Σάββατο 25 Μαΐου 2024, Ώρα 20:00
Αίθουσα Άρης Γαρουφαλής
Η Βανέσσα Αθανασίου (βιολί), η Fabiola Ojeda (βιολοντσέλο) και η Μαρία Ευστρατιάδη (πιάνο) παρουσιάζουν έργα των Joseph Haydn, Franz Schubert, Ludwig van Beethoven για Τρίο με πιάνο.
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Γενική είσοδος: 12€ | Μειωμένο εισιτήριο: 6€
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Joseph Haydn, Τρίο σε σολ μείζονα, Hob. XV/25, “Zigeunertrio”
Franz Schubert, Sonatensatz D 28
Ludwig van Beethoven, Τρίο έργο 70 αρ. 1 σε ρε μείζονα
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Η Βανέσσα Αθανασίου ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές της στο Ωδείο Βορείου Ελλάδος από όπου πήρε το δίπλωμα βιολιού με βαθμό “Άριστα παμψηφεί” με καθηγήτρια την Guinka Guitchkova. Συνέχισε τις σπουδές της στη Μουσική Ακαδημία ‘’Ηanns Eisler” του Βερολίνου, στην Κρατική Μουσική Ακαδημία της Σόφιας (Bachelor of Music in Performance) και στο Royal Northern College of Music ως υπότροφος (Master of Music in Performance). Με το Athanasiou Quartet πραγματοποίησε εμφανίσεις στα φεστιβάλ Mendelsohn και Schubert στην Αγγλία και έχει συμπράξει ως σολίστ με την ορχήστρα του Cambridge Early Music Festival. Έχει εμφανιστεί επανειλημμένα στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε συναυλίες μουσικής δωματίου και ως μέλος ορχηστρικών συνόλων (Καμέρατα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Sinfonietta, Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών Ensemble Modern Orchestra Il pomo d’ Oro, Balthasar Neumann Ensemble) Από το 2017 συνεργάζεται με την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Πέρα από την καλλιτεχνική της δράση εμπνεύστηκε και ίδρυσε το 2007 το θερινό φεστιβάλ Μουσική Εβδομάδα Λευκάδας, του οποίου έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση και αναπτύσσει συνεργασίες με σημαντικούς καλλιτέχνες και ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ. και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Πολιτιστική Διαχείριση από το Ε.Α.Π.
//
H Χιλιανή τσελίστα Fabiola Ojeda είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Μουσικής Ακαδημίας του Muenster της Γερμανίας με καθηγητή τον Matias de Oliveira Pinto, του οποίου έχει διατελέσει βοηθός στο «Julius Stern Institut » του Βερολίνου. Σπούδασε επίσης με τον καθηγητή Marcio Carneiro στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Detmold-Γερμανια, και την Martha Gerschefski στο Georgia State University των Η.Π.Α . Έχει τιμηθεί με το 1ο Βραβείο στον Διαγωνισμό Cello Society Atlanta (ΗΠΑ) και την Υποτροφία “Yehudi Menuhin Live Music Now ” – Γερμανία. Συμμετείχε σε «masterclasses» με τους καθηγητές Anatoly Krastev, Maria Kliegel, Collin Carr, Antonio Meneses και Jaap ter Linden. Κατείχε μόνιμη θέση διδάσκοντος στη Σχολή Καλών Τεχνών και Μουσικής του Bielefeld και έχει συμπράξει με την Συμφωνική Oρχήστρα του Muenster και Columbus Συμφωνική Oρχήστρα (GA-Η.Π.Α). Από το 2009 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα ως Πρώτο Τσέλο στην Ορχήστρα της Παιδικής Σκηνής(Λυρικής Σκηνής), συνεργάστηκε σε συναυλίες και ηχογραφήσεις με την Μπαρόκ Ορχήστρα “Armonia Atenea», Εναλλακτική Σκηνή (ΕΛΣ) και με τους Έλληνες συνθέτες Σοφια Μαυρογενίδου, Καλλιόπης Τσουπάκη, Νίκο Μαμαγκάκη, Νίκο Κυπουργό, Γιώργο Κουρουπό, Γιώργος Τσοντάκης, και τον Θεόδωρο Αντωνίου.
Η Fabiola είναι καθηγήτρια βιολοντσέλου στο Ωδείο Kονταλυ.
//
Η Μαρία Ευστρατιάδη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών, απ όπου πήρε το δίπλωμά της με Άριστα, πρώτο βραβείο και ειδική διάκριση από την τάξη της Αλίκης Βατικιώτη.
Επίσης βραβεύτηκε ως το καλύτερο δίπλωμα τη χρονιάς από τον Ελληνικό Μουσικό Κύκλο. Συνέχισε τις σπουδές της στην « Hochschule für Musik, Theater und Medien» στο Ανόβερο της Γερμανίας, από όπου αποφοίτησε επίσης με άριστα και διάκριση, από την τάξη του David Wilde. Έχει πτυχία Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας.
Έχει συμμετάσχει ενεργά σε σεμινάρια των F. Gevers, Konstantin και Julia Ganev, Antoni Besses, Martino Tirimo στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει εμφανιστεί σε ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία και Ουγγαρία. Έχει ηχογραφήσει για την ελληνική, γερμανική και ουγγρική ραδιοφωνία. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Ελληνική Ορχήστρα Νέων, την Ορχήστρα Ακαντέμικα Αθηνών, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και το κουαρτέτο εγχόρδων «Αέναον».
Η δισκογραφία της περιλαμβάνει έργα J.S. Bach, W.A. Mozart, J.Brahms και Γ.Ιωαννίδη. Οι ηχογραφήσεις της με τις σονάτες για πιάνο και δύο κοντσέρτα για πιάνο και ορχήστρα (Κ271, Κ453) με την Ορχήστρα Δωματίου της Μουσικής Εταιρίας Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Ιωαννίδη, βραβεύτηκε από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών.
Η Μαρία Ευστρατιάδη διδάσκει σε σεμινάρια για σπουδαστές και νέους καλλιτέχνες, έχει χρηματίσει μέλος επιτροπής σε ελληνικούς, παγκύπριους και διεθνείς διαγωνισμούς (Διαγωνισμός Φίλωνας, Διεθνής Διαγωνισμός Bösendorfer στη Σόφια).
Είναι έφορος της Σχολής του Πιάνου στο Ωδείο Αθηνών και Επικεφαλής Τμήματος του Κολλεγίου Μουσικής του Ωδείου Αθηνών.