DarkLICHT, Philipp Weiss & Στάθης Άννινος
26 Νοεμβρίου 2022
Ώρα: 20:00
Αίθουσα «Άρης Γαρουφαλής»
Το Ληντ (romantic Lied) θεωρείται ως η γέννηση του καλλιτεχνικού ντουέτου. Ορίστηκε και διαμορφώθηκε, κατά κύριο λόγο, από τους Franz Schubert και Robert Schumann στις αρχές του 19ου αιώνα. Ο ελεύθερος μουσικός διάλογος δημιουργήθηκε από το θρυλικό ντουέτο του Αμερικανού τραγουδιστή της folk-jazz, Bobby McFerrin και του jazz πιανίστα Chick Corea.
Στη βάση του ίδιου οράματος για έναν ανοιχτό ήχο και μία χαρούμενη αντίληψη της μουσικής, ο vocal artist Philipp Weiss και ο πιανίστας Στάθης Άννινος ξεκίνησαν να ερμηνεύουν μουσική υπό μορφή αυτοσχεδιαστικού διαλόγου, αναμειγνύοντας στοιχεία από όλα τα μουσικά είδη – από την Jazz έως την Κλασσική Μουσική, από την Ποπ και την παραδοσιακή Folk μέχρι την Gospel.
DarkLICHT- το πρόγραμμα
Μία αφιέρωση στον Robert Schumann:
Η μουσική του DarkLICHT βασίζεται σε ένα δημιουργικό πείραμα. Ο τίτλος DarkLICHT («Licht» είναι η γερμανική λέξη για το ΦΩΣ) συμβολίζει το πνευματικό ξεδίπλωμα της ανθρώπινης ζωής. Περιγράφει το μεταμορφωτικό ταξίδι της απομάκρυνσης από το διαχωρισμό και την απόγνωση. Από το σκοτάδι στο φως μέσα από την αγάπη και την αυτοπραγμάτωση. Ο Philipp Weiss λέει: «Μετά από μια σοβαρή μελέτη των κλασικών θεμάτων του ρομαντικού κύκλου τραγουδιών του Schumann με τίτλο Dichterliebe, η εκπληκτική μουσική άρχισε να μιλά στην καρδιά μου και ξεκίνησα να γράφω νέους στίχους, στίχους αγάπης για κάθε μελωδία».
Εμπνευσμένος από την υπέροχη μουσική του Schumann, ο Philipp Weiss έγραψε τελικά 16 ποιήματα αγάπης στην αγγλική γλώσσα, τα οποία πραγματεύονται την πνευματική αφύπνιση. Ο συνεργάτης του στο προηγούμενο ντουέτο στο οποίο συμμετείχε, ο εξαιρετικός πιανίστας της jazz Walter Lang, δημιούργησε μία ευαίσθητη και πρωτοποριακή μίξη με αποχρώσεις Jazz, Κλασικής Μουσικής και Gospel, διασκευάζοντας τη μουσική του Schumann στους νέους στίχους του Philipp Weiss. Στην Ελλάδα, γεννήθηκε η ιδέα ενός νέου ντουέτου με το όνομα DUNEO. Στο πρόσωπο του υπέροχου και πολύπλευρου πιανίστα Στάθη Άννινου, ο Philipp Weiss βρήκε έναν ιδανικό και αρμονικό συνοδοιπόρο.
Song Of Love https://youtu.be/4FzzCJ9nXMU
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Γενική είσοδος: 12€
Μειωμένο εισιτήριο: 6€
Προπώληση εισιτηρίων:
Ο Philipp Weiss είναι vocal artist, στιχουργός, συνθέτης και καθηγητής φωνητικής με μακρά και πολύπλευρη παρουσία στη διεθνή μουσική σκηνή. Έχει αναγνωριστεί ως ο πρώτος διεθνώς καταξιωμένος Γερμανός τραγουδιστής της Jazz, έχει εργαστεί ως λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και έχει συνθέσει μουσική για το θέατρο. Από το 2018 εμφανίζεται επίσης ως κλασικός τραγουδιστής του Ληντ (romantic Lied). Ο ρόλος και η σημασία της μουσικής στην προσωπική ανάπτυξη έχουν αποτελέσει για εκείνον πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Το 2018, παρουσίασε το τελευταίο του σεμινάριο με τίτλο «Η 4η Διάσταση στο Τραγούδι».
Σπούδασε κλασική και jazz φωνητική στο Richard Strauss Conservatorium και αργότερα στη Ρωσία τις ΗΠΑ. Έχει λάβει σειρά βραβείων όπως τα ακόλουθα: «Young Generation Jazz Award» (Γερμανία), «Music Prize Of The Concert Association» (Γερμανία) και «Bavarian Arts Promotion Prize» (Βαυαρία). Το 2015 ήταν υποψήφιος για το βραβείο ECHO JAZZ German στην κατηγορία Καλύτερος Άντρας Τραγουδιστής. Ο Philipp έχει συνεργαστεί με διεθνείς καλλιτέχνες όπως οι Steve Kuhn, Billy Drummond, Daniil Kramer, Didier Lockwood, Eric Alexander, Walter Lang, Till Broenner, Kim Sanders, Γιώργος Κοντραφούρης και ο Ιταλός παραγωγός Nicola Conte. Μέχρι σήμερα έχει στο ενεργητικό του τέσσερα άλμπουμ.
Ο Στάθης Άννινος γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι πιανίστας, δάσκαλος μουσικής, συνθέτης κι ενορχηστρωτής. Αποφοίτησε από το Μουσικό Σχολείο Ιλίου και είναι κάτοχος διπλώματος κλασικού πιάνου στην τάξη της Χριστίνα Βουτσίνου και πτυχίου Φούγκας στην τάξη του Αθανάσιου Νάστου. Μετά την αποφοίτησή του, συνέχισε τις σπουδές του στο πιάνο δίπλα, στον Τάκη Φαραζή.
Ως ενεργό μέλος έπαιξε σε σεμινάρια των DanielCarter, ShaiMaestro, Γιώργου Χατζηνίκου κ.α. Ως μουσικό μέλος συμμετείχε σε σεμινάριο του Γιώτη Κιουρτσόγλου. Έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ και έχει εμφανιστεί σε χώρους ανά την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό όπως: AlteoperaFrankfurt, W-HallBrussels, JeunessesmusicalesFest (Παρίσι), Petit Paris d’ Athènes, Union Chapel (Λονδίνο), Θέατρο Βράχων, Eleώnas festival, Unexpected art festival (Τήνος), Fougaro jazz fest, 3ο Πρόγραμμα ΕΡΑ, Παττίχειο θέατρο Λεμεσού, Θέατρο Ριάλτο, Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο Λευκωσίας, Επίδαυρο, Ηρώδειο, Καλλιμάρμαρο κ.α.
Έχει υπάρξει μόνιμος συνεργάτης ως πιανίστας κι ενορχηστρωτής του Δ. Σαββόπουλου. Συνεργάστηκε με Έλληνες καλλιτέχνες όπως: N. Ξυδάκη, Ε. Ρεμπούτσικα,Λ. Νικολακοπούλου, Ε. Βιτάλη, Μ. Φαραντούρη, Λ. Μαχαιρίτσα, Δ. Μυστακίδη, Α. Τουμπανάκη, Κ. Πολέμη, Θ. Βουτσικάκη κ.α. Έχει συμπράξει με καταξιωμένους μουσικούς όπως, D. Lynch, Γ. Κιουρτζόγλου, Γ. Καλούδη, X. Λαμπράκη, B. Καρίπη, Β. Ρακόπουλο κ.α. όπως επίσης με την Ορχήστρα των Κυκλάδων (Ν.Κυπουργός) του PolisEnseble την Καμεράτα Αθηνών και το Κουαρτέτο εγχόρδων των Αθηνών. Επίσης, μέσα από θεατρικές παραγωγές και μουσικό-αφηγηματικές παραστάσεις συνεργάστηκε με ηθοποιούς όπως: Γιώργο Κέντρο, Αμαλία Μουτούση, Χρήστο Λούλη, Νίκο Ψαρρά κ.α.
Μουσική του για πιάνο έχει παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενώ το 2018 συνέθεσε τη μουσική για την ταινία μικρού μήκους με τίτλο «NOONE» του σκηνοθέτη Νίκου Κουρού.
Είναι δημιουργός του σεμιναρίου «Μετάβαση από την Κλασική μουσική στον αυτοσχεδιασμό» το οποίο κυκλοφόρησε online στις αρχές 2021 από την διαδικτυακή
πλατφόρμα Musiclass.gr. Παράλληλα, το παρουσίασε δια ζώσης σε διαφορετικούς χώρους και ωδεία στην Αθήνα, Κρήτη, Καρδίτσα και Κύπρο.
Το 1998 μαθητής του Μουσικού Σχολείου Ιλίου, μαζί με τους συμμαθητές του δημιούργησαν το πρώτο τους άλμπουμ, με τίτλο “Όνειρα του κόσμου” (εκδόσεις Syrtos), κι εμπεριείχε μελοποιήσεις του πάνω σε ποιήματα του Μάνου Χατζιδάκι από τον κύκλο “Μυθολογία”. Το 2021 κυκλοφόρησε το πρώτο του προσωπικό ψηφιακό άλμπουμ με τίτλο “ANTHOLOGY”. Το 2022 έπειτα από πρόσκληση του Μουσικού κέντρου πληροφόρησης της Κύπρου συμμετείχε στο 8o Cyprus Jazz & World Music Showcase διδάσκοντας παράλληλα ένα βιωματικό σεμινάριο αυτοσχεδιασμού.