Συναυλία μουσικής δωματίου, στη μνήμη Peter Alexander Demetriou | 29.05

Δευτέρα 29 Μαΐου 2023, 20:00  |  Αίθουσα Άρης Γαρουφαλής

Ο βιολιστής Διονύσης Βερβιτσιώτης  συναντά επί σκηνής την πιανίστα Βικτωρία Κιαζίμη  σε μία συναυλία μουσικής δωματίου με έργα Grieg και Brahms για βιολί και πιάνο.

Η συναυλία αφιερώνεται στη μνήμη του Peter Alexander Demetriou.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ
  • Edvard Grieg, Σονάτα για βιολί και πιάνο αρ. 3 σε Ντο ελάσσονα, έργο 45
  • Johannes Brahms, Σονάτα για βιολί και πιάνο αρ. 1 σε Σολ μείζονα, έργο 78
ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ

Ο Διονύσης Βερβιτσιώτης πήρε τα πρώτα μαθήματα μουσικής στην φιλαρμονική εταιρεία Κέρκυρας Άγιος Σπυρίδων. Παίρνει το δίπλωμα βιολιού από το Ελληνικό ωδείο στην Αθήνα με καθηγητή τον Στέλιο Καφαντάρη. Συνεχίζει τις σπουδές του στην ακαδημία του Φράιμπουργκ με καθηγητή τον Ράινερ Κουσμαουλ. Στο διάστημα αυτό εργάζεται στην συμφωνική ορχήστρα του ραδιοφώνου της νοτιοδυτικής Γερμανίας στο Μπάντεν Μπάντεν. Συνεχίζει στο Γκιλντχολ του Λονδίνου με καθηγητές τον Ντετλεφ Χαν και τον Λεονάρντ Στιν. Σε όλο αυτό το διάστημα συμμετέχει σε σύνολα μουσικής δωματίου και σόλο εμφανίσεις. Επιστρέφει στην Ελλάδα όπου ζει μέχρι και σήμερα. Δραστηριοποιήθηκε σαν μέλος ορχηστρών όπως η Λυρική, η Κρατική, η ορχήστρα των Χρωμάτων, η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών υπό τον Θόδωρο Αντωνίου όπως και σε παραγωγές της εναλλακτικής σκηνής του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Συμμετέχει σε δισκογραφικές, τηλεοπτικές, θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Παίζει με βιολί του κατασκευαστή Δημήτρη Κακού.

Η Βικτωρία-Φιοράλμπα Κιαζίμη σε ηλικία 5  ετών άρχισε μαθήματα πιάνου. Αργότερα συνέχισε τις μουσικές της  σπουδές στο Ωδείο Αθηνών με καθηγήτρια τη Ντόρα Μπακοπούλου απ’ όπου αποφοίτησε παίρνοντας Δίπλωμα με Άριστα παμψηφεί και Α’ βραβείο. Έχει λάβει μέρος σε πανελλήνιους διαγωνισμούς αποσπώντας πρώτα βραβεία και διακρίσεις.Έχει συμπράξει ως σολίστ με την Ορχήστρα της Φιλαρμονικής Εταιρίας Κερκύρας , με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και την Συμφωνική Ορχήστρα  του Δήμου Αθηναίων. Έχει δώσει συναυλίες και ρεσιτάλ  στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Νάξο, Τήνο, Αίγινα, Κέρκυρα κ.α) και στο Εξωτερικό (Γαλλία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Ιαπωνία, Κίνα).

Έχει παίξει και για το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Το αποκορύφωμα της έως τώρα καριέρας της, ήταν τα δύο σόλο ρεσιτάλ στις πόλεις Toyama και Okayama της Ιαπωνίας στα πλαίσια του διεθνούς μουσικού φεστιβάλ για φιλανθρωπικό σκοπό και οι 5 συναυλίες στην Κίνα με το πιανιστικό ντουέτο «Piano Duo Specchio». Το 2018 πρωταγωνίστησε στην παράσταση «Κλάρα Σούμαν» τα χαρισματικά πρόσωπα μιας υπερμαριονέτας στο θέατρο της Οδού Κυκλάδων του Λευτέρη Βογιατζή.

Διδάσκει πιάνο στο Ωδείο Αθηνών.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ PETER ALEXANDER DEMETRIOU

Ο Peter Alexander Demetriou γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο Αθηνών όπου αρίστευσε. Μετά την αποφοίτησή του, πέρασε στο Columbia University απ΄όπου και έλαβε Διδακτορικό Δίπλωμα ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός. Κατόπιν συνέχισε τις σπουδές του στο LSE όπου έλαβε δεύτερο Διδακτορικό Δίπλωμα στα εφαρμοσμένα Μαθηματικά. Στην καριέρα του ο Peter κατείχε υψηλές θέσεις σε εταιρίες όπως: General Electric, Union Carbide και Celanese Corp στην οποία και έφτασε να κατέχει τη θέση του Executive Vice President στρατηγικού σχεδιασμού.

PAD

Peter Alexander Demetriou

Χρόνια αργότερα συνίδρυσε την MBC Research με τη σύζυγό του Mary Baroutakis. Στην MBC, ήταν επικεφαλής μεγάλων συμβουλευτικών project για εταιρίες της λίστας Fortune 500 (πχ AT&T, Pfizer, Boehringer Ingelheim, Sprint, Ford) σχεδιάζοντας ποσοτικές μεθοδολογίες, σχεδιασμό δειγματοληψίας, στατιστική συμπερασματολογία, πολυπαραγοντική ανάλυση, οικονομετρικά μοντέλα και προβλέψεις. Υπήρξε προεδρεύων του Silver Anniversary Meeting του Institute of Management Sciences and Operations Research Society στη Νέα Υόρκη.

Όμως ο Peter δεν υπήρξε μόνο επιστήμονας αλλά πραγματικός ευγενής, ένας Αναγεννησιακός άνθρωπος, λάτρης των τεχνών, εξαιρετικά γενναιόδωρος και πάντα γοητευτικός και θετικός.
Υπήρξε πάντοτε φιλοπερίεργος και είχε την ακόρεστη επιθυμία να μαθαίνει, οπότε δεν υπήρχε θέμα για το οποίο δεν μπορούσε να συζητήσει με κάποιον συνομιλητή του.
Εκτός από τα Ελληνικά και τα Αγγλικά μιλούσε επίσης άριστα Γαλλικά και Γερμανικά.

Στη μνήμη του, η σύζυγος του αφιερώνει έξι υποτροφίες στο πρόγραμμα υποτροφιών «Μικροί Μουσικοί» του Ωδείου Αθηνών.


 

 

 

 

 

Share to:

Comments are closed.

© 2016-2024 ΩΔΕΙΟN ΑΘΗΝΩΝ - All rights reserved | Mindcrafted by Scicada.eu