συμμετέχουν οι σολίστ: Νίκη Κρασάκη, Ρεζάρτα Κρούγια, Χριστίνα Μιχαλάκη, Ίλια Σταμπόλη, Κατερίνα Τσιούκρα, Πάρης Δημάτσας, Άγγελος Μίτσιος, Παναγιώτης Παππάς

Διδασκαλία του Φωνητικού Συνόλου: Χριστίνα Μιχαλάκη

 

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Share to:

Comments are closed.

© 2016-2024 ΩΔΕΙΟN ΑΘΗΝΩΝ - All rights reserved | Mindcrafted by Scicada.eu