Ακαδημαϊκό έτος 2020-21
Synthi100: Σύνθεση ήχου και Ηλεκτρονική Μουσική
Μέσα από την πρακτική μελέτη του EMS Synthi100, του ιστορικού αναλογικού synthesizer στο Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας, θα εμβαθύνουμε στον κόσμο των ηχητικών αντικειμένων και της δημιουργικής διαχείρισής τους. Το Synthi100 δεν είναι ένα απλό όργανο, αλλά ένα περίπλοκο εργαστήριο ηλεκτρονικής σύνθεσης. Ενσωματώνει ιδέες που έπαιξαν τεράστιο ρόλο στη διαμόρφωση της σύγχρονης μουσική σκέψης και αντικατοπτρίζει τεχνικές, συνθετικές και αισθητικές προσεγγίσεις που τροφοδοτούν πολλές σύγχρονες πρακτικές.
Γνωρίζοντας το Synthi100 θα εξοικειωθούμε με βασικές της αρχές ηλεκτροακουστικής σύνθεσης. Σε πρακτικό επίπεδο θα ασχοληθούμε με την τυπολογία και τις διαστάσεις του ήχου, τη φασματική μορφολογία και την πλαστική του ηχητικού αντικειμένου, όπως και με διάφορες στρατηγικές για την διάρθρωση ηχητικών αντικειμένων στο χρόνο. Ταυτόχρονα θα εξοικειωθούμε με τη λειτουργία των αναλογικών synthesizers γενικότερα, όπως και με τεχνικές που επιτρέπουν τη χρήση τους σε ένα ευρύ φάσμα μουσικής δημιουργίας.
Σεμινάριο 2 ώρες την εβδομάδα, ατομικές ώρες εργαστηρίου και συναυλίες με έργα των σπουδαστών.
Δημιουργική Τεχνολογία και Σύγχρονη Μουσική
Πρακτική γνωριμία με ένα εύρος τεχνολογικών εφαρμογών στη σύγχρονη μουσική, με κύρια ενδιαφέροντα την προσιτότητα και τον πειραματισμό. Μια δημιουργική επισκόπηση του πλούσιου τεχνολογικού και αισθητικού τοπίου, μέσα από την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστημάτων για σύνθεση και μουσική πράξη, χωρίς την προαπαίτηση ιδιαίτερων τεχνικών γνώσεων.
Απλές ηλεκτρονικές κατασκευές και προσαρμογές, πλατφόρμες και εφαρμογές λογισμικού, στοιχεία μουσικού προγραμματισμού και στρατηγικές για την ενσωμάτωση ηλεκτρονικών μουσικών οργάνων σε ένα εύρος δημιουργικών σεναρίων για σύγχρονη μουσική. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να εμβαθύνουν σε επιλεγμένους τομείς, επιλέγοντας λύσεις σε δημιουργικά προβλήματα, με σκοπό την εξοικείωση με την τεχνολογία και την απελευθέρωση της μουσικής δημιουργίας.
Σεμινάριο 2 ώρες την εβδομάδα, ατομικές ώρες εργαστηρίου και συναυλίες με έργα των σπουδαστών.
_______________________________________________
Ο Στέλιος Γιαννουλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Συνθέτει μουσική, σχεδιάζει ήχο και αυτοσχεδιάζει με ψηφιακά και αναλογικά μέσα, αυτόνομα ή μέσα από διάφορες συνεργασίες που συχνά περιλαμβάνουν χορό, θέατρο, κινηματογράφο, video, games και διαδραστικά πολυμέσα. Έκανε σπουδές Ηλεκτρολόγου Μηχανικού στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ολοκλήρωσε Master of Arts στην Ψηφιακή Μουσική Τεχνολογία με διάκριση στο πανεπιστήμιο του Keele (UK) και είναι κάτοχος διδακτορικού στην Ηλεκτροακουστική Σύνθεση με υποτροφία από το πανεπιστήμιο του Bangor (UK). Έργα του έχουν παιχτεί σε πολλά φεστιβάλ ανά τον κόσμο, έχει κερδίσει residencies και βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς σύνθεσης. Ασχολείται με την σύνθεση και την παρουσίαση ηλεκτροακουστικής μουσικής, τη δημιουργική μουσική τεχνολογία, τον αυτοσχεδιασμό και άλλα μουσικά ιδιώματα όπως jazz, techno, dub και folk. Έχει κάνει σειρές μαθημάτων και διάφορα σεμινάρια πάνω στη μουσική τεχνολογία και τη σύνθεση. Ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Συνδέσμου Συνθετών Ηλεκτροακουστικής Μουσικής (ΕΣΣΗΜ). http://steliosgiannoulakis.wordpress.com
Έναρξη μαθημάτων Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020 – 5 μ.μ. Αίθουσα 10
Πληροφορίες: ΚΣΥΜΕ 2106518895, Στέλιος Γιαννουλάκης 6978178180
Εγγραφές στην Γραμματεία του Ωδείου Αθηνών